Shutterstock

Uncategorized

Nog nooit zoveel illegale grensoversteken sinds 2016

Carl Deconinck

In 2022 detecteerde Frontex maar liefst 330.000 illegale grensoverschrijdingen aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dit is het hoogste aantal sinds 2016 en een stijging van 64 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Aangezien dit voorlopige berekeningen zijn kan het aantal nog verder oplopen.

Na de forse daling van legale en illegale migratie tijdens de pandemie in 2020 was dit het tweede jaar op rij met een sterke stijging van het aantal onregelmatige binnenkomsten. De Westerse Balkanroute was goed voor bijna de helft van het totaalaantal Syriërs, Afghanen en Tunesiërs, samen goed voor 47 procent van de detecties in 2022. Het aantal Syriërs is ongeveer verdubbeld tot 94 000.

Balkan en Middellandse Zee

Van alle detecties was minder dan 10 procent vrouw. Het aandeel minderjarigen daalde tot 9 procent van alle illegale migranten. Naast die migratie waren er ook 13 miljoen Oekraïense vluchtelingen die de EU binnenkwamen, maar die zijn niet opgenomen in de cijfers. Illegale migratie steeg er met 136 procent. De migranten kwamen vooral uit Syrië, Afghanistan en Turkije. Het aantal detecties in het Centrale Middellandse Zeegebied steeg met meer dan de helft tot ruim 100 000 detecties. De mensen hier komen vooral uit Egypte, Tunesië en Bengalen. Ook het aantal mensen dat de EU verlaat om naar het Verenigd Koninkrijk ’te vluchten’ nam met bijna 40 procent toe.

Recent waren er verschillende crisissen die de migratie sterk hebben beïnvloed. Zo was er de georganiseerde migratie vanuit Wit-Rusland en de oorlog in Oekraïne. Die crisissen bewijzen volgens Frontex dat er nood is aan een sterkere en doeltreffende Europese grens-en kustwacht. In 2022 had Frontex ongeveer 20 operaties aan en buiten de buitengrenzen van de EU. Het zette gemiddeld 2000 permanente korpsofficieren in.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Nog nooit zoveel illegale grensoversteken sinds 2016”

  1. Hongaarse grenswachters en politie verhinderden dat 270.000 illegalen de Zuidelijke grens met Servië overstaken in 2022! Afghaanse en Pakistaanse mensensmokkelaars worden steeds driester en schuwen wapengeweld naar de Hongaren niet! Zij vragen tot 3000€ per persoon om Syriërs,Afghanen,Bengalen de grens over te smokkelen! Dit gebeurt in auto’s en bestelwagens die door de Hongaarse politie worden klemgereden of achtervolgd! Soms wordt er op de politie geschoten en eindigt de achtervolging in ongevallen met dodelijke afloop voor illegalen of de chauffeurs! Slowakije stuurde onlangs nog extra politie agenten om de Hongaren bij te staan! Van Frontex is daar geen spoor te bekennen want Orban is het zwarte schaap! De Hongaren betaalden reeds miljarden uit eigen zak en worden door Ursula en co uitgespuwd!

  2. Gelokt door onze gul uitgedeelde “vleespotten” want in o.a. Portugal zullen ze niet binnendringen, waar daar zal immers niet zo veel re rapen vallen op kosten der Belastingbetalende Burgers !

Plaats een reactie

Delen