Met deze maatregelen wil federale regering asielcrisis bezweren

Alexander De Croo en Nicole de Moor. Photo News

Binnenland politiek

Met deze maatregelen wil federale regering asielcrisis bezweren

Anton Schelfaut

Het kernkabinet van de federale regering heeft vannacht een akkoord gesloten over de aanpak van de asielcrisis in België. Dat houdt onder meer in dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) 700 extra opvangplaatsen zal creëren, waarvan 400 in een containerdorp in Kampenhout, op voorwaarde dat de achterpoortjes in de Opvangwet worden gesloten.

De federale regering heeft woensdagnacht een migratiedeal gesloten. Het eerste pakket aan wetgevende hervormingen bevat volgens bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) verschillende maatregelen om tot een “gecontroleerd en rechtvaardig migratiemodel” te komen. Daarmee hoopt ze de controle op de migratiestromen te herwinnen, zowel op Belgisch als Europees niveau. Het status quo op vlak van migratie is voor haar immers “onhoudbaar”.

– Door de Opvangwet aan te passen wil de regering de uitstroom versnellen. Asielzoekers die een negatieve beslissing krijgen, moeten het opvangnetwerk voortaan binnen een periode van 30 dagen verlaten. Dat is gemiddeld drie maanden sneller dan vandaag het geval is. Momenteel bevindt zich volgens De Moor nog een duizendtal personen die een negatieve asielbeslissing hebben gekregen in de opvang.

– Daarnaast moet een bevel om het grondgebied te verlaten, sneller en beter worden uitgevoerd. Daartoe voert de regering een medewerkingsplicht in voor terugkeerders, “om elk risico op onderduiken te vermijden”. “Een lege doos”, vindt N-VA-Kamerlid Theo Francken.

– Het verbod om kinderen op te vangen in gesloten centra zal nu wettelijk verankerd worden. Dat meldt vicepremier Georges Gilkinet op Twitter. “Een kind wordt niet opgesloten, punt”, benadrukt hij. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dreigt die maatregel “van België het immigratieland van Europa” te maken.

– Het akkoord voorziet ook in een verstrenging van de regels voor gezinshereniging. Die zal voortaan enkel mogelijk zijn als de niet-Belgische ouder kan aantonen dat hij of zij daadwerkelijk bezig is met de dagdagelijkse zorg van het Belgische kind. Het volstaat dus niet meer om ouder te zijn van het kind.

– Er zullen 700 extra opvangplaatsen worden gecreëerd, waarvan een 400-tal in de landelijke gemeente Kampenhout. Die beslissing stuit alvast op verzet van enkele burgemeesters in de Vlaamse Rand.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Met deze maatregelen wil federale regering asielcrisis bezweren”

  1. Het zoveelste plan dat binnen enkele maanden weer stof vergaart in een schuif. Of misschien deze keer toch op één of ander bureel tot de verkiezingsperiode. De kiezer leeft op hoop !

  2. Kampenhout? Dat is een dorp.
    Dat er verzet komt op deze maatregel is al te begrijpelijk.

    De omvolking – wat voor de PC lobby en naïeve mensen een complottheorie is – van België gaat gewoon rustig door met zulke maatregelen.
    Binnen 100 jaar zal een Vlaamse familienaam nog zeldzaam zijn, of erger, behoren tot de relikwieën van het verleden.

  3. De sleutel voor een eerlijk migratiebeleid ligt bij de EU en niet in België. Bijna de helft zijn gelukzoekers, die geen recht hebben op asiel. De aanvragen moeten dus buiten de EU gebeuren, waar de asielprocedure behandeld wordt. Indien je aanvaard wordt, zal je niet kunnen shoppen naar het land met de beste sociale zekerheid maar toegewezen worden aan een lidstaat. Als het zo niet georganiseerd kan worden verandert er niks.

  4. Kampenhout,inwoners van die gemeente,hou jullie dochters kort,sluit jullie deuren op dubbel slot,winkeluitbaters zullen het slachtoffer zijn;ze zullen zelfs de dieven niet mogen oppakken,dus zouden ze beter hun deuren sluiten en openen voor mensen met een geldige ID-Kaart.Er zal natuurlijk opgelet moeten worden wanneer ze de winkel verlaten om niet aangevallen te worden bij het verlaten van de winkel,Californië indachtig waar het continu gebeurd.Aan de werkende belasting betalende Kampenhoutenaars zal een extra OCMW bijdrage gevraagd,geeist worden om die nieuwe burgers royaal te laten leven,wat lmeven we toch in een gulle tijd,dabk u cvp-decroo-madhi en nicolleken

  5. Er is maar één manier om de asielcrisis te stoppen ; de buitengrenzen van ons Fort Europa potdicht afsluiten vermits de “Dublin akkoorden” in de praktijk toch nooit gerespecteerd werden en worden want anders zouden er niet zo veel der opportunistische gelukzoekende asielkolonisten in ons pathologisch woke-ontaard autochtonofoob en xenofiele tricolore farce Systeem willen binnendringen.

Plaats een reactie

Delen