Binnenland politiek

Bart Maddens blikt vooruit: “Uiteindelijk zal er een regering met een minderheid in Vlaanderen komen. Tenzij…”

Wannes Neukermans

Professor politicologie Bart Maddens (KU Leuven) schat de kans op een nieuwe Vivaldi-regering hoog in. “Als je mij nu zou vragen op welk scenario ik geld zou zetten, is het dat”, vertelt hij aan ’t Pallieterke. “De kans is vrij groot dat we na 2024 een remake gaan krijgen van de slechte films van 2010-2011 en 2019-2020. Tenzij de overwinning van de Vlaams-nationalisten zo overweldigend zou zijn dat men dat niet meer zou kunnen maken.”

Na de federale en Vlaamse verkiezingen van 2024 zullen alle Vlaamse partijen volgens Bart Maddens eerst zeggen dat een regering zonder Vlaamse meerderheid geen optie is. Dat er geen tweede Vivaldi-regering zal komen. “En dan, als er maar genoeg tijd overheen gaan, zal men zeggen: ‘Het land moet bestuurd worden.’ (…) Tenzij de overwinning van de Vlaams-nationalisten zo overweldigend zou zijn dat men dat niet meer zou kunnen maken.”

Een overweldigende V-meerderheid kan een Vivaldi-II stoppen, volgens de KU Leuven-professor. “Als er echt een afgetekende Vlaams-nationale meerderheid is in Vlaanderen, zowel in het Vlaams Parlement als in de Nederlandse taalgroep in de Kamer en Senaat, én als de N-VA het handig speelt, dan zitten we in een ander scenario”, besluit Maddens.

Lees hier het volledige interview met Bart Maddens:

https://redactie.palnws.be/2023/03/bart-maddens-politicoloog-ku-leuven-eigenlijk-gaat-n-va-zelf-te-gemakkelijk-mee-in-het-jan-jambon-bashen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Bart Maddens blikt vooruit: “Uiteindelijk zal er een regering met een minderheid in Vlaanderen komen. Tenzij…””

  1. Rare vraag. Het N-VA programma ligt nu al 9 jaren in een vergrendelde diepvriezer. Al die tijd orakelt hij geen revolutionair te zijn en blijft hij consequent communautair surplassen ondanks de smeekbeden van Vlaamsgezinden aan de basis. Bij N-VA is geen ruimte meer voor communautaire hangijzers zegt haar leider. BDW is burgemeester, kamerlid en partijvoorzitter (met een ministerwedde) zo iemand schuwt communautaire splijtzwammen.

  2. Wat heeft Bart De Wever met 32 % van de stemmen gepresteerd in 2014? Front gevormd met het Vlaams Belang, autenthieke V- partij? Neen, hij is samen met N-VA zich gaan prostitueren bij ene Charles Michel, geradicaliseerde Wallingant en Belgicist om een open grenzenbeleid te gaan voeren er toe strekkende Vlaanderen in snel tempo te africaniseren en islamiseren. Nie lang meer of wij voelen ons vreemdelingen in de N-VA staat.

Plaats een reactie

Delen