Vlaams Belang verzet zich tegen "nieuwe klimaatbelastingen"

Gerolf Annemans. Photo News

Uncategorized

Vlaams Belang verzet zich tegen “nieuwe klimaatbelastingen”

Anton Schelfaut

Onderhandelaars van de Europese lidstaten en de Europese Unie bereikten afgelopen weekend een akkoord over de uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS). Daardoor zullen Europese burgers vanaf 2027 aan de pomp en via hun gasrekening moeten betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Vlaams Belang wil “onder geen enkel beding” meewerken aan deze “extra klimaatbelastingen”.

Vanaf 2027 wordt het bestaande emissiehandelssysteem (ETS) aangescherpt. Daardoor zullen niet alleen bedrijven, maar ook consumenten moeten betalen voor de CO2 die hun auto en woning uitstoten. De betaling gebeurt via tankstations en energiebedrijven. Die zullen de kost verbonden aan de aankoop van emissierechten doorrekenen aan de klant.

De maatregelen maken deel uit van het pakket ‘Fit for 55’. De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2050 volledig ‘klimaatneutraal’ te zijn. Daartoe moeten de Europese lidstaten hun CO2-uitstoot tegen 2030 met 55 procent verminderen ten opzichte van 1990. Het pakket ‘Fit for 55’ moet hen daarbij helpen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het akkoord nog bekrachtigen, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit.

Ivoren toren

Volgens Vlaams Belang-Europarlementslid Gerolf Annemans is het niet aan de Europese Unie om taksen te heffen. Hij noemt de plannen “schandelijk ongevoelig”. “Ze zijn daar ergens in hun ivoren toren in Brussel of Straatsburg duidelijk op hun hoofd gevallen”, reageert hij. “Tijdens de grootste energiecrisis sinds de jaren ’70 moet er verlichting komen voor onze mensen, geen extra lasten.”

Concreet wil Annemans dat er inspanningen worden geleverd om brandstof en energie goedkoper te maken. Daarvoor kijkt hij in eerste instantie naar het nationale niveau. Zo zou de federale regering volgens hem de permanente btw-verlaging op energie kunnen doorvoeren zonder die te compenseren met een verhoging van de accijnzen. “Maar we verwachten ook dat via het EU-niveau druk wordt gezet op bondgenoten Noorwegen en de VS om goedkoper gas aan te leveren”, klinkt het.

Tot slot benadrukt Annemans dat zijn partij “onder geen enkel beding” zal meewerken aan dergelijke “asociale ingrepen”. “Ze zijn het omgekeerde van wat we beogen: betaalbare en betrouwbare energie voor onze mensen”, besluit hij.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/12/demir-betreurt-europees-akkoord-over-uitbreiding-ets-klimaatbeleid-zonder-sociaal-bloedbad-moet-ambitie-zijn/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Vlaams Belang verzet zich tegen “nieuwe klimaatbelastingen””

  1. Als het zo verder gaat betalen we binnenkort belastingen op het ademen waarbij heel wat CO2 vrijkomt. Een eerste maatregel zou dus moeten zijn van alle sportwedstrijden waarin overmatig CO2 wordt geproduceerd een halt toe te roepen. Autowedstrijden, alle lichamelijke sporten, de liefde bedrijven. (lucht ± 400 ppm en uitademing ± 726 ppm).

  2. Wie verzint dat eigenlijk dat het klimaat door de mensen bestuurd moet worden? Dezelfde extreem-linkse mensen die denken dat ze de vrije markt kunnen sturen. Het klimaat en de vrije markt bestuurt zichzelf. Beide zijn ze onbestuurbaar en hebben een oneindig aantal feedbackfactoren en als je iets probeert te regelen lukt dat niet, en dat weten ze. Het klimaat was al op hol, we komen uit een ijstijd. Het klimaat klimaat stabiliseert zich altijd. De natuur regelt zich altijd.

Plaats een reactie

Delen