Dickpic-verbod hoeft niet voor Els Ampe (Open Vld): "Wijzend vingertje groter probleem dan elfde vinger"

Van links naar rechts: Els Ampe, Alexander De Croo en Georges-Louis Bouchez. Photo News

Binnenland politiek

Dickpic-verbod hoeft niet voor Els Ampe (Open Vld): “Wijzend vingertje groter probleem dan elfde vinger”

Simon Segers

Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld) heeft zich op Twitter uitgesproken tegen de vervolging van ‘dickpicks’, nadat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) had gewaarschuwd om pikante foto’s enkel mits toestemming te versturen. “Het wijzende vingertje is een groter probleem dan ‘de elfde vinger'”, aldus de Open Vld-politica.

Omwille van hervormingen van het seksueel strafrecht is het voortaan voldoende om één seksueel getint beeld te versturen om van een strafbaar feit te spreken. Die aanpassing is bedoeld om vrouwen die gebombardeerd worden met ‘dickpicks’ van verschillende mannen een juridische stok achter de deur te bieden. Voordien was vervolging van individuen die eenmalig een foto stuurden immers vaak onbegonnen werk, gezien schadelijke intenties meestal moeilijk bewijsbaar zijn. De bedoeling is niet om ‘sexting’ (het versturen van seksuele foto’s en berichten, red.) te bestrijden, maar het essentieel belang van toestemming te benadrukken.

#opkomenvoorjezelf

Op Twitter plaatste staatssecretaris Schlitz ter ere van Valentijnsdag een herinnering aan die strafrechtelijke hervorming. “Stuur voor Valentijnsdag alleen een dickpick wanneer je toestemming hebt. Niet-consensuele foto’s worden volgens het vernieuwde strafrecht als intimidatie beschouwd.” Els Ampe vindt daarentegen dat vrouwen voor zichzelf moeten opkomen en bepalen of ze die foto’s al dan niet kunnen appreciëren. “Dickpic verwijderen, shamen en (afzender) blokkeren indien ongewenst, liken als (het wel) gewenst (is). Eenvoudig en efficiënt”, reageerde ze op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “Dickpic-verbod hoeft niet voor Els Ampe (Open Vld): “Wijzend vingertje groter probleem dan elfde vinger””

  1. Ongewenste dickpics zijn inderdaad een walgelijk fenomeen, vergelijkbaar met potloodventers in het park. Shamen lijkt ze enkel te stimuleren. Ik begrijp trouwens niet waarom sexting in het algemeen niet aan banden mag worden gelegd? Zulke beelden krijgen een eigen leven en worden later vaak misbruikt. Misschien bestaat er voor social media providers een technische mogelijkheid om ze te blokkeren ?

  2. Het probleem begint al bij jij die “ongewenst” voor dickpic zet. Als een man een dickpic naar een vrouw stuurt demonstreert hij dat ie niks begrijpt van romantiek, denkt dat vrouwen visueel gestimuleerd zijn en wilt doorspoelen naar de geslachtsgemeenschap, dingen wilt forceren en geen man is om alleen mee te zijn. Zie je, vrouwen zijn verslaafd aan aandacht. Op sociale media en in het echte leven. Ze zullen een man waar ze niet in geïnteresseerd zijn toch als emotionele tampon gebruiken en om bevestiging te verkrijgen en die man denkt dat als hij haar genoeg aandacht geeft, dat ze hem leuk gaat vinden, ipv simpelweg te vragen wanneer ze vrij is, zodat hij de tijd, datum en plek kiest voor hen om iets te gaan drinken en haar verder met rust te laten. Wat doen vrouwen? Discussiëren over hoe mannen te straffen voor de travestie van romantiek en aandacht-supply die ze zelf veroorzaakt hebben en waaruit dickpics voortvloeien. Ik heb medelijden met die mannen die dickpics sturen. Ik ben met veel vrouwen geweest. Ik heb hen steeds liefdevol behandeld en naar hun signalen geluisterd zodat de romantiek spontaan en mooi was en de seks betekenis had. Maar als ik kijk waar andere mannen mee moeten werken en hoe vrouwen hen behandelen wanneer ze fouten maken, denk ik dat het probleem bij vrouwen ligt.

  3. Ik weet niet of de heren van palnws het humoristisch bedoeld hadden of niet, maar een artikel over dickpics en dan een foto van liberale politici erbij, ik vind hem geslaagd.

  4. Het standpunt van Els Ampe is correct. Men heeft een persoonlijke verantwoordelijkheid. Zowel de dickpicstuurder als de ontvanger. Zet die dickpik maar op sociale media met naam en toenaam van wie die afkomstig is, met de nodige denigrerende commentaar. Het fenomeen zal gauw stoppen.

Plaats een reactie

Delen