Demir wil justitie regionaliseren: "Splitsen kán en is geen sprookje"

Zuhal Demir. Photo News

Binnenland politiek

Demir wil justitie regionaliseren: “Splitsen kán en is geen sprookje”

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir pleit ervoor om justitie te regionaliseren. Uit een nieuwe studie die ze bij de KU Leuven bestelde, blijkt dat een splitsing technisch mogelijk is.

Grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus onderzochten op vraag van Demir verschillende scenario’s. In vergelijking met andere federale staten – waar justitie en politie regionale bevoegdheden zijn – is ons land een buitenbeentje, geeft Sottiaux toe. “Technisch is justitie splitsbaar, maar om dat op een duurzame manier te doen, moet je een tweederdemeerderheid hebben”, zegt hij in Terzake.

Toch zijn er ook argumenten te bedenken tégen een splitsing van justitie, geeft hij aan. Zo kan een laksere aanpak in de ene regio ertoe leiden dat de andere regio met meer problemen te kampen krijgt. Om zo’n scenario te vermijden, lijkt het Sottiaux beter om bepaalde zaken, zoals grote terreurprocessen, het Hof van Cassatie en het Grondwettelijk Hof, op federaal niveau te houden.

Democratisch deficit

Demir wijst er in Terzake op dat het huidige justitie- en veiligheidsbeleid tot heel wat frustraties leidt. Ze verwijst daarbij naar de overbevolking in de gevangenissen en de enkelbanden, een Vlaamse bevoegdheid. “Het is vaak dweilen met de kraan open”, hekelt ze.

Een bevoegdheidsoverdracht zou tot een betere Vlaamse aanpak leiden, meent Demir. Vlaanderen beschikt wel over een uitvoerende en een wetgevende macht in de vorm van een regering en een parlement, maar niet over een rechterlijke macht. Dat is volgens Demir problematisch voor een democratie. “We mogen enkelbanden aanleggen, maar we mogen niet zeggen of we dat voor drugscriminelen een goed idee vinden of niet”, illustreert ze.

Eigen gevangenissen, strafbepalingen en wetboek

Concreet wil de N-VA-minister dat Vlaanderen in de toekomst over eigen gevangenissen, eigen strafbepalingen en een eigen strafwetboek beschikt. Demir geeft toe dat onder meer jeugdzorg en onderwijs, twee Vlaamse bevoegdheden, vandaag twee zorgenkinderen zijn. Op vlak van justitie zal het dus beter moeten, maar daar zal een stevig prijskaartje aan vasthangen. “Bij een falend justitiebeleid is de maatschappelijke kost nog groter”, waarschuwt ze.

Het argument dat een splitsing van justitie ingewikkeld is, verwijst Demir naar de vuilnisbak. “Het is nu al bijzonder ingewikkeld. Het is aan de politiek om die knopen door te hakken.”

Om tot een splitsing te komen, is een samenwerking met de andere deelstaten vereist. Die zal volgens Demir echter gemakkelijker verlopen als de bevoegdheden helder verdeeld zijn, wat vandaag niet het geval is en resulteert in een “potpourri van structuren”. “Dit is niet luchtfietsen, dit is voorbereiden. Splitsen kán en is geen sprookje”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Demir wil justitie regionaliseren: “Splitsen kán en is geen sprookje””

  1. Ah, hoe bizar dat een sympathisant van de Koerdische arbeiderspartij maatregelen wil nemen die het overheidsbeslag verhogen. Zie je hoe communisten nooit minder regeltjes, minder overheid, minder bureaucratie en minder overheidsuitgaven kunnen verwezenlijken? De uitvlucht is dat Wallonië straks te laks zal straffen, maar ze snapt niet dat elke keer je over Wallonië baas probeert te spelen, ze iets in de plaats vragen. Als ze in Nederland, Frankrijk of Duitsland te laks straffen, dan zijn dat onze zaken ook niet. Laat je studies uitvoeren door iemand die niet afhangt van de overheid, ik ben die professoren beu wiens klanten adolescenten zijn en wiens centen van de overheid komen. Het Vlaams Belang laat hun eigen FDW door N-VA demoniseren terwijl er communisten bij de N-VA zitten. Waarom?

  2. Zes staatshervormingen en nog werkt het circus niet zoals het hoort. Vlaamse politici zijn geen Flandriens. Halveer het aantal parlementsleden. Meer bevoegdheden voor de regio’s. OK maar dan ook meer centen (federaal naar regio’s) om die bevoegdheden te financieren. Spreekt minister Demir in naam van de Vaamse regering of uit eigen naam? Ik vrees dat 2024 opnieuw een losse flodder zal worden. Hoe kan het anders met uitsluitend één Vlaamse partij (VB) in het circus van de Wetstraat en de Vlaamse parochiezaal op het Martelarenplein.

Plaats een reactie

Delen