Vlaams Belang dient wetsvoorstel in om recht op zelfverdediging uit te breiden

Illustratiebeeld. Shutterstock

Binnenland politiek

Vlaams Belang dient wetsvoorstel in om recht op zelfverdediging uit te breiden

Anton Schelfaut

Vlaams Belang zal in de Kamer een wetsvoorstel indienen om het recht op zelfverdediging uit te breiden naar privébezit. De partij pleit bovendien voor de invoering van de schulduitsluitingsgrond ‘noodweerexces’, waardoor het onder bepaalde voorwaarden niet meer strafbaar is om de grenzen van de wettige zelfverdediging te overschrijden.

In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 februari kwam de uitbater van een superette in Houthalen-Helchteren oog in oog te staan met een inbreker. Het kwam tot een confrontatie waarbij de inbreker werd neergestoken. Hij overleed ter plaatse. De uitbater werd na het dodelijke incident opgepakt en zit momenteel in de cel op verdenking van doodslag.

“Een grove onrechtvaardigheid”, vinden Vlaams Belang-Kamerleden Katleen Bury en Marijke Dillen. Ze dienen daarom een wetsvoorstel in om het recht op zelfverdediging, dat momenteel enkel betrekking heeft op personen, uit te breiden naar privébezit. “Men kan bezwaarlijk van een handelaar verwachten dat hij zijn winkel laat leegroven”, benadrukt Bury. “We willen daarom dat wettige zelfverdediging ook wordt uitgebreid naar het beschermen van privébezit.”

Noodweerexces

Daarnaast pleit Vlaams Belang voor de invoering van de schulduitsluitingsgrond ‘noodweerexces’, naar Nederlands voorbeeld. Daardoor zou het onder bepaalde omstandigheden niet langer strafbaar zijn om de grenzen van de noodzakelijke verdediging te overschrijden. Die overschrijding moet dan wel het gevolg zijn van een hevige gemoedsbeweging veroorzaakt door de aanval.

“Elk weldenkend mens begrijpt dat – wanneer een slachtoffer geconfronteerd wordt met een acute situatie – het niet evident is om een rationele afweging te maken van wat onder noodzakelijke verdediging dient te worden verstaan”, legt Dillen uit. Ze verwijst daarbij naar “de emoties van angst, vrees, radeloosheid, blinde woede en paniek die zich op zulke momenten begrijpelijkerwijze meester maken van het slachtoffer”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Vlaams Belang dient wetsvoorstel in om recht op zelfverdediging uit te breiden”

  1. Logisch en dat zal waarschijnlijk over de verschillende regeringen breed gedragen worden. Maar omdat VB het initiatief nam, zal het nooit aanvaard worden, enkel en alleen omdat het van VB kwam. De Vlaamse en de vivaldi regeringen laten liever de Vlaming leegplunderen door criminelen dan toe te geven dat VB gelijk heeft.

  2. Als je nu de kranten leest gaat Q zich 4 dagen laten opsluiten om te ervaren wat het is om opgesloten te zitten. NEEN, hij moet eens ervaren wat het is om slachtoffer te zijn, geen rechten, dure advocaten, een corrupt justitie en geen schadevergoeding krijgen. Als Michel Martin (woon bij een rode gepensioneerde zechter) en Lelievre reeds op vrije voeten zijn, dan komt dutroux ook wel vrij.

  3. Zo is dat en conform het neo-liberalisme. Integere rechters die botsten met die neoliberale principes, die het recht en de rechtsgang ondermijnen, kregen het hard te verduren. Tiens is de huidige gargamel van justitie geen neoliberaal?

  4. Het is een aanfluiting van ons eigendomsrecht dat men zijn bezit niet manu militari tegenover rovers mag beschermen. Hoe lang moeten wij nog dulden dat in de praktijk de vermeende “Rechten vd Crapuleuze Mens” politiek-correct blijven primeren op de “Rechten vd bestolen Slachtoffer Mens” ? Texaanse wetgeving dient geïmplementeerd !

  5. Het corporatisme binnen justitie kennende zal dat voorstel op weinig succes mogen rekenen. En onze partijen en parlementen bulken van juristen (en pol-en-soccers). Die leven van het verdedigen van criminelen en zich beijveren in het recht maken wat krom is, en krom wat recht is. We krijgen daar met de regelmaat een staaltje van.

Plaats een reactie

Delen