Debat tussen Bouchez en Francken veroorzaakt ophef in Wallonië: "Hij flirt met de grenzen van onze democratie"

Theo Francken en Georges-Louis Bouchez broederlijk naast elkaar op de weide van Rock Werchter. Photo News

Binnenland politiek

Debat tussen Bouchez en Francken veroorzaakt ophef in Wallonië: “Hij flirt met de grenzen van onze democratie”

Anton Schelfaut

Een debat over de toekomst van het land tussen N-VA-Kamerlid Theo Francken en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zorgt voor beroering in Franstalig België. Voor de Waalse tak van de christelijke vakbond ACV is het “verrassend” dat de toekomst van België besproken wordt met een partij die het einde ervan nastreeft.

Op 9 maart kruisen Georges-Louis Bouchez en Theo Francken in het Henegouwse Jurbise de intellectuele degens over de toekomst van België. Dat doen ze op uitnodiging van burgemeester Jacqueline Galant (MR). Volgens haar zullen de twee compleet tegenovergestelde visies van beide partijen resulteren in een “mooi democratisch debat”. De MR vaart immers een belgicistische koers, terwijl de N-VA het confederalisme nastreeft.

Politieke cinema

Het debat wordt echter niet door iedereen gesmaakt. Zo betreurt de Waalse tak van de christelijke vakbond ACV dat er gedebatteerd wordt “over de toekomst van een land met een partij die er een einde aan wil maken”. Francken zelf wordt door de vakbond omschreven als een man “die flirt met de grenzen van onze democratie”.

Om te ontsnappen aan de “politieke cinema” organiseert de vakbond op hetzelfde moment een eigen debat aan de universiteit UCL in Bergen over de toekomst van de democratie. Het ACV verwijt N-VA en MR dat ze “een show opvoeren en al in campagnemodus zitten”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Debat tussen Bouchez en Francken veroorzaakt ophef in Wallonië: “Hij flirt met de grenzen van onze democratie””

  1. Il nous faut de l’argent, de l’argent et surtout de l’argent. Nous sommes attachés à l’argent, mais l’argent n’est pas très attaché à nous. Donc notre affaire, c’est l’argent des autres.

  2. Nog maar eens een bewijs wat voor een “echte” democraten linkse hypocrieten (in Wallonië) zijn. Stel je voor: praten met met iemand die geen linkse mening heeft???😵😵😵

  3. “Hij flirt met de grenzen van onze democratie” (Citaat). Correctie: Hij flirt met de grenzen van de PS volksdemocratie. In de federatie Wallonie & Bruxelles geen vrijheid van opinie voor dissidenten. Het wordt aldaar beschouwd als extreem-rechts gedachtengoed. Terloops, er is in België maar een politieke formatie die haar eisen ondersteunde met straatgeweld en dat is de PS. Toegegeven de liberalen en de PSC schuwden, in het verleden, ook geen geweld om sociaal protest van de arbeiders en eisen van Vlaamsgezinden met de sabel en het geweer te laten neerslaan door de rijkswacht en/of het leger.

  4. Welke toekomst heeft dit land nog wanneer aan de overkant van de taalgrens overal hangmatten gespannen zijn waar veel Walen hun dag onledig met het kaartspel e.d. in de dorpskroeg doorbrengen!? De Christelijke Waalse vakbond die in de biotoop van de atheïstische PS en PTB de puntjes op de i zet!? Is het gedachtegoed van de PTB dan zo democratisch??!!

  5. dat is allemaal goed,zeer goed zelfs,dit zal nog meer kiezers naar NVA-VB sturen.Na leemans ,de sjoemel poedel en co zal de Vlaming nog resoluter kiezen voor NVA-VB.Nu nog de activistische rechters op non actief zetten

  6. Kunnen we Jurbeke niet gewoon JURBEKE , noemen ? Een eeuwen oud NL talig dorp in het Graafschap Henegouwen. De bezetters beginnen steeds de oorspronkelijke namen te verbasteren. Moeten wij die bezetter daar in volgen ?

  7. Welke “democrazy” ? Veeleer een “Lobbycratie” want de Lobbies trekken aan de marionetten touwtjes van het huidige Vivaldi wanbeleid vermits de grootste partij in de peilingen toch al decennia slachtoffer is van dat vermaledijde “Cordon Discriminatoir”, incarnatie van “discriminatie op basis van politieke overtuiging”, dat één der “beschermd criteria” zou dienen te wezen !

Plaats een reactie

Delen