43.956 'nieuwe Belgen' verwierven vorig jaar staatsburgerschap: hoogste aantal in 20 jaar

Barbara Pas. Photo News

Uncategorized

43.956 nieuwkomers verwierven vorig jaar Belgische nationaliteit

Anton Schelfaut

In de eerste elf maanden van vorig jaar verwierven net geen 44.000 nieuwkomers de Belgische nationaliteit. Dat blijkt volgens Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, uit de voorlopige cijfers voor 2022. Het gaat om het hoogste aantal nieuwe Belgen in 20 jaar.

Vorig jaar verwierven 43.956 mensen het staatsburgerschap. Dat is het hoogste niveau sinds de periode 2000-2002, toen de zogenaamde ‘Snel Belgwet’ van kracht werd. Die maakte het gemakkelijker om de Belgische nationaliteit te verwerven, waardoor er in 2002 46.423 nieuwe Belgen bij kwamen. In 2021 waren dat er 38.242.

Het aantal nationaliteitsverwervingen bedroeg vorig jaar ongeveer 4.000 per maand. Daarom verwacht Pas dat het eindresultaat voor 2022 dat van 2002 zal overschrijden. Ze betreurt dat “zelfs de meest logische en redelijke verstrakking van de voorwaarden om de nationaliteit te verwerven” uitblijft.

Voor Vlaams Belang kan de Belgische nationaliteit enkel toegekend worden aan mensen die hier minstens tien jaar legaal en onafgebroken verblijven, geen criminele feiten hebben gepleegd, een loyaliteitsverklaring afleggen, economisch bijdragen aan onze samenleving én een burgerschapsproef die onder meer de kennis van de streektaal toetst tot een goed einde brengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “43.956 nieuwkomers verwierven vorig jaar Belgische nationaliteit”

  1. Dus elk jaar komen er ongeveer evenveel Belgen bij als er mensen wonen in Dendermonde, de stad van Barbara Pas. De omvolking is blijkbaar niet te stoppen met alle gevolgen van dien.

  2. En dan maar leuteren over stikstof ,CO2 etc….. Dat er veel te veel volk in Vlaanderen (de ganse planeet) leeft (bijna 7 miljoen op 20.000 km²) daar horen we onze klimaat goeroes van Groen en andere adepten nooit over spreken!? Binnenkort hebben ze een schoentrekker nodig om er nog volk bij te proppen!!!

Plaats een reactie

Delen