Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Asielzoekers steeds vaker besmet met schurft en pneumokokken

Simon Segers

Asielzoekers lijden steeds meer aan infectieziekten als schurft en besmettingen met pneumokokken. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Dominiek Sneppe (VB) heeft opgevraagd bij Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v). “Een algemene screening van asielzoekers op besmettelijke ziektes dringt zich op”, aldus Sneppe.

Hoewel de dienst Dispatching asielzoekers ondervraagt naar ziektesymptomen, vindt enkel voor tuberculose systematische screening plaats. Het aantal gevallen steeg daar van 7 in 2018 tot 95 in 2021. Voorlopig zijn alleen cijfers beschikbaar voor de eerste helft van vorig jaar, maar die suggereren een sterke daling van het aantal arriverende asielzoekers met tbc in 2022. In Fedasil-opvangcentra lijkt die trend niet op te gaan, het aantal infecties ligt volgens de beschikbare cijfers namelijk bijna dubbel zo hoog als in 2021.

Opengrenzenbeleid

In de opvangcentra zijn wel 946 besmettingen met pneumokokken gedetecteerd in het eerste semester van vorig jaar. Die bacterie is meestal onschadelijk, maar kan in bepaalde gevallen longontstekingen of andere gevaarlijke ziektebeelden veroorzaken. Gezien er in voorgaande jaren geen enkel geval werd vastgesteld, rijst de vraag of de aanwezigheid van die bacterie hiervoor überhaupt werd onderzocht. Het totaal aantal gevallen van de huidziekte schurft was dan weer tot 2021 in opmars, met een stijging van 349 gevallen tot 2.870 op vier jaar tijd. Betreffende vorig jaar is de dat nog te onvolledig om conclusies te trekken.

Vlaams Belang pleit voor meer uitgebreide screening op infectieziekten. “Zo niet dreigt decennialang doorgedreven Vlaams gezondheidsbeleid teniet te worden gedaan door de opengrenzenpolitiek van de federale regering”, sprak Kamerlid Sneppe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Asielzoekers steeds vaker besmet met schurft en pneumokokken”

  1. Een reden temeer om de buitengrenzen van ons Fort Europa potdicht te houden en te blijven reserveren als legaat aan onze eigen telgen maar hrt zeker niet te grabbel te gooien aan binnendringende asielkolonisten zonder geldig inreis visum.

  2. geen gevaar,er zullen nu nog enkele duizenden Turken en Koerden naast oekr naar hier komen en dan te blijven.Er is toch plaats genoeg in Egypte,Afghanistan,Irak,Iran,waarom willen ze naar hier komen,

  3. “Waarom naar hier ?” en niet naar bvb naar Portugal, waar het nu toch beduidend warmer is ? Omdat ze bij ons door het xenofiel en autochtonofoob vort Vivaldi monster gul getrakteerd worden op van alles en nog wat, gefinancierd uit bij ons afgeperst en afgetroggeld belasting geld, daarom ! Zonder ooit één cent bijgedragen te hebben, binnengesleurd en gul verwend.. In schril contrast daarmee staat het karig pensioentje van een 1/2 appel en 1/4 ei dat onze Eigen Volkse Mensen beuren na wel een loopbaan lang en veel bijgedragen te hebben in hun hoedanigheid van gewezen economisch productieven tot het BNP. Dit alles is conform het PoCo-adagium ; “Vreemd volk eerst, Eigen Volk kan verrekken !” De voorbeelden zijn legio ! Onthouden bij ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024 over die autochtonofobe en xenofiele Vivaldi Draak ! Onthoud in 2024 : “Electorale wraak is zoet !”

Plaats een reactie

Delen