De Wever wil België op "extralegale" wijze hervormen: "Opportuniteit om in legalisme te hervormen, is weg"

Bart De Wever. Photo News

Uncategorized

De Wever wil België op “extralegale” wijze hervormen: “Vlaanderen is enige entiteit in dit land die nog structureel gezond is”

Anton Schelfaut

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit in De Zevende Dag voor een “extralegale hervorming” van België. Zijn nieuwe strategie bestaat erin om grote federale bevoegdheden eerst te splitsen en de hervorming pas daarna te legaliseren. 

In een debat met Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in De Zevende Dag herhaalt N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn pleidooi voor een “extralegale hervorming” om het confederalisme te realiseren. Eerder had hij in een interview met De Tijd gezegd dat “de opportuniteit om in het legalisme te hervormen weg is”.

Toch ontkent De Wever dat hij de revolutie predikt. “Alle grote hervormingen zijn extralegaal ingevoerd en dan gelegaliseerd. Daarover heb ik met (voormalig cd&v-premier, red.) Jean-Luc Dehaene nog lang gesproken. Zo zijn grote nationale departementen eerst feitelijk gesplitst. In dit land is een ding zeker: eens je zelfbestuur hebt, komt het nooit meer samen. Want waarom zou je iets samen doen met een landsdeel dat fundamenteel anders denkt en stemt?”, vraagt hij zich hardop af.

De Wever wil enkel nog in een federale regering stappen om het land fundamenteel te hervormen. “Ik doe niet mee aan het status quo, want dan gaat de Vlaamse welvaart eraan. Ik kom op voor mijn gemeenschap”, benadrukt hij.

Historische strijd

Vaneeckhout, die zich naar eigen zeggen zorgen maakt over De Wevers plannen, wijst erop dat de “historische strijd” van de N-VA al 15 jaar aansleept. “Maar intussen ondergraaft Vlaamse regering iedere dag de steun voor het confederalisme door ouderenzorg, kinderopvang, milieubeleid, klimaatbeleid of openbaar vervoer niet op een goede manier aan te pakken”, hekelt hij. “Vlaanderen doet het niet beter. Op die manier dreigt de N-VA de eeuwige belofte te worden.”

Volgens Vaneeckhout is N-VA “de partij van de dakloosheid, van besparingen in de zorg en de drama’s in de kinderopvang”, maar daar is De Wever het niet mee eens. “Vlaanderen is de enige entiteit in dit land die nog structureel gezond is”, countert hij. “De federale regering zit daarentegen in het putje van de wereld: de hoogste belastingen, de grootste tekorten en jullie smijten met geld, zonder voorwaarden. Daar doen wij niet aan mee. De budgetten voor Welzijn zijn systematisch verhoogd. Maar de overheid kan niet alle tekorten dekken: die realiteit aanvaarden wij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “De Wever wil België op “extralegale” wijze hervormen: “Vlaanderen is enige entiteit in dit land die nog structureel gezond is””

  1. In de vorige Belgische regering Michel waren de N-VA ministers het vijfde wiel van de unitaristen MR, CD&V en OVLD. Ze ondersteunden eerst het Marrakech pact (opengrenzen) goed en sloegen vervolgens na alarmerende peilingen op de vlucht. In de huidige (falende) Vlaamse regering van Jan Jambon loopt N-VA opnieuw aan de leiband van twee notoire unitaristische coalitiepartners (CD&V en OVLD). Met welke coalitiepartner(s) wil Bart Dewever zijn nieuwste fantasmen realiseren en tegen welke prijs? De socialisten maken zich klaar om met N-VA een VL meerderheid te vormen en ook in deze constellatie zullen de Belgo Vlaamse unitaristen de agenda bepalen en niet N-VA. Bovendien wordt er in la Belgique geen komma veranderd zonder instemming van de PS en de MR. Bijgevolg is een stem voor N-VA op voorhand een verloren stem voor Vlaanderen. Vlaanderen zal pas scoren met een Vlaams nationalistische meerderheid in het parlement. Met de huidige politieke constellatie is alleen het Vlaams Belang bereid het democratisch zelfbeschikkingsrecht van de Vlamingen op de agenda te plaatsen. Maar niet alleen voor de Vlamingen, maar ook voor de Duitse bevolking in het Duitstalig gewest. Anderzijds moet er dringend werk gemaakt worden om de bevoegdheid over de taalwetgeving volledig over te hevelen naar de Gemeenschappen. Vermits de taalwetgeving in Bruxelles niet correct wordt nageleefd moeten de regio’s het recht hebben taalfaciliteiten eenzijdig af te schaffen en alle publieke diensten (inclusief 101, Mug) gelinkt aan Bruxelles afschaffen. Vlaamse politici moeten trouw zweren aan VLaanderen en niet langer aan de Belgische wetten.

  2. “De Wever wil enkel nog in een federale regering stappen om het land fundamenteel te hervormen. “Ik doe niet mee aan het status quo, want dan gaat de Vlaamse welvaart eraan. Ik kom op voor mijn gemeenschap”, benadrukt hij.” word hier geschreven, ik verwed er veel op dat de wever volgend jaar samen gaat met 8 partijen in een volgende vivaldi, eerder titanic regering, zal stappen om de postjes want nva is een meester in het cumuleren ten koste van de Vlamingen, bart de wever is eenzelfde schertsfiguur zoals egbert lafaert.

  3. Stel dat BDW voor één keer zijn woord zal houden en op “extralegale” (zeer duur betaalde: bv transferts bevestigen tot 2050) manier het confederalisme er (deels) door zal krijgen. Het eerste wat hij zal doen is de pensioenbonus (fiscaal voordeel) afnemen zoals hij met de woonbonus heeft gedaan. Andere voordelen gingen evenzo op de schop zoals de terugdraaiende teller, de terug ingevoerde turteltaks, oldtimer en pickup belastingen, keuringen allerlei (van auto’s tot asbest over een reeks andere “attesten”)…. De huidige Vlaamse regering is nu al een grotere pest voor de werkende Vlaming dan vivaldi, wat met een nog meer “geconfederaliseerd” Vlaanderen stijltype “NVA en BDW”; met ondertussen de gul stromende transferts en subsidies waar niet aan geraakt mag worden een beetje meer gecamoufleerd? Ik ben het volledig eens met Bert Pelgrims hierboven: BDW zal zowel in Vlaanderen als federaal een coalition of losers op de been brengen om toch maar aan voldoende zetels te geraken om te regeren: een kakafonie van nieuwe Vlaamse en federale pesterijen voor werkende burger in the making. De in duur maatpak gestoken immocraat is niet meer de gezette levensgenieter die Vlaams dacht en probeerde iets te veranderen.

  4. ik heb de reacties gelezen en moet vaststellen dat er niemand rekening houdt met de kiezer,die zal bepalend zijn,al de rest is praat of geschrijf voor de vaak.budget,migarie,fiscaliteit,Het confederalisme zal volgen of een revolutie.

  5. De Wever wil…hervormen (sic). Dat hij alvast begint met afstand te nemen van het cordon sanitaire. Dat kan hij in volle onafhankelijkheid van de Vlaams franskiljonse partijen. Het zal bovendien zijn eerste Vlaamse actie zijn waarbij Vlaanderen de vruchten kan en zal plukken dank zij een Vlaams front.

Plaats een reactie

Delen