Huis van Afgevaardigden opent impeachmentonderzoek naar Biden | PAL TWEETS

Biden zou volgens de Republikeinen zijn contacten misbruikt hebben om zijn zoon Hunter te helpen. Photonews

Uncategorized

Militaire blog lacht met “grootste wapenlevering ooit van België”

Wannes Neukermans

De populaire militaire blog Oryx uit opnieuw kritiek op de geplande “extra wapenleveringen” die ons land wil doen aan Oekraïne. Volgens de militaire blog is er een groot verschil tussen wat andere landen omschrijven als zwaar materiaal, en wat het Belgisch leger wil of kan leveren.

Eerder noemde de website de Belgische wapenleveringen al een schande. “België profiteert van de veiligheid van andere NAVO-lidstaten”, klonk het toen. Terwijl landen als Nederland, de VS en zelfs Duitsland nu zware tanks en ander stevig militair materiaal zullen leveren, heeft ons land zich ook voorgenomen om opnieuw wapens te leveren aan Oekraïne.

Andere grootteorde

Volgens het ministerie van Defensie van Ludivine Dedonder (PS) zou het gaan om “de grootste wapenlevering ooit van België”, maar dan nog gaat het over een heel andere grootteorde dan wat andere landen leveren. België is op vlak van de staat van het leger en de defensie-uitgaven al langer het kneusje van de NAVO, en dat maakt de militaire blog Oryx nog maar eens duidelijk.

(Lees verder onder de foto.)

Bron: twitter @oryxspioenkop

Het Nederlandse kabinet van Defensie heeft aangegeven om net als andere Westerse landen zwaardere wapens en voertuigen te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra liet weten “met open blik” te kijken naar de mogelijkheid om F16’s en tanks te leveren. De F16’s heeft Nederland in eigen bezit, de tanks ‘huren’ onze noorderburen van Duitsland. Nu zelfs Duitsland, dat er eerst weigerachtig tegenover stond, tanks wil sturen – op voorwaarde dat de VS er ook sturen – kan Nederland die tanks ook doorgeven aan de Oekraïeners.

Zwaar wapentuig

Tegelijkertijd spreekt men in België ook over “de grootste wapenlevering ooit”. Het zou onder meer om luchtdoelraketten, antitankwapens, machinegeweren en munitie gaan. Het punt zal volgende week aan bod komen op de ministerraad. Een deel van die levering zou komen van de eigen voorraden van Defensie, een deel zou bij de Belgische industrie besteld worden.

Maar Oryx is van oordeel dat dat enorm weinig is. “België heeft duidelijk de mededeling niet gekregen dat alle landen zwaar wapentuig sturen”, klinkt het op Twitter. “Je weet wel, dat zwaar geschut waar België ruimschoots voldoende voorraad van heeft.”

Gisteren raakte overigens ook bekend dat België via B-FAST 3.000 ton strooizout naar Oekraïne zou sturen. Dat moet er dienen om de wegen ijsvrij te maken in de wintermaanden. “Een zending die essentieel is om de Oekraïense bevolking toe te laten zich te verplaatsen, ondanks de oorlog en de ongunstige weersomstandigheden”, klonk het in een persbericht. België beantwoordt daarmee aan een verzoek dat Oekraïne via het Europees mechanisme voor civiele bescherming heeft gelanceerd.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/militaire-blog-vernietigend-voor-belgische-wapenleveringen-aan-oekraine-belgie-profiteert-van-andere-navo-lidstaten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

25 gedachten over “Militaire blog lacht met “grootste wapenlevering ooit van België””

  1. Ik denk niet dat er zoveel wapentuig wat nu zal geleverd worden al ooit in de afgelopen 50j in het leger aanwezig is geweest. Waarschijnlijk bedoelt de PS hier dat het leger met eigen middelen en vooral met Vlaams geld zal moeten investeren in wapentuig dat enkel en alleen kan gebouwd worden in Herstal, dus over de komende decennia gezien de vele stakingen pas zal geleverd worden, als de Russen na Oekraïne allang de Baltische staten, Roemenië en Polen hebben ingenomen en kapot geschoten. Het zal al heel goed moeten gaan als we voor het eind van de winter strooizout gaan kunnen leveren…met gecharterde trucks dan maar.

  2. Djeezes, wanneer gaat de wereld is terug normaaldenkende beleidsmakers krijgen, het houd gewoonweg niet op met hun cowboy en indiaantje te spelen, mijn part laten ze ineens alle kernbommen van de wereld ontploffen, zijn we ineens van al deze waanzin vanaf.

  3. Ik hoor mijn vader nog altijd vertellen over WOII, waarin de geallieerden vroegen om luchtsteun, van vliegtuigen, vanuit België. Het antwoord van België was, wil je 1 vliegtuig, twee of alle drie. Let wel, ik ben er niet zeker van, maar vermoedelijk waren het SV4’s. Aftandse tweedekkers, zelfs in de jaren 40.
    Vermoedelijk is dit een anekdote, die mogelijks niet klopt. Wat Belgische Defensie betekent in onszelf te beschermen vandaag, doet me heel erg denken aan de verhalen van ons vader. En ditmaal is het geen anekdote maar realiteit. Het Belgisch leger alleen heeft niet de kracht om ons land te verdedigen. Maar het moet wel capabel zijn om in een Europees en NATO verband zijn bijdrage te leveren, en dat is niet het geval. In de woorden van mijn vader: “Er zijn slechts 3 SV4’s”.

  4. Eerst de Akkoorden van Minsk (vooral Minsk II d.d. 12.02.2015 mede onderkend door Poetin) lezen om de oorzaak van de huidige verschrikkelijke oorlog te zien. De beloofde autonomie voor de Oblasten Donetsk en Loegansk (Donbas + Krim), nadat Oekraïne via de Maidan-revolutie en de VS zich aansloot bij het Westen (zoals de bevolking van West-Oekraïne het wou) kwam er nooit wegens verzet (via VS en NAVO) van het Oekraïns Parlement. Laat Oost-Oekraïne, het gebied dat nu geannexeerd werd door Rusland, eindelijk Russisch zijn zoals de bevolking het daar wil. Dit is gewoon gezond verstand. En die absurde oorlog (steeds meer en meer wapens en tanks..??!.) zal eindelijk stoppen, de ziekelijke haat van Zelenski tegen al wat Russisch, Rusland en Poetin is ten spijt.

  5. Ik denk, mijn beste, dat je de situatie van het russisch leger
    ietwat overschat.
    Ze zijn niet eens in staat Oekraiene onder hun gezag te brengen.
    Ik bewonder de Oekraiense troepen die het klaar stomen om
    “het machtige russische leger” voor schut te zetten.
    En volgens jou althans zouden de russen zomaar even NAVO-
    landen aanvallen. Navo bondgenoten beschikken over de beste
    en meest recente technologie op militair vlak.
    Poetin dacht dat hij met zijn speciale militaire operatie in een mum van tijd Oekraiene ging annexeren…hij is van een kouwe
    kermis thuis gekomen.
    De enige dreiging die men van de russen te vrezen heeft zijn hun
    kernwapens.
    Maar Putin weet ook dat er bij een kernoorlog geen winnaars zijn.
    Het wordt doomsday voor iedereen…ook voor Poetin.

  6. Een oorlog stoppen? In het politiek-economische jargon klinkt dat als vloeken in de kerk. Ooit zal de oorlog stoppen wanneer de winnaar tegenpartij uitgeschakeld en de rekening gepresenteerd heeft.

  7. Alle Navo landen behalve België dan neem ik aan. Wij hebben nooit onze Navo verplichtingen nagekomen qua investeringen bij het leger .Waar zouden we nu plots dat “zwaar materieel” gaan halen?

  8. Het leger heeft ook stand-up comedians in dienst, dat is nieuw voor mij. Een paar kilo’s strooizout sturen, die had Poetin niet verwacht. Ook de lente schoonmaak in de winter van de belgische legeropslagplaatsen had hij niet zien aankomen. Als dat oud ijzer nu nog wat opgelapt gaat worden wachten hem barre tijden.
    Laat ons het er op houden, lachen is gezond.

  9. Domoor! Als je nu nog altijd niet snapt dat het ‘m Putler niet te doen is om die twee regio’s maar om de voormalige Sovjet unie weer gedwongen te verenigen zal je het nooit snappen.

  10. Minder geld voor de zorg en meer voor buitenlandse oorlogen, en ondertussen pikken onze politici nog een graantje mee. In Italië noemen ze dat maffiapraktijken. “Profiteurs aller landen verenig u”, het adagium van de socialisten en liberalen. Achter de rug van de lijken in oorlogsgebieden zijn er malafide lieden en bedrijven aan het werk die stinkend rijk worden door de oorlogshandel. Meer lijken = meer geld.

  11. Inderdaad het Russische leger is een zooitje ongeregeld: ex misdadigers die voordien opgesloten waren, ongeletterde idioten die een oude iphone kregen als ze in dienst traden, en verder gedemotiveerde soldaten die niet eens weten dat ze naar de oorlog trekken. Hun logistiek is redelijk qua aanvoer van hardware maar quasi onbestaand wat betreft voeding, uitrusting, medische supplys… voor de gewone piotten, die dan maar gaan stelen, roven, verkrachten en moorden in de bezette gebieden. Bovendien hebben ze slecht opgeleide officieren die geen initiatief mogen tonen en hogere officieren die de boel alleen maar belazeren en zichzelf verrijken. Vandaar al meer dan 100.000 doden en 25.000 doden in de Wagner groep. Maar voor Oekraïne en voor het westen is dat het probleem niet, het probleem is de “massa”, waar Rusland blijkbaar nog heel wat van heeft: soldaten, tanks, artillerie, pantservoertuigen….. In Oekraïne alleen heeft Rusland al meer tanks verloren dan wat het westen kan inzetten in de EU (en de kill ratio is nog maar 1 op 3 tanks aan de frontlijn), maar er komen nog steeds meer tanks toe, weliswaar in belabberde staat, maar ze kunnen rijden en schieten. En als Poetin in de lente nogmaals 100.000 soldaten verliest, zal hij er tegen de zomer nog eens 200.000 tegen gooien, en in het najaar 2023 als nodig nog eens 300.000. Poetin maalt niet om mensenlevens, niet om verloren tanks, schepen, vliegtuigen, helikopters…we hebben inderdaad high tech middelen om te vertragen, maar ik vrees dat we nooit genoeg wapens bijeen zullen kunnen schrapen om die steeds terugkerende vloed van Russische tanks en Russisch tuig dat een soldaten uniform heeft moeten aantrekken te stoppen en terug te drijven. In een ver verleden voor velen maar eind 1944, begin 1945 zetten de Russen 2 miljoen soldaten in alleen maar op de as naar Berlijn, nu kan Poetin over nog meer beschikken als hij verder mobiliseert. Oekraïne zal heldhaftig ten onder gaan, zeker nu de Duitse socialisten weigeren tanks te geven om te blijven vechten, de tweede grootste flater van Duitsland na de “wir schaffen das” ramp in 10j tijd. Poetin zal nooit toegeven, hij zal alles in de strijd gooien die hij heeft en de enige wapens die hij in Rusland zal houden, zullen deze zijn om in te zetten tegen zijn eigen volk die het zou aandurven commentaar te geven. Poetin heeft zich in Feb 2022 gebaseerd op foute info van spionnen die hij betaalde om de info te horen die hij wou horen en zo gaat het in een dictatuur, maar nu hij weet heeft van hoe het er echt aan toegaat in Oekraïne zal hij zich geen twee keer vergissen: hij zal dubbel zo veel in de strijd gooien. En als hij straks na Oekraïne weer op krachten is en weer wat politiek, diplomatiek EU gewauwel die hem weer zullen geloven, staan gegarandeerd ook EU en NATO landen op zijn agenda, zeker nu we getoond hebben hoe Duitsland zijn olie en gas appreciëren door geen tanks te sturen en hoe verdeeld en oorlogsziek de EU is geworden. Neen, Louis, onderschat een dictator als Poetin niet, zeker niet het soort dat net een klets in het gezicht op het slagveld heeft gekregen en er eentje is als Hitler in der Untergang, nooit zal hij capituleren desnoods ten onder met het nucleaire wapen. Hij is van het soortje zoals de Marokkaanse voetbalsupporters in België, de massa die slechts zal luisteren nadat ze op de grond zijn geslagen en er blijven liggen, want opstaan is alleen opnieuw vechten en liefst nog laffer dan voordien. En op de VS rekenen…een build up van minimum 2 maanden is nodig om in de EU ietwat mannen en materiaal ter plaatse te hebben om NATO bij te staan, wat voldoende is voor Poetin om zoals Close zei in 1980 op 6 weken aan de Rijn te kunnen staan, ten koste van, jawel desnoods een paar 100.000 dode eigen soldaten, maar who cares in het Kremlin. Met onze afgeslankte legers, de onwil van tanks te gebruiken van Duistland zullen we het niet redden en al zeker niet met ons tweede hands “Dad’s Army”. Beter was inderdaad Oekraïne alle hardware te geven waar het om vroeg, en hun Poetin proberen uit te putten zodat hij zijn plannen van groot Rusland uitgesteld ziet, en hopen dat er rede komt in het Kremlin. Maar deze piste kan alleen vanuit het Russische volk zelf komen, en zoals het er nu voorstaat zie ik het niet snel gebeuren. Leg in alle geval, zeker nu Duistland zo laf heeft gereageerd en wij letterlijk strooizout gaan leveren, uw hoop niet teveel in de EU en NATO. En met veel respect voor de Oekraïners, want ik zie veel Belgen niet op die manier reageren als de Oekraïners gedaan hebben het afgelopen jaar, en alzeker onze politici en “staatshoofd” of het nu premier of koning is, niet doen wat Zelensky heeft gedaan.

  12. Dat de huidige toestand van het Belgische leger desastreus is dit weten we ondertussen! Maar ik wil als voormalig tankcommandant Leopard 1 van het 4 Lansiers Soest toch even reageren op de uitlatingen van deze Nederlandse blog. Toen wij met onze Leopards in Bergen Höhne gingen schieten keken wij steeds vol bewondering naar onze Nederlandse collega’s die de Leopard 2 hadden. De Nederlanders beschikten over 445 Leopard 2 tanks en hadden ook nog ongeveer 500 Leopard 1 A5! Dit maakte dus een totaal van ongeveer 1000 tanks! België had 334 Leopard 1 en zijn nooit verder dan deze versie geraakt! In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2 A6 .Daarvan waren er 60 nog operationeel en de rest werd opgeslagen. Omdat het Nederlandse leger zeer zwaar moest bezuinigen klonk op 18 mei 2011 het laatste schot in Bergen Höhne van de laatste Nederlandse Leopard 2.In 2015 besliste Nederland vanwege de militaire veiligheidssituatie terug tanks in te voeren als versterking van de landmacht. Nederland bracht in het totaal zijn laatste 16!!! overgebleven Leopard 2 in omdat ze er 100 verkochten aan Finland waar ze flink hun broek aan scheurden daar ze nog een groot onderhoud hadden gekregen! Deze 16 werden door Duitsland gemoderniseerd en bij hun eigen tankbestand toegevoegd. De Nederlandse compagnie maakt deel uit van het Duitse Pantzerbatallion 414. Dit bataljon maakt deel uit van de 43 Gemechaniseerde Brigade die alzo terug tankcapaciteit kreeg. In totaal least Nederland 18 Leopard 2 van Duitsland die de Compagnie (bij ons Eskadron) vormen!!!Dus blijven er nog een kleine 300 Leopards 2 over! We weten dat de Nederlanders altijd smalend doen over de ” Kleine domme Pelgen “! Kan Oryx eens uitzoeken waar die 300 tanks zich bevinden en of Nederland bereid is om deze aan Oekraïne te leveren?!

  13. Gisterochtend was Guy Verhofstadt, de politicus, die België financieel geplunderd heeft en nu maandelijks voor zijn clowneske optredens in het Europese parlement fortuinen verdient, even aan het woord op Radio één. Natuurlijk over Oekraïne, waar hij tijdens de door de VS gefinancierde staatsgreep in 2014 de Oekraïners op het Maidan plein kwam opjutten. Wat die man uitbraakte, was pure razernij. Ik kon niet anders dan de vergelijking maken met de oproepen tot “totale oorlog” van Adolf Hitler bij de aanvang van de tweede wereldoorlog. Gewoon crimineel! Een oproep tot een derde wereldoorlog! Hopelijk gaat ook PALNWS dit eens inzien.

  14. Omdat wij als trotse Europeanen en hevige supporters van deze ‘war-by-proxy’ de oorlog zo lang mogelijk willen rekken met als resultaat een maximum aan gesneuvelde soldaten en dode burgers.

  15. Mijnheer Vercammen, aansluitend bij uw opmerking wil ik hier – elders heb ik er geen forum voor – de vraag stellen : Wie bij Defencie heeft de beslissing genomen om het NATO reserve vliegveld in Malle, bij Antwerpen TE VERKOPEN aan een instituut dat déstructie als hoofddoel in zijn beleid heeft. Waarom werden militaire vliegvelden in St Hubert, Marloi, Liége of Florennes niet verkocht. Welke geheime Waalse agende zit daar achter om de luchtvaart in Vlaanderen, meer direct in Antwerpen te nekken ?

Plaats een reactie

Delen