Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Trends-hoofdredacteur: “Staatsgeleid Wallonië drijft verder van ons weg”

Wannes Neukermans

Volgens de Nationale Bank drijft de Waalse economie voor 70 procent op overheidsinitiatief. Zo goed als communisme dus, en de Waalse kiezers vinden dat niet erg, want ze stemmen massaal voor PS en PTB (samen 41,3 procent in peiling september). “Het staatsgeleide Wallonië drijft steeds verder van ons weg”, stelt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven daarom.

De communautaire discussies komen eindelijk weer op gang, met voorstellen om ‘extralegaal’ te hervormen, hervormingen te forceren, de onafhankelijkheid uit te roepen of met een Vlaamse meerderheid in het Vlaams Parlement aan ‘vechtfederalisme’ te doen. Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven oordeelt dat het belangrijk is om met cijfers te argumenteren, en ook hij kan niet anders dan besluiten dat het verschil tussen beide landsdelen steeds groter wordt.

Negatieve spiraal

In 2021 ontving België 16,1 miljard euro aan vennootschapsbelasting. Daarvan kwam 10,6 miljard uit Vlaanderen en minder dan 3 miljard uit Wallonië. In Vlaanderen waren er in 2021 238.000 bedrijven actief, in Wallonië 85.000. De Waalse economie drijft voor 70 procent op overheidsinitiatief. “Het is een bijna staatsgeleide economie en de Franstalige kiezer lijkt daar best tevreden mee. Politieke partijen die pleiten voor meer overheid, meer herverdeling, meer sociale zekerheid en meer belastingen zijn er al decennialang aan zet”, aldus Verhoeven. “Dat is allemaal het volste recht van de Franstalige kiezer, maar de vraag is hoe je daar in de Belgische constructie mee moet omgaan.”

Dat gigantisch verschil tussen beide landsdelen is in goede economische tijden geen ramp, stelt de hoofdredacteur. “Nu de internationale economische omgeving onzekerder wordt, dreigt de eeuwige ideologische spreidstand, het eeuwige immobilisme en de tegengestelde kijk op economische hervormingen een steeds grotere handicap te worden.” Tijd voor een staatshervorming dus. “Wat je niet wilt, is dat de Vlaamse economie verder in die negatieve spiraal wordt meegesleurd”, besluit hij.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/de-wever-wil-belgie-op-extralegale-wijze-hervormen-vlaanderen-is-enige-entiteit-in-dit-land-die-nog-structureel-gezond-is/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Trends-hoofdredacteur: “Staatsgeleid Wallonië drijft verder van ons weg””

  1. Eigenlijk moest je laatste zijn zijn: Maar dat geldt niet voor de Vlamingen. Die zijn verplicht hun zuur verdiende centjes af te staan aan lamzakken, profiteurs en zakkenvullers.

  2. Al generaties lang , horen we hier hetzelfde Riedeltje – mr Van Camp heeft het er nog verleden week nog over gehad
    De Vlamingen zouden aan Frontvorming moeten doen (wat een droom , zelfs een Illusie)
    En zolang dat ,dat niet gebeurt zal het in dit land NOOIT veranderen , de partijen Nva en Vb zouden als 1ste hiermee moeten beginnen , maar onze Koppige De Wever , wil dus echt niet !!!!!!!!!!!!!!!!
    En ik vrees , zelfs indien er 1 minister is ,die de ballen heeft om die geldkraan ,naar het zuiden echt dicht te draaien , wel die minister ,leeft geen 24 uur meer , denk ik

Plaats een reactie

Delen