Ecolo stelt verbod op Aalst carnaval voor, burgemeester wil niet plooien voor "Franstalige intimidatie"

Ecolo-Kamerlid Simon Moutquin. Photo News

Uncategorized

Britten leveren zware tanks aan Oekraïne

Carl Deconinck

Het Verenigd Koninkrijk zal Challenger 2-tanks leveren aan Oekraïne. Dat maakte premier Rishi Sunak vandaag bekend. Het Verenigd Koninkrijk stuurt zo als eerste zware tanks naar Oekraïne. De Britten willen ook extra artillerie sturen.

Na een telefoongesprek tussen Rishi Sunak en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op zaterdag, zei een woordvoerder van de Britse regering dat de premier “de ambitie heeft om de steun aan Oekraïne te intensiveren, onder meer door de levering van Challenger 2-tanks en extra artilleriesystemen”.

De woordvoerder voegde eraan toe: “De premier benadrukte dat hij en de hele Britse regering intensief zouden samenwerken met internationale partners om snel de steun te leveren die Oekraïne in staat zal stellen zijn voordeel uit te drukken, deze oorlog te winnen en een duurzame vrede te verzekeren.”

Zelensky tweette: “De altijd sterke steun van het Verenigd Koninkrijk is nu ondoordringbaar en klaar voor uitdagingen. In een gesprek met de premier heb ik hem bedankt voor de beslissingen die ons niet alleen op het slagveld zullen versterken, maar ook het juiste signaal zullen afgeven aan andere partners.”

(Lees verder onder de tweet.)

55 ton

Westerse tanks zijn superieur aan wat de Russen op het veld kunnen brengen. Met de zware bewapening, sterke bepantsering en betere elektronica zijn ze in staat om gevechten te winnen, in tegenstelling tot de eerder geleverde lichtere tanks, die meer dienen voor verkenning en transport. Oekraïne zei altijd 300 zware tanks nodig te hebben en het is nu de vraag welke aantallen ze zullen ontvangen en wanneer ze die zullen kunnen inzetten. Bovendien zijn er andere trainingen, tactieken en onderhoud vereist dan voor de Sovjet-modellen waar Oekraïne tot nu altijd mee werkte, al hebben soldaten mogelijk achter de schermen al een opleiding genoten.

Een ander belangerijk nadeel is dat ze met hun gewicht van meer dan 55 ton te zwaar zijn om veilig over veel Oekraïnse bruggen te rijden. Ze zullen dus heel slim en gericht moeten worden ingezet. De Challenger 2-tanks zijn ook niet recent geüpgraded en hun munitie is anders dan die van andere westerse tanks. Er zijn ook maar een beperkt aantal tanks. Daarom blijft men uitkijken naar een overdracht van de Duitse Leopard-modellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Britten leveren zware tanks aan Oekraïne”

  1. Laat ons wel wezen, dit is een oorlog tussen de USA (samen met vazal GB) tegen Rusland. USA mandateerde Oekraine om te vechten. Men wil ons meetrekken in een totale oorlog, mede door zwak leiderschap in het westen en de dagelijkse media oorlogsretoriek zal dit ook lukken . Europa zal eindigen in een economisch kerkhof
    maar de burgers schijnen dat niet of toch onvoldoende te beseffen. Vrede en/of vredesonderhandelingen zijn een vies woord geworden in de media.

Plaats een reactie

Delen