Nederlandse rechter weigert asielzoeker terug te sturen naar België: "Pijnlijker wordt het niet"

Het tentenkamp aan het Klein Kasteeltje. Photo News

Uncategorized

Nederlandse rechter weigert asielzoeker terug te sturen naar België: “Pijnlijker wordt het niet”

Anton Schelfaut

Een Nederlandser rechter weigert om een Chinese asielzoeker terug te sturen naar België, omdat het risico op een onmenselijke of vernederende behandeling te groot is. Nochtans is ons land volgens het Dublinakkoord verantwoordelijk voor de behandeling van zijn asielaanvraag.

De Chinese asielzoeker diende in Nederland een asielaanvraag in, maar volgens het Dublinakkoord moet België die behandelen. Het Dublinakkoord stelt immers dat het eerste land in de Schengenzone dat een asielzoeker betreedt verantwoordelijk is voor de behandeling van diens asielaanvraag. Een Nederlandse rechter oordeelde echter dat een terugkeer naar België aanleiding zou kunnen geven tot een onmenselijke of vernederende behandeling, en weigerde daarom om de man terug te sturen.

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) had de Belgische opvangcrisis vermeden kunnen worden als het Dublinakkoord overal in Europa strikt werd toegepast. “14.537 asielzoekers die vorig jaar een aanvraag deden in ons land, waren al elders in Europa geregistreerd en vallen eigenlijk onder de verantwoordelijkheid van andere landen”, schetst ze. “Als die landen hun verantwoordelijkheid namen, hadden wij vandaag geen opvangcrisis en konden wij deze asielzoeker perfect opvang verlenen.”

Anti-Franckenbeleid

“Een nieuwe dag, een nieuwe afgang”, reageert N-VA-Kamerlid Theo Francken. “Vroeger was enkel de Dublinterugkeer naar Griekenland onmogelijk omwille van de onmenselijke asielopvang aldaar. Nu is het België.”

Francken merkt fijntjes op dat hij een dergelijke situatie in zijn periode als staatssecretaris nooit heeft meegemaakt. “Deze coalitie ging een anti-Franckenbeleid voeren. Wat blijft er over van al die beloofde menswaardigheid? Pijnlijker wordt het niet. Wat doen Ecolo, Groen en PS nog in deze regering?”, vraagt hij zich hardop af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Nederlandse rechter weigert asielzoeker terug te sturen naar België: “Pijnlijker wordt het niet””

  1. Wat die doen? 😂 Zakkenvullen, macrame sloefen breien, tofu pannenkoeken bakken en nieuwe gestoorde wetten bedenken waarmee ze zich nog populairder zullen maken dan ze al waren.

  2. Het moeten niet altijd Belgenmoppen zijn, zo te horen is dit een al te gekke Hollandermop, maar wel zuinig wezen hoor want “een postzegel hoeft er niet op” bij een “patat-mét-mayoNaise” . Omdat in Kaaskopanië suiker bij hun loze poging tot echt mayoNNaise wordt gekapt wordt uit, puur louter en alleen uit zuinigheidsoverwegingen, het kwakje niet op zijn Frans en Vlaams als “mayoNNaise” gespeld maar met een zuinige “N” minder “mayoNaise”, geschikt bij een dozijn in onvoldoend heet fritvet gebakken slappe “patat” , zo’n maximum een dozijn stuks op een slap kartonnetje. “Eet u smakelijk” met een “pilsie” er bij om de smaak weg te spoelen en te vervangen door iets nauwelijks minder onsmakelijk.
    Ja, “nou benne ze wel helemaal besodemieterd”, Koos, Kees, Joop, Juup, Jaap, Truus, Toos en Puk….

  3. Dergelijke propaganda zou een rendabele investering kunnen blijken om ons belastinggeld, dat verbrast wordt aan onze xenofiele, massale import van asielkolonisten, drastisch te reduceren. Toch curieus dat die zo massaal naar ons toe komen en niet naar het bvb toch veel warmere Portugal. Hoe zou dat toch komen ? U weet het en ik ook !

Plaats een reactie

Delen