Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma

Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma. Photonews

Uncategorized

IN BEELD. Boerenprotest tegen stikstofbeleid in Den Haag

Simon Segers

In de Nederlandse stad Den Haag hebben zaterdagvoormiddag duizenden boeren en andere demonstranten verzameld in het Zuiderpark. Ze protesteren niet alleen tegen het strenge stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren, maar ook tegen de gascrisis in Groningen.

De protestactie werd op poten gezet door Farmers Defence Force (FDF), een vereniging die de belangen van landbouwers verdedigt, en vrijheidsbeweging Samen voor Nederland. Kort voor de middag arriveerde een stoet bestaande uit veertien trucks en een tractor in het park. Het FDF hoopte op 100.000 aanwezigen, maar zou volgende de stad slechts 25.000 mensen hebben aangegeven. Veel van de demonstranten dragen Nederlandse vlaggen en hartvormige ballonnen bij zich.

Voorlopig lijkt de demonstratie grotendeels rustig te verlopen. Een shovel ramde wel een afsluiting van de politie op het terrein, maar de chauffeur kon ingerekend worden en zijn voertuig werd in beslag genomen. In het centrum van Den Haag staan legertrucks met daarop zeecontainers die moeten voorkomen dat boeren zich met hun tractor richting de binnenstad zouden begeven.

Meer of minder Rutte en Kaag?

Enkele van de aanwezigen zouden volgens de autoriteiten ook prinsenvlaggen bij zich hebben. Dat is een historische Nederlandse vlag die vandaag de dag voornamelijk gehanteerd wordt door activisten die het Groot-Nederlandse gedachtegoed aanhangen. Verder was ook PVV-leider Geert Wilders van de partij. “Het grote probleem van Nederland is niet de hoeveelheid stikstof per hectare, maar het aantal idioten in het Kabinet”, sprak hij. Wilders gelooft dat de regering de boeren wil wegjagen om woningen te kunnen bouwen voor asielzoekers. “Willen jullie meer of minder Rutte en Kaag”, vroeg hij luidkeels aan de toehoorders. Een knipoog naar zijn beruchte ‘Willen jullie meer of minder Marrokanen’-uitspraak uit 2014.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “IN BEELD. Boerenprotest tegen stikstofbeleid in Den Haag”

  1. Wij hier in Vlaanderen kunnen de belgische vlag niet ondersteboven draaien. Maar we kunnen uit protest wel het rood tegen de vlaggenstok binden (in plaats van zoals voorgeschreven; het zwart tegen de stok) We kunnen natuurlijk ook de vlag met vuile olie besmeuren of in brand steken.

Plaats een reactie

Delen