Brouns (cd&v) pleit voor meer "gezond boerenverstand" in politiek na overwinning BoerBurgerBeweging

Jo Brouns. Photo News

Binnenland politiek

Brouns (cd&v) pleit voor meer “gezond boerenverstand” in politiek na overwinning BoerBurgerBeweging

Anton Schelfaut

De overwinning van Caroline van der Plas en haar BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Nederlandse verkiezingen voor de Provinciale Staten is ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) niet ontgaan. Hij pleit voor meer “gezond boerenverstand” in de politiek.

Woensdag trokken de Nederlanders naar de stembus om de leden van de Provinciale Staten te kiezen. Die kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer, een beetje vergelijkbaar met de Belgische Senaat. De BoerBurgerBeweging, momenteel vertegenwoordigd met één zetel in de Nederlandse Tweede Kamer, zou als nieuwkomer de Eerste Kamer binnenstormen met twintig procent van de stemmen.

Voor Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) toont de Nederlandse verkiezingsuitslag aan dat stikstofreductie hand in hand moet gaan met een duidelijk toekomstperspectief voor de landbouw én het platteland. “Ik ben zeer benieuwd hoe het stikstofbeleid de komende weken en maanden zal evolueren in Nederland”, schrijft Brouns op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

Gebrek aan toekomstperspectief en vertrouwen

Tijdens de vele gesprekken die Brouns de afgelopen maanden heeft gevoerd met de bedrijven, burgers en boeren, voelde hij naar eigen zeggen vooral frustratie over het gebrek aan toekomstperspectief. Om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen, moeten politici volgens hem stoppen met “alles in onuitlegbare regels te gieten en alles te willen controleren”. “We hebben nood aan een sterke overheid die niet over maar met mensen spreekt”, oordeelt hij.

Om de bedrijven, burgers en boeren opnieuw toekomstperspectief te bieden en hun vertrouwen te herwinnen, pleit Brouns voor meer “gezond boerenverstand” in de politiek. “De Vlaming zal die houding waarderen, want onze landbouw zit in de ziel van Vlaanderen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Brouns (cd&v) pleit voor meer “gezond boerenverstand” in politiek na overwinning BoerBurgerBeweging”

  1. Als de CDV niet volledig kapt met de huidige waanzin is er geen CDV meer na de verkiezingen in 2024. Zo simpel is dat. En dat weten ze maar al te goed. En in het algemeen, de ivorentoren bewoners in de wetstraat zijn volledig de voeling met de burger verloren ook dat speelde oa mee in Nederland. Met de slogan ‘hoe moet van europa’ moet men niet meer afkomen want dan krijgt men kletsen en met reden.

  2. Die overwinning van BBB heeft NIET alleen te maken met de stikstofnormen , dat is volgens mij alleen maar 1/3 van het succes , het heeft meer te maken met het totale plaatje , van de burgers net zoals hier , en migratie en taxen en te dure energieprijzen ,en constant psychopatische groene wetten door onze strot duwen , zoals verplicht binnen een veel te korte tijdspanne ons opzadelen met renovatie milieu werken . enz. enz. en heb je bezwaren , dan ben je of racist of milieu terrorist , en slikken zul je het , desnoods maken we er maar wetten van , kortom pesten en nog eens pesten …

  3. Zijt maar zeker dat ze denken aan een naamsverandering bij de CVP… Maar zal net als hun vorige miskleun de ondergang niet voorkomen… De opportunistische graaiers zullen wel nieuwe partij opstarten om hun postjes (dikke wedde om niks te doen) te redden!

  4. Akkoord, hij heeft met zijn Boerenbond een andere agenda dan er te zijn voor de bevolking maar hij heeft toch wel gelijk als hij zegt dat vooral deze Vlaamse regering vergaat in regelneverij zonder enig inzicht te hebben welke hun beslissingen steeds opnieuw, al is het maar op financieel vlak, een gigantische maatschappelijke impact hebben op de burgers. Je hoort het ook in Nederland, het stikstof en de boeren zijn maar een katalysator voor het ongenoegen de gewone mensen. Het enig waar deze Vlaamse regering in excelleerde is in het pesten, belasten en overregelen van haar bevolking, en als het even kan overal hun graantje dik in meepikken als politicus/a. Moest het mislopen is er dan altijd wel de link met het gepolitiseerde gerecht die een vakje heeft waar de dossiers “te vergeten” in verdwijnen. Stap in je auto en minder dan een km ver ben je gecontroleerd, probeer eens je oprit her aan te leggen, probeer eens vastgoed te verkopen of te kopen, leg zonnepanelen,…je botst steeds opnieuw op tientallen regeltjes en duizenden euro’s kosten de laatste 3j ingevoerd.

  5. Jack,dat is het juist,de cvp heeft ons indertijd verkocht aan Europa voor een appel en een zure citroen.Denemarken heeft dat niet gedaan en het VK is eruit gestapt.De cvp heeft een agnost-soeniet-moslim als voorzitter en nu krijgt hij een lange baard om zijn moslimachtige melkmuil nog meer in het zicht te plaatsen.Een agnost is iemand die jezus christus niet aanvaardt en dit als voorzitter van een christelijke partij,een contradictio in terminis.Mevr.Demir voert uit wat de wet oplegt,ook tot mijn spijt maar het is nu eenmaal zo en in Nederland zal er niets of weinig veranderen anders gaan hun bedrijven verhuizen of failliet.Domoor voert uit wat haar moslimvoorzitter zegt,eerst moslims en dan pas Vlamingen,.Zou samy al ooit een goede dikke varkens kotelet geëten hebben,op de grill met pickels,ik denk van niet,dus Jack,hopelijk wordt de cvp weggestemd

  6. Het enig waar deze Vlaamse regering in excelleerde is in het pesten, belasten en overregelen van haar bevolking (citaat J.R.) Klopt…De enige politieke partij in het naoorlogse Vlaanderen die de Vlamingen en haar kiezers nog niet verraden heeft is het Vlaams Belang (sic). Vergelijken we nu met de federatie Wallonie-Bruxelles: Franstalige partijen bedriegen hun kiezers niet (resic). Onze Vlaamse systeempartijen, zijn onverbeterlijke Belgische collaborateurspartijen (inclusief N-VA). De Franstaligen sluiten de rangen en koppelen hun gewesten via de Fédération Wallonie-Bruxelles. Waarop wacht de Vlaamse smurfen regering (N-VA,CD&V en OVLD) om eenzelfde koppeling te bepleiten met de Duitse regio (Ostkantons)?

  7. Over de CVP, CD&V wil ik het zelfs niet meer hebben…een flut partijtje die op “overleven” is aangewezen onder de 10%. NVA is veel, veel gevaarlijker. “Demir voert uit wat de wet oplegt”, welke wet? Bij mijn weten is het de EU die richtlijnen uitgeeft en geen wetten maakt in specifieke landen, laat staan regio’s. Stikstof is een richtlijn van de EU die gebaseerd op twijfelachtige studies is opgelegd. Akkoord het kan beter maar nu opeens alles voor 2025 om zeep helpen? Een uitdoofscenario was beter geweest over 10 zelfs 15j, zeker als in die tijd de technologie een oplossing kan aanbieden. Zoals “Caroline” van BBB zegt, eens de boer weg, komt er nooit nog een andere in de plaats. De digitale meter is een ander voorbeeld: enkel in Vlaanderen, niet in Wallonië, Brussel of andere EU landen, en bij mijn weten is een uitspraak van het grondwettelijk hof van toepassing op ALLE Belgen, niet alleen op de Vlamingen. Wat NVA de afgelopen 3j ons gekost heeft, vivaldi is er een klein kind bij. Woonbonus, digitale meter, capaciteitstarief, autokeuring, wegenbelastingen, trajectcontroles tot zelfs op landwegen, stikstofplan, zorgverzekering x2, de rijken hun kunst 20% erfbelastingkorting geven, maar de belastingen indexeren en de barema’s van erfbelasting “vergeten”, windmolens zonder MER, 2de verblijftaksen, nieuwe vorm van Turteltaks ingevoerd, LEZ zones als begrotingspost, 17Mia aan subsidies “opgelijst” maar de politieke vrienden die ervan genieten niet aangepakt, El Kouakibi verhaal in de diepvries, 12Mia aan Wallonië en Brussel, grondwater prijzen, onderwijs achteruitgang….en ik kan nog wel even doorgaan. Ik ga hier vivaldi verdedigen, maar deze winter voor mijn energie heb ik van hen tenminste iets gekregen, deze Vlaamse regering heeft me enkel veel geld gekost. Mijn stem heeft NVA in alle geval niet meer.

Plaats een reactie

Delen