Europa wil eigen windmolensector bevoordelen, ook al kost dat consument meer

De EC stelt een reeks maatregelen voor die de windmolensector moeten bevoordelen. Shutterstock

Uncategorized

Econoom Etienne de Callataÿ: “Systeem van Franse gemeenschap is onrechtvaardig en lijkt op apartheid”

Wannes Neukermans

“De Franse gemeenschap is een concept dat ideologisch ongezond is en bij apartheid aansluit.” Dat vertelt econoom Etienne de Callataÿ bij de Franstalige nieuwszender LN24. De toekomst van ‘La Fédération Walonnie-Bruxelles’ is al jarenlang voer voor debat: steeds meer mensen in Franstalig België willen de bevoegdheden overhevelen naar respectievelijk het Waals en Brussels Gewest.

Het verschil tussen gemeenschap en gewest is er in Vlaanderen al lang niet meer echt, maar in Franstalig België zijn er nog steeds de Waalse Gemeenschapsregering en de regering van het Waals Gewest.

Apartheid

Econoom Etienne de Callataÿ vindt dat het tijd is dat die fusie ook in Franstalig België doorgevoerd wordt. Want, zo zegt hij, de Franse gemeenschap is “een ideologisch ongezond concept”. “In Brussel heb je, naargelang je Frans of Nederlands spreekt, recht op dit of dat systeem. Dat is zeer onrechtvaardig en lijkt op apartheid.”

De Callataÿ hoopt dat er na de verkiezingen van 2024 een hervorming doorgevoerd wordt. “Iemand definiëren aan de hand van de taal die ze spreken, is vergelijkbaar met iemand definiëren aan de hand van hun huidskleur”, zo zegt hij.

Daarom moeten het Brussels Gewest en het Waals Gewest de bevoegdheden (onderwijs, sport, cultuur…) overnemen. “We zouden dan een land hebben met vier gewesten, inclusief de oostelijke kantons (Duitstalig België, red.). Dat is het juiste systeem”, besluit de econoom.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/06/daerden-ps-financiele-situatie-van-franse-gemeenschap-is-niet-houdbaar/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Econoom Etienne de Callataÿ: “Systeem van Franse gemeenschap is onrechtvaardig en lijkt op apartheid””

  1. Drie, geen vier. Want Vlaanderen moet zich uit België terugtrekken. Blijven over: Brussel, Wallonië en Ostbelgien. Ik schrijf en zeg het al langer: de mentaliteitsgrens ligt niet tussen Vlaanderen en Wallonië, maar tussen Vlaanderen en België! Misschien moet rest-België maar iets regelen met het GH Luxemburg. Maar of ze er daar op zitten te wachten?

Plaats een reactie

Delen