Good Move, belastingen en veiligheid doen ondernemers overwegen om uit Brussel te verhuizen

Brusselse ondernemers overwegen een verhuis. Shutterstock

Uncategorized

Cd&v wil nationaliteitsexamen voor nieuwe Belgen

Wannes Neukermans

Wie Belg wil worden, moet eerst succesvol een ‘nationaliteitsexamen’ afleggen. Dat vindt cd&v. Parlementslid Franky Demon heeft daarvoor in de Kamer een wetsvoorstel ingediend. “Dat beoordeelt of de kandidaat-Belg een voldoende grote band heeft met ons land”, beschrijft de tekst.

Cd&v vindt dat wie de Belgische nationaliteit wil verkrijgen, eerst een test in één van de drie landstalen moet afleggen. Geen moeilijk examen dat als afschrikmiddel moet dienen of een extra drempel moet vormen, legt Demon uit. “Maar ze moeten via de test wel kunnen aantonen dat ze intussen het nodige weten over ons land, bijvoorbeeld wat het Atomium is.”

Formele plechtigheid

Over de exacte inhoud van een dergelijk examen kunnen de gemeenschappen autonoom beslissen. Het wetsvoorstel moet niet alleen dienen om de integratie van nieuwkomers te versterken, maar mag ook met een formele plechtigheid achteraf een “moment van trots” zijn. Dat vertelde cd&v-voorzitter Sammy Mahdi al in de zomer.

Voorlopig zijn de Franstalige partijen nog niet zo happig op het idee, maar Vlaamse coalitiepartners Open Vld en Vooruit zijn wel voorstander. Ook van N-VA en Vlaams Belang is het al lang geweten dat ze een dergelijk examen willen, maar voor hen moet de taalvereiste strenger. Zo zouden kandidaat-Belgen in Vlaanderen de test altijd in het Nederlands moeten afleggen.

In Vlaanderen zijn bepaalde inburgeraars al verplicht om een inburgeringstraject te volgen. Het gaat dan onder meer om erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers… Dat traject bestaat uit vier onderdelen, die worden opgenomen in een inburgeringscontract. Wie alle doelstellingen behaalt krijgt het inburgeringsattest.

https://redactie.palnws.be/2022/07/mahdi-pleit-voor-examen-en-formele-plechtigheid-om-belgische-nationaliteit-te-krijgen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Cd&v wil nationaliteitsexamen voor nieuwe Belgen”

  1. Vreemd als VB zoiets zou zeggen, CD&V zou de eerste zijn om te roepen hoe nodig het cordon wel is. Straks ook een cordon rond Cd&V? Het zal wel een heel kleintje zijn, als het nog tenminste nodig zal zijn, wegens de 5% regel. En Sammy Maghdi zal voortaan door Fien Germijns op de VRT ook niet meer als “mens” beschouwd worden.

  2. Ik denk dat veel kandidaat Belgen reeds een uitstekende band hebben met dit land dankzij hun uitgebreide kennis over OCMW, leefloon, ziekenkas, Unia, sociale hangmatten, verhoogde tegemoetkomingen, sociale tarieven, de blanke racistische autochtonen etc….

  3. Jack,na de sosjes met conner is het nu de acv-er demon die tegen de vreemdelingen is,want zo moet je dat zien,de cvp heeft toch niets in de pap te brokken evenals de sosjes,peilingen zijn geen vetegenwoordigers en men schijnt dit te vergeten.Voor de rest,geen nieuwe belgen bij er zijn nog oude genoeg

  4. Als ik mij goed herinner, was dit vroeger een normaal gegeven. Een Hongaars vluchteling en vriend heeft toen een taalexamen moeten afleggen, en moest er nog voor betalen (zo’n 20000 Bef) ook. Nu importeren ze een totaal andere ideologie (met alle gevolgen vandoen qua integratie) en hoeft niks meer. Raar?

  5. Gaan ze dan de vragen en antwoorden vooraf doorspelen aan die inwijkelingen ? En wat als de moraliteit of de religie van die man niet compatibel is met onze westerse waarden ? Gaan we dat even snel oplossen met een examen ? Laat elke inburgeraar 100000 EUR op een rekening vastzetten als garantie dat hij de komende jaren hier braaf zijn best doet om Vlaming te worden onder de Vlamingen.

  6. In China krijg je pas een permanente verblijfsvergunning nadat je 85 punten scoort op een lange lijst met voorwaarden. De taal spreken is een belangrijke voorwaarde, met je opleidingsniveau kun je veel punten scoren, je kennis van de Chinese cultuur en maatschappij is belangrijk. en zo zijn er nog een hele reeks voorwaarden. Maar al je de taal niet spreekt of geen master diploma hebt, is het zo goed als onmogelijk om aan je 85 punten te komen.
    (er leven en werken duizenden Vlamingen in China, sommige al drie generaties)

Plaats een reactie

Delen