De oorlog in Oekraïne in beeld

Kharkiv, Oekraïne. Shutterstock

Uncategorized

België bij EU-lidstaten die minste steun aan Oekraïne geven

Wannes Neukermans

Ons land heeft sinds het begin van de oorlog zo’n 244 miljoen euro bilaterale steun toegekend aan Oekraïne. Gemeten in procent van het bbp, doen slechts zes Europese lidstaten het slechter. De Baltische staten staan bovenaan de ranking. Dat schrijft De Tijd.

De Duitse denktank Kiel Institute for the World Economy berekende dat 40 landen tussen 24 januari 2022 en 15 januari 2023 meer dan 143 miljard euro financiële, militaire en humanitaire hulp hebben toegekend aan de Oekraïners. De Amerikanen maakten 73,1 miljard euro vrij voor het regime van Zelensky, Europa – EU en lidstaten samen – was goed voor steun ter waarde van 54,9 miljard euro.

Baltische staten

België gaf ruim 244 miljoen euro bilaterale hulp: 144,9 miljoen militaire steun, 94,8 miljoen humanitaire bijstand en 4,96 miljoen financiële giften. Darmee staat België samen met Kroatië op de 24e plaats qua steun, gemeten in procent van het bbp. Alleen Hongarije, Spanje, Ierland, Cyprus, Malta en Roemenië gaven minder.

De Verenigde Staten waren in absolute cijfers de belangrijkste bron van steun voor Oekraïne. Maar in verhouding tot het bbp, zijn het de Baltische staten die de grootste inspanning doen. Op plaats vier staat Polen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/militaire-blog-lacht-met-grootste-wapenlevering-ooit-van-belgie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “België bij EU-lidstaten die minste steun aan Oekraïne geven”

  1. Doen 6 landen het slechter? Beter zal je bedoelen! Welke idioot denk dat het eindeloos verlengen van dat conflict een verschil in resultaat gaat opleveren? Enkel de wapenlobby en het politieke haantjesgedrag en verrijking wordt hiermee getooid.

Plaats een reactie

Delen