N-VA pleit voor verplichte inschrijving leefloners bij VDAB

Axel Ronse. Photo News

Uncategorized

N-VA pleit voor verplichte inschrijving leefloners bij VDAB

Anton Schelfaut

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) pleit voor een verplichte inschrijving van alle leefloners bij de VDAB. Dat is een van de acht voorstellen uit een conceptnota die hij maandag op tafel legt en waarmee hij meer leefloongerechtigden hoopt te activeren.

Om de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen op te krikken naar 80 procent, moeten volgens Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) meer niet-beroepsactieven en uitkeringsgerechtigden aan de slag. Daartoe legt hij vandaag een conceptnota met acht concrete maatregelen op tafel. Een daarvan is de verplichte inschrijving van leefloners bij de VDAB. In Vlaanderen zijn er ongeveer 44.000 mensen die een leefloon ontvangen van het OCMW, maar slechts 56,5 procent van hen is vandaag ingeschreven bij de VDAB. “Dat aantal moet omhoog”, benadrukt Ronse.

Private werkgevers

Daarnaast wil Ronse ook meer beroep doen op private werkgevers. Het aandeel van private werkgevers waar leefloners aan de slag kunnen, neemt toe, maar blijft beperkt tot minder dan 10 procent, weet het Vlaams Parlementslid. “OCMW’s hebben vaak niet het netwerk van private werkgevers. VDAB heeft dat wel”, legt hij uit.

Tot slot pleit Ronse ervoor om werken lonender te maken. “Leefloners die aan de slag gaan, moeten zich ook verbeteren. Door een cumul van allerhande sociale voordelen is de kloof tussen werken en niet werken vandaag te klein”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “N-VA pleit voor verplichte inschrijving leefloners bij VDAB”

Plaats een reactie

Delen