Pro-Russische protesten in Moldavië

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Pro-Russische protesten in Moldavië

Wannes Neukermans

In de Moldavische hoofdstad Chişinǎu kwamen zondag duizenden mensen op straat om het ontslag van de pro-westerse president Maia Sandu te eisen. Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten vrezen een  – door Rusland georganiseerde of tenminste gesteunde – coup.

Moldavië is een land met 2,6 miljoen inwoners dat grenst aan Oekraïne, Roemenië en Rusland. De regio Transnistrië staat al langer onder Russische controle. Volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn de Russen nu van plan om het volledige land in handen te nemen.

De Moldavische autoriteiten hebben de toegang voor burgers uit pro-Russische landen fors verstrengd voorafgaand aan de protesten, omdat er gevreesd wordt voor door Moskou gestuurde opruiers .

De Russische autoriteiten ontkennen enige betrokkenheid bij de protesten en beschrijven het complot als “fictie”. Op zaterdag trok de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, parallellen tussen Kiev en Chișinău. Ze zei “dat Moldavië wordt geleid door zijn westerse sponsors, waardoor het op dezelfde weg is als Oekraïne en de Baltische staten”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/04/moldavie-geplet-tussen-rusland-en-eu/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Pro-Russische protesten in Moldavië”

  1. dat men begint met GEEN lidmaatschap van de Navo en de Eu te geven aan die zotte stand-up comediant zelensky en de oorlog is zo voorbij.Het kost ons bakken miljarden voor een zotte comediant die zijn zakken rijkelijk vult met ons geld.Maar Washington wil inbreken in Rusland en dan staat WO III voor onze deur,niet in de VS.China zal Poetin helpen om de VS te vernietigen,dat zullen ze nooit verwacht hebben,wanneer er een democraat,linkse prul,president wordt in de VS is het ergens oorlog,Vietnam,Midden Amerika,Midden Oosten en nu Rusland,wanneer zullen we dit beseffen

  2. Zeer juist, met de communisten is dat heel anders: bakkes toe of strafkamp (uit het venster vallen, verdrinken of vergiftiging is een alternatief) Oogjes openen Dominique en eens een bezoek brengen aan communistische landen (als je eral binnen mag). In het westen is het niet alles in orde maar bij hun is er niks in orde

Plaats een reactie

Delen