Engie sluit deur voor beperkte verlenging 3 oudste kernreactoren

De kerncentrales van Tihange. Shutterstock

Uncategorized

Engie sluit deur voor beperkte verlenging 3 oudste kernreactoren

Anton Schelfaut

Een beperkte verlenging van de kernreactoren van Tihange 1 en Doel 1 of 2 is niet aan de orde. Dat heeft Catherine MacGregor, de CEO van Engie, dinsdag gezegd tijdens de voorstelling van de jaarresultaten voor 2022.

De federale regering besliste vorig jaar, nadat Russisch president Vladimir Poetin Oekraïne was binnengevallen, om de jongste twee kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer open te houden, tot 2035. Daarover onderhandelt ze nu met uitbater Engie Electrabel. CEO Catherine MacGregor vertelde dinsdag tijdens de voorstelling van de jaarresultaten voor 2022 dat het de bedoeling is om “voor de zomer” tot een definitief akkoord te komen. “We blijven constructief samenwerken om de bevoorradingszekerheid te garanderen”, benadrukte ze.

Naast de jongste twee kerncentrales willen Open Vld, MR en cd&v ook de oudere reactoren van Tihange 1 en Doel 1 of 2 langer openhouden. Op die manier willen ze de bevoorradingszekerheid in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 garanderen. Hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwde in een rapport voor tekorten die kunnen oplopen tot 1.200 megawatt. Vooral de winter van 2025-2026 dreigt volgens Elia problematisch te worden.

Daarom had de regering aan uitbater Engie Electrabel gevraagd om de levensduur van de kerncentrales Tihange 1 en Doel 1 of 2 beperkt te verlengen. Concreet moest worden onderzocht of de splijtstof kan worden opgespaard in de zomer, zodat de oudste centrales een winter langer kunnen draaien.

Geen veiligheidskader

Dinsdag liet de Franse energiereus echter weten dat een verlenging van Tihange 1 en Doel 1 of 2 voor één of twee winters niet op tafel ligt. “We plannen dit niet, want er is geen kader voor nucleaire veiligheid voor”, aldus MacGregor. “Al onze inspanningen zijn gericht op de verlenging van de twee jongste kerncentrales.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Engie sluit deur voor beperkte verlenging 3 oudste kernreactoren”

  1. Zes maand gelden was het volgens dezelfde CEO niet meer mogelijk de jongste kerncentrales langer te laten draaien. Plots kan dat dan weer wel. Die madam probeert er gewoon zoveel mogelijk geld uit te slaan, geef ze eens ongelijk. Met dank aan Gazprom-Tinne.

  2. De vertaling van de titel “Engie sluit deur voor beperkte verlenging 3 oudste kernreactoren” betekent in gewoon Nederlands: “Engie (Frankrijk) wil meer geld van ons, Vlamingen” Waarom worden er geen Thorium MSR centrales gebouwd ? Antwoord: omdat Engie die technologie niet heeft. Omdat die technologie in China zal moeten gekocht worden.

  3. Door Verhofstadt kreeg Engie onze kerncentrales als rijstpap met een gouden lepeltje in de schoot geworpen en besliste diezelfde premier en zijn gifgroene bende de kernuitstap! Zovele jaren later beslist een andere liberale clojo met een nieuwe linkse gifgroene bende om de nucleaire bollen winkel langer open te houden met allerlei truken van de foor! Dachten onze onbekwame politici nu echt dat Engie met een vingerknip zomaar in deze vaudeville ging meestappen?!!

  4. Dat is de enige plausiebele uitleg: kassa kassa… en onder een hoedje met groene Tinne. ENGIE moest allang aan de deur gezet worden. Eenmalige uitbetaling (met gesloten ogen) en de kerncentrales terug in eigen beheer. Weg met Engie, weg met groene Tinne, weg met groen tout court! Het zal misschien nog minder kosten dan wat wij in Vlaanderen jaarlijks zien verdwijjnen in de Waals-Brusselse bodemloze putten!

Plaats een reactie

Delen