Fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA). Photo News

Fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA). Photo News

Binnenland politiek

De Roover (N-VA) tempert enthousiasme Dermagne (PS): “Werkzaamheidsgraad van 80 procent niet binnen handbereik”

Simon Segers

Fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA) heeft gereageerd op de overwinningskreet van minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) betreffende de nieuwe cijfers over de Belgische tewerkstellingsgraad. “Dit betekent absoluut niet dat de werkzaamheidsgraad van 80% in 2030 binnen handbereik ligt”, aldus de N-VA-politicus.

Dermagne verkondigde op Twitter dat de doelstelling van een tewerkstellingsgraad van 80 procent tegen 2030 “binnen handbereik” is als de cijfers gelijkaardig blijven evolueren. Zijn optimisme lijkt volgens De Roover voorbarig. “Dit betekent absoluut niet dat de werkzaamheidsgraad van 80% in 2030 binnen handbereik ligt”, verwijst de N-VA-politicus naar de conclusies van de studiecommissie vergrijzing en het Monitoringcomité. Die eerste organisatie voorspelt een terwerkstelling van 74,6 procent in 2030 en het comité stelde vast dat de jobgroei ondertussen vertraagd is. “Of hebben die experts het mis volgens de minister van Werk en Economie?”

Structurele hervormingen

Op dit moment zijn er ongeveer 1,4 miljoen uitkeringsgerechtigden op beroepsactieve leeftijd, waarvan 300.000 werklozen. “Om niet te stagneren op een percentage van 74 à 75 procent zijn er dus wel degelijk structurele hervormingen nodig op onze arbeidsmarkt en in onze uitkeringsstelsels”, vervolgde De Roover. “Zwaaien met 200.000 extra jobs is makkelijk als je vergelijkingen maakt met de coronacrisis en de mogelijke gevallen van schijnzelfstandigheid niet meetelt.” Hij pleit daarom om het vel van de beer niet te verkopen voordat hij geschoten is. “Snel tevreden zijn is dus heel gevaarlijk”, besluit de fractievoorzitter, “Zeker als onze begroting nog steeds bloedrood kleurt en onze sociale zekerheid nog steeds onder zware druk staat. Als de regering-De Croo denkt het probleem zich zal oplossen zonder ernstige activeringsmaatregelen, dan zullen ze hoe dan ook bedrogen uitkomen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/belgische-tewerkstelling-bereikt-recordhoogte-van-723-procent/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “De Roover (N-VA) tempert enthousiasme Dermagne (PS): “Werkzaamheidsgraad van 80 procent niet binnen handbereik””

  1. N-VA wordt eens volwassen en vergeet de fédératie Wallonie-Bruxelles. Leve de federatie Vlaanderen -Ostkantons (Duitse gemeenschap). Laten we werk maken van confederalisme met onze Duitse vrienden. Walen buiten!

  2. “Optimism is a moral duty” luidt het in het schabouwlijk uitgesproken Engels van één of ander Gents liberaal “konijn” waarbij het wel “Optimism” verwart met
    “Fantasy”.

  3. Antigoon,dat zou perfect zijn voor Vlaanderen maar de Oost-Kantons maken deel uit van het waalse gewest,franstalig,.In de confederatie zouden ze kunnen opteren voor Vlaanderen en niet voor wallo-brux,die hen niet zomaar zullen maten gaan want die brengen nog een beetje geld op in de verlieslatende regio

Plaats een reactie

Delen