Meer dan 80 Joodse graven beschadigd in Charleroi: misschien waren het koperdieven

Meer dan 80 Joodse graven beschadigd in Charleroi: misschien waren het koperdieven. Belga

Uncategorized

Annelies Verlinden wil aantal politiezones verminderen

Wannes Neukermans

Cd&v-minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft plannen om het aantal politiezones te verminderen. Volgens haar zou de politie door op te schalen efficiënter kunnen werken. Momenteel zijn er 184 politiezones in België, waarvan 106 in Vlaanderen, 72 in Wallonië en 6 in Brussel. Volgens Verlinden zouden er tegen 2030 idealiter slechts 40 overblijven. Dat verklaarde ze in een interview met Knack.

De minister vindt dat de huidige politiezones niet zijn uitgerust voor grensoverschrijdende problemen, zoals drugssmokkel, cybercriminaliteit en mensenhandel. Specialisaties in bijvoorbeeld intrafamiliaal geweld of zedenfeiten zouden beter op grotere schaal worden aangepakt.

Lokale kantoren blijven open

Verlinden benadrukt echter wel dat wijkcommissariaten en wijkinspecteurs noodzakelijk blijven. Zij zijn de ogen en oren op het terrein en kunnen voortekenen van jeugddelinquentie, huiselijk geweld of terrorisme vaak sneller opvangen. Ze noemt ook het voorbeeld van de Limburgse politiezone Carma, waar mensen op verschillende plaatsen aangifte kunnen doen via beeldschermen en in contact komen met een echte inspecteur.

Het doel van de minister is niet om te besparen, maar om via schaalvergroting en efficiëntere besteding van de middelen te benutten meer te kunnen doen met hetzelfde budget. Ook gevoelige politiedata kunnen beter worden beschermd in grotere systemen. Verlinden wil ook de opleiding tot politie-inspecteur hervormen. Momenteel duurt deze één jaar, maar dat is niet meer voldoende om alle nodige vaardigheden te verwerven. Concreet zou de opleiding tot inspecteur een graduaatsopleiding worden en die tot hoofdinspecteur een bacheloropleiding. Wie commissaris wil worden zou een masteropleiding moeten volgen. Verlinden lanceert eerst een proefproject waarbij politiescholen en hogescholen kunnen samenwerken.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/video-politievakbonden-bekogelen-egbert-lachaert-met-voetzoekers-ze-gedragen-zich-als-crapuul/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Annelies Verlinden wil aantal politiezones verminderen”

  1. Ze vinden nu al geen personeel meer. Verlinden gaat zorgen dat er nog minder kandidaten komen. Binnenkort moet ge professor zijn om een verkeersboete uit te schrijven. Nu, van Verlinden zijn we al wat stommiteiten gewoon.

  2. Dat Verlinden eerst eens de wanverhouding tussen het aantal agenten in Vlaanderen en Wallonië/Brussel aanpakt. Per hoofd van de bevolking zijn er in Wallonië 27 agenten op 10.000 inwoners tegen 23 in Vlaanderen! De zoveelste politie hervorming die zal uitdraaien op een miskleun!

Plaats een reactie

Delen