Als graandeal met Oekraïne mislukt, wil Poetin gratis graan aan Afrika leveren

Vladimir Poetin. Shutterstock

Uncategorized

Als graandeal met Oekraïne mislukt, wil Poetin gratis graan aan Afrika leveren

Wannes Neukermans

Maandag heeft Russisch president Vladimir Poetin aangekondigd dat het – deels gratis – graan wil leveren aan Afrika, als er geen nieuw graanakkoord gesloten kan worden met Oekraïne. Dat vertelde hij tijdens een toespraak voor Afrikaanse functionarissen in Moskou. Het is een poging om de greep van Rusland op Afrika te versterken.

Het internationale akkoord over de export van Oekraïens graan, deels via Rusland, moet binnenkort verlengd worden. “Dat is van vitaal belang voor de stabiliteit van de wereldwijde voedselvoorziening”, vertelde Turks president Erdogan daar zaterdag over.

Invloedssfeer

Poetin wil zo snel mogelijk een nieuwe graandeal sluiten. “Als we uiteindelijk besluiten om de overeenkomst niet binnen de 60 dagen opnieuw te verlengen, dan is Rusland bereid om gratis graan te leveren voor de meest behoeftige landen in Afrika”, klinkt het. Een poging om het Westen onder druk te zetten om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken, maar ook een manier om vat te krijgen op Afrikaanse landen.

Want daarnaast zou Moskou de “samenwerkingen” met Afrika op vlak van energie, geneeskunde en landbouw willen versterken. Het wil bovendien ook meer Afrikaanse studenten laten studeren aan Russische universiteiten. “Samen verdedigen we de traditionele morele waarden en verzetten we ons tegen de neokoloniale ideologie.”

De laatste jaren krijgt Rusland steeds meer greep op het continent. Het land heeft talloze partnerschappen en in verschillende landen is de paramilitaire Wagner-groep ook actief.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/wanneer-rusland-de-afrikaanse-passie-preekt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Als graandeal met Oekraïne mislukt, wil Poetin gratis graan aan Afrika leveren”

  1. dat is goeg,zo kan Rusland die zwarten opvangen,er is daar plaats genoeg,of die negers daar willen blijven is een andere vraag,daar zullen ze moeten werken voor hun geld.

Plaats een reactie

Delen