Kabinetsmedewerker Groen "trots" op sluiting Tihange 2

Tihange 2. Photo News

Binnenland politiek

Kabinetsmedewerker Groen “trots” op sluiting Tihange 2

Anton Schelfaut

Dinsdagavond om 22.45 uur werd de kernreactor Tihange 2 definitief van het net gekoppeld. Matti Vandemaele, adjunct-kabinetschef van minister Petra De Sutter (Groen) en Kortrijks gemeenteraadslid, is naar eigen zeggen “trots” op die verwezenlijking.

“Ondanks de leugens, de laster, de nonsens en het populisme gaat nummer 2 op dit moment dicht”, kondigde Vandemaele gisteravond triomfantelijk aan op Twitter. De kernreactor Tihange 2 werd op dat moment definitief van het net gekoppeld, conform de wet op de kernuitstap. De kernreactor in het Luikse Hoei, aan de oevers van de Maas, volgde daarmee het voorbeeld van Doel 3. Die reactor werd op 23 september, enkele dagen voor de wettelijke sluitingsdatum van 1 oktober, al van het net gekoppeld.

(Lees verder onder de tweet.)

Wet op de kernuitstap

Onder meer MR-Kamerlid en voormalig minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) protesteerde gisteren in Hoei tegen de sluiting van Tihange 2. Zij wil de wet op de kernuitstap zo snel mogelijk wijzigen om een verlenging van de kerncentrales én de bouw van nieuwe, kleinere reactoren mogelijk maken. Daarvoor wil ze desnoods met de oppositie samenwerken. “Om kernenergie verder uit te breiden, zal ik desnoods voor het voorstel van de N-VA stemmen”, zo gaf ze aan. N-VA-Kamerlid Bert Wollants juicht de oproep van Marghem toe. “Wij zijn gerust bereid het voorstel van Marghem te steunen”, schreef hij op Twitter.

Ook oppositiepartij N-VA nam met een delegatie deel aan de protestactie. N-VA-Kamerlid Theo Francken had zijn volgers vorige week opgeroepen om massaal af te zakken naar Hoei. Hij noemt de sluiting van Tihange 2 de “geostrategische blunder van de eeuw”. Ook voorzitter Bart De Wever was van de partij. “Als de vergissing zo belangrijk is, dan doe ik er mijn schoenen wel eens voor aan”, motiveerde hij zijn aanwezigheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Kabinetsmedewerker Groen “trots” op sluiting Tihange 2”

  1. Als dat geen flagrante bevuiling van ons autochtone nest is, wat zou het dan wel zijn ? Met de gifGroene ossewagen
    terug naaR de Duistere Middeleeuwen met eerst een ommetje naar Bokrijk om te “acclimatiseren” aan de decadentie ?

  2. Kan iemand mij het adres van die idioot doorgeven? Zo zal ik mijn facturen van energie aan hem doorspelen om ze te betalen. Hij verdient toch genoeg als adjunct kabinetschef, een postje als schepen en hij zal dan wel hier en daar nog wel in een of andere beheerraad zitten.

  3. De staatsveiligheid moet bij voorrang de fanatiekelingen aan deze kant van het spectrum gaan monitoren.

    ‘laster’wordt hier gedefinieerd als niet akkoord met de mening van de ‘uitverkorenen’.

  4. Men moet maar eens op google de naam van “Matti” (is die ook omgebouwd ?) inbrengen om te zien wat voor een bal gehakt met een ecologische voetafdruk groter dan de Afrikaanse olifant dat is.

  5. Ik snap het niet. Het gebruik van het woord scheurtjesreactor is laster, leugens, nonsens en populisme en hij stelt dat ondanks dat het toch is doorgegaan. Moet die niet schrijven DANKZIJ onze laster, leugens, nonsens en populisme … dat zou logischer zijn.

Plaats een reactie

Delen