Bert Anciaux over het vertrek van Ahidar uit Vooruit: “Reactie van partij op uitspraken over Gaza was niet oké”

Bert Anciaux en Fouad Ahidar tijdens een 1 meiviering in 2014. Belga

Uncategorized

Kernenergie economisch ideaal in energiemix met veel hernieuwbare bronnen

Wannes Neukermans

Hoe hoger het aandeel hernieuwbaar in de energiemix, hoe lager het investeringsrendement op zonne-en windenergie. Daardoor is het rendabeler om zowel hernieuwbare energie als kernenergie te gebruiken. Want bij een hoger aandeel hernieuwbaar, wordt het voordeliger om te investeren in kernenergie. Dat blijkt uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Voor elke vorm van energie is overheidssteun nodig: kerncentrales, gascentrales, windenergie… In de huidige situatie moeten kerncentrales fors gesubsidieerd worden. Maar hoe hoger het aandeel hernieuwbare energie in de totale mix wordt, hoe meer die hernieuwbare energie subsidies nodig heeft om rendabel te zijn. Dat komt omdat de prijs voor die technieken sterker te lijden heeft onder een groter aandeel hernieuwbaar dan kernenergie.

Minder overheidssteun

Daardoor zal er minder overheidssteun nodig zijn voor investeringen in kernenergie, dan voor investeringen in een vergelijkbare energieproductie uit wind of zon. Ook bij hogere gas- en C02-prijzen daalt de benodigde subsidie voor kerncentrales.

Bij een systeem waarin hernieuwbare bronnen al voor een groot deel van de energieproductie verantwoordelijk zijn, is het daarom economisch meer verantwoord om een kerncentrale te bouwen, dan om nog meer windturbines of zonnepanelen te installeren. De studie van de RUG benadrukt wel dat er “ook andere factoren in de beschouwing moeten worden betrokken” in de keuze voor kernenergie.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/capaciteit-windenergie-groeit-fors-in-vlaanderen-maar-aandeel-in-totale-energiemix-blijft-beperkt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Kernenergie economisch ideaal in energiemix met veel hernieuwbare bronnen”

  1. Die “studies” kennen we, die komen van wetenschappers die hun toelagen verliezen als ze niet het op dat moment voorgeschreven riedeltje vertolken. Mijn misschien wel, misschien niet, gezond verstand zegt mij dat bijna alle zgn. “hernieuwbare” energie kostelijk en onbetrouwbaar is en dat de ideale mix kleinere kerncentrales met als back-up enkele gascentrales is.

  2. “Hernieuwbare energie” BESTAAT NIET !!! Dit is dé criminele basis terminologie, wat wordt gebruikt, om, de “brood-en-pelen” massa te misleiden, zodat de Groene Fascistische doctrine gemakkelijk door de strot kan geramd worden van Jan met de pet. Energie wordt omgezet van de ene vorm, naar de andere, waarbij arbeid wordt geleverd om, bvb je elektrische fiets aan te drijven. De, in de batterij, opgeslagen energie wordt gebruikt, als arbeid, om te fietsen. Dit gaat, zoals altijd, bij geleverde arbeid, gepaard met warmteverlies aan de omgeving. Dat verlies is weg en kan NIET worden gerecupereerd.
    In industriële warmteoverdracht processen wordt de verlieswarmte, zo veel mogelijk, gerecupereerd om arbeid te leveren voor toepassingen die minder energie/ arbeid vragen. Dit principe heeft zijn limieten. Een kassei kan je niet stropen. Er zal ALTIJD een, niet te herwinnen verlies zijn. Politici en, vooral, Groene klootzakken, beseffen dit niet. En, wat betreft elektrische batterijen: die zijn de duurste en minst efficiënte manier om energie op te slaan en om te zetten. Ze zijn, bovendien, een reusachtige milieuramp, via de productie ervan.

  3. Groene politici snappen dit wel, maar denk je nu echt dat ze hun steekpenningen gaan teruggeven? Erger is de kortzichtigheid van VERLopen BLD en CDnV om voor de postjes te kiezen, want deze hele situatie is vivALDI hun schuld. Zoontje van en lachbekje op kop!!!
    Zonder hun was deze WAANZIN niet mogelijk.

Plaats een reactie

Delen