Francken niet onder indruk van EU-top: "Weinig concrete stappen om Europa uit asielcrisis te helpen"

Theo Francken. Photo News

Binnenland politiek

EU-top kan verwachtingen niet inlossen: “Weinig concrete stappen om Europa uit asielcrisis te helpen”

Anton Schelfaut

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten roepen de Europese Commissie op om initiatieven ter bescherming van de Europese buitengrenzen te financieren. Dat staat te lezen in de slottekst van de EU-top over migratie die gisteren plaatsvond in Brussel. Voor Theo Francken, N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, kon de top de hooggespannen verwachtingen niet inlossen.

De staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie zaten gisteren samen voor een Europese Raad met op de agenda het Europese migratiebeleid. 13 lidstaten, waaronder Oostenrijk en Nederland, pleitten voor aanvang van de top al voor door de EU gefinancierde hekken en muren om de instroom aan te pakken. Nu volgt dus een gezamenlijke oproep van alle EU-lidstaten, al werden woorden als hekken en muren niet expliciet opgenomen in de slottekst.

In die tekst staat te lezen dat de Europese Raad “de Commissie oproept om maatregelen van lidstaten te financieren die rechtstreeks bijdragen tot de controle van de EU-buitengrenzen, net als tot de verbetering van de grenscontrole in belangrijke landen langs transitroutes naar de Europese Unie”. Die financiering moet ook “onmiddellijk” worden vrijgemaakt.

Opgewarmde kost

Voor Theo Francken, N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, kon de EU-top de hooggespannen verwachtingen niet inlossen. “Ondanks de retoriek over de financiering van hekken zie ik toch weinig concrete stappen om Europa uit de asielcrisis te helpen”, reageert hij.

Ook de verwijzing naar de zogenaamde Dublinprocedure, die bepaalt wanneer welk land verantwoordelijk is voor een asielaanvraag, maakt weinig indruk op Francken. “Het is evident dat dit pact in werking moet gaan, maar met de opgewarmde kost van de top van gisteren gaan we er niet komen”, hekelt hij.

Tot slot is het volgens Francken een gemiste kans dat premier Alexander De Croo (Open Vld) wegens het ontbreken van een eensgezind standpunt binnen de Vivaldi-regering niet deelnam aan de bespreking. “In plaats van mee te trekken aan oplossingen om een einde te maken aan de asielcrisis, zwijgt hij om de opengrenzenpartijen in zijn regering – Groen en Ecolo – niet voor het hoofd te stoten”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “EU-top kan verwachtingen niet inlossen: “Weinig concrete stappen om Europa uit asielcrisis te helpen””

  1. Push back is de enige remedie voor middeterane usurpatie van degenen die zich hier wederrechtelijk toegang verschaffen. Een hek is in ieder geval al een hindernis op ons continent. Opdrogen van subsidies aan overzet ngo’s helpt ook de instroom in te dijken veroorzaakt door het EHVRM. Uiteindelijk moet je tot de conclusie komen dat extreem rechts niet het probleem is maar de oplossing. Tot spijt van wie benijdt. Wie komt anders nog op voor onze gemeenschap en Jan Modaal. Niemand! Dit wordt door een ex-groene activist gezegd, die zijn buik vol heeft van de politieke hypocrisie.

  2. er is nog goed nieuws,nicolleken zal visums geven aan de rampgebieden,Syriërs en Turken zullen binnen stromen en nooit meer vertrekken,we worden het sterfhuis van die regio,onze ziekenhuizen en aanverwanten zullen vol liggen met oude Turken en op ons kosten naar allah reizen,idem voor de Syriërs,vpeg daarbij nog enkele honderduizenden negers uit de Rwanda-Congo grens en ik zal op mijn dak mogen wonen.Leve Vivaldidoten,ze kunnen mee opstappen in het carnaval van Aalst

  3. De oplossing is anders eenvoudig ; “Europes buitengrenzen hermetisch dicht” ter billijke belangen behartiging der telgen van Stamboek Europeanen, ook tevens als verweer tegen het huidige masochistisch Europees autochtonofoob , xenofiel wanbeleid.

Plaats een reactie

Delen