Francken niet onder indruk van migratiedeal: "Welkom in België, land van melk en honing"

Theo Francken. Photo News

Uncategorized

Francken niet onder indruk van migratiedeal: “Welkom in België, land van melk en honing”

Anton Schelfaut

Het kernkabinet van de federale regering heeft vannacht een akkoord gesloten over de aanpak van de asielcrisis in België. N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet onder de indruk. “Wie hoopte dat de federale regering eindelijk fors zou ingrijpen, is eraan voor de moeite”, reageert hij. “Het blijft dweilen met de kraan wagenwijd open. Welkom in België, het land van melk en honing.”

Het kernkabinet is het woensdagnacht eens geworden over een migratiedeal. Die houdt in dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) structureel extra opvangplaatsen zal creëren, bijvoorbeeld via containers, op voorwaarde dat de achterpoortjes in de Opvangwet worden gesloten.

Voor N-VA-Kamerlid Theo Francken gaat het akkoord niet ver genoeg. Hij betreurt dat er geen forse maatregelen worden genomen, hoewel de situatie “compleet uit de hand is gelopen”. “Géén moratorium op gezinshereniging met subsidiaire bescherming, geen verstrenging van de gezinshereniging met erkende vluchtelingen, geen forse ontradingscampagnes en geen externalisatie van de asielprocedure”, schetst hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Medewerkingsplicht

In de plaats daarvan krijgen we volgens Francken “nog meer asielopvang, ditmaal in heuse containerdorpen, nog meer loze beloftes over de toepassing van de compleet onwerkbare en kaduke Dublin-regeling en het wettelijk betonneren van de onmogelijkheid om gezinnen die hier illegaal verblijven te verwijderen”.

Ook de medewerkingsplicht inzake terugkeer is een lege doos, vindt Francken. “Wat doet het bestaande bevel om het grondgebied te verlaten anders dan eisen dat je het grondgebied verlaat? Dit is nu al nauwelijks afdwingbaar, daar gaat een medewerkingsplicht toch niets aan veranderen? Ons terugkeerbeleid is en blijft een ramp. Of politiemensen of escorteurs nu vervangen worden door nog maar eens extra DVZ-personeel of niet: het effect op het terrein is nul komma nul.”

Gezinshereniging

Het akkoord voorziet ook in een verstrenging van de regels voor gezinshereniging. Die zal voortaan enkel mogelijk zijn als de niet-Belgische ouder kan aantonen dat hij of zij daadwerkelijk bezig is met de dagdagelijkse zorg van het Belgische kind. Het volstaat dus niet meer om ouder te zijn van het kind.

Die toetsing aan de dagdagelijkse zorg is volgens Francken “niets nieuws onder de zon”. “Opgewarmde kost, want die voerde ik tijdens de vorige legislatuur al in”, zegt hij.

Tot slot noemt Francken het “stuitend” dat cd&v, Open Vld en MR een dergelijk hoge prijs betalen om enkele onbedoelde achterpoortjes in de Opvangwet te sluiten. Het N-VA-Kamerlid zal vandaag nog een wetsvoorstel indienen om die achterpoortjes “stante pede” te sluiten. “Hiervoor dienen geen politieke prijzen aan links betaald te worden”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Francken niet onder indruk van migratiedeal: “Welkom in België, land van melk en honing””

  1. Mensen die nooit één cent voorheen bijgedragen hebben worden gul ontvangen. Maar mensen van ons eigen volk die een loopbaan lang veel hebben bijgedragen in hun hoedanigheid van economisch productieven tot het BNP , die worden afgescheept met een halve appel en kwart ei pensioen. Dit pure en onversneden politiek-correcte, xenofiele autochtonofobie ; “Eigen Volk laatst” !

  2. Dat is het gevolg van al dat wereldwijd ‘mensenrechtengelul’ à la K.Degucht en consoorten.

    Geen wonder dat er pensioen financieringsproblemen worden gemeld.

    Er zijn voldoende al of niet gepensioneerde Europese ambtenaren die een kamer ter beschikking hebben in Brussel.

  3. Hoe komt het toch dat er zoveel mensen ” extreem” rechts stemmen? Niemand snapt waarom! 🙀🤔🤔🤔
    Nen bril op zo groot als ne koersfiets op here neus en nog ziet ze het niet! Tjevenkalf!!

  4. Ondertussen orakelen N-VA en OVLD, dat werklozen in Wallonië moeten geactiveerd worden en proberen ze de boeren in Vlaanderen die willen blijven werken te broodroven en werkloos te maken.

  5. Antigoon,twee grote bedrijven geven meer werk dan 5000 boeren,wees eens realistisch.Er zijn 25 000 boeren en zij kosten het grootste deel van het budget,Europees,nationaal en regionaal.We zijn beter af met de helft van de boeren.

  6. Ons onbarmhartig electoraal vonnis van volgend jaar zal met de Rechtse voet tegen het Linkse been van de tricolore lemen reus stampen tot hij wankelt en hopelijk neerstort.

Plaats een reactie

Delen