Dwangsommen Fedasil lopen op tot 278,5 miljoen euro

Photo News

Uncategorized

Dwangsommen die Fedasil boven hoofd hangen lopen op tot 278,5 miljoen euro

Anton Schelfaut

De dwangsommen die Fedasil boven het hoofd hangen omdat het geen opvang verleent aan asielzoekers zijn intussen opgelopen tot 278,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) op een vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman in de Kamercommissie Migratie.

Fedasil is intussen al 5.991 keer veroordeeld door het Brusselse Arbeidshof omdat België geen opvang verleent aan asielzoekers die daar recht op hebben. In totaal werd voor 278,5 miljoen euro aan dwangsommen uitgesproken. Dat “theoretisch bedrag”, zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) het noemt, stijgt dagelijks met 240.000 euro. “In elk van deze dossiers verzetten wij ons tegen de invordering van de dwangsommen”, benadrukt ze.

Daarnaast werd België 1.132 keer veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg omdat het de rechten van asielzoekers en vluchtelingen schendt. “Voor een linkse regering die dweept met het EVRM is dit extreem pijnlijk”, oordeelt N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

(Lees verder onder de tweet.)

Gerechtsdeurwaarder

Intussen wordt 1.876.000 euro aan dwangsommen daadwerkelijk opgeëist via een gerechtsdeurwaarder. Daarvan is 890.000 euro bestemd voor de gemeente Spa. In die zaak werd Fedasil veroordeeld omdat het tegen het burgemeestersbesluit in opvang verleent. Een andere vordering bedraagt 490.000 euro en wordt ingesteld door verschillende mensenrechten-ngo’s die een symbolische rechtszaak startten tegen de Belgische staat. Elke dag dat een asielzoeker geen opvang krijgt, komt daar 10.000 euro bij.

In drie individuele asieldossiers heeft een rechter beslag gelegd op de niet-essentiële goederen van Fedasil. Hiermee moet 240.000 euro worden opgehaald, maar dat bedrag zal volgens Francken niet lukken, onder meer omdat de openbare verkoop tegenviel. Daarom heeft de gerechtsdeurwaarder ook beslag gelegd op de goederen van het kabinet-De Moor. De Belgische staat is daartegen in beroep gegaan en de procedure loopt nog.

“Totale afgang”

Francken waarschuwt dat binnen afzienbare tijd de inboedel van alle federale kabinetten openbaar zal worden verkocht. “De dwangsommen zijn om van te duizelen en de teller loopt elke dag met 240.000 euro op omdat duizenden rechthebbende asielzoekers nog geen opvang krijgen”, schetst hij. “Totale afgang.”

Bij N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman, die de cijfers gisteren opvroeg bij De Moor, is hetzelfde geluid te horen. “278,5 miljoen euro is een hallucinant bedrag”, zegt hij. “Het is duidelijk dat het zo niet verder kan.”

Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, heeft het over “duizelingwekkende cijfers”. “Na het horen van deze cijfers kan ik niet anders dan vaststellen dat het asielbeleid in dit land niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk failliet is”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Dwangsommen die Fedasil boven hoofd hangen lopen op tot 278,5 miljoen euro”

  1. waarom mogen die asielzoekers geen euro’s krijgen als je ziet en leest dat leemans,decroo en co extra duizenden euro’s krijgen.Een systeem opgezet door hoge ambtenaren zo’n 25 jaar geleden,.Wie leidde toen het land,socialisten,kaloten en liberalen,en geluk dat de NVA nog niet bestond en het VB geen postjes kreeg.Na een porno-sander nu een graaiende herman,het blijft in de familie

  2. Wegens de “Scheiding der Machten” kan er officieel niks tegen deze dolle Rechter ondernomen worden. Zou onze Staatsveiligheid niet kunnen “optreden” achter hoek of kant, want dat loopt echt de PoCo-spuigaten uit !

Plaats een reactie

Delen