N-VA wil brugpensioen afschaffen na "sociale fraude" door ACV-voorzitter Marc Leemans

Björn Anseeuw. Photo News

Uncategorized

N-VA wil brugpensioen afschaffen na “sociale fraude” door ACV-voorzitter Marc Leemans

Anton Schelfaut

Marc Leemans stopt in 2024 – naar eigen zeggen uit vrije wil – als voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Toch zal de vakbond hem ontslaan, zodat hij op brugpensioen kan. De “sociale fraude” van Leemans zet kwaad bloed bij de N-VA, die er opnieuw voor pleit om het brugpensioen af te schaffen en een wetsvoorstel in die zin zal neerleggen in de Kamer.

Leemans kondigde gisteren aan dat hij binnen 10 maanden stopt als voorzitter van het ACV. Omdat hij nog niet pensioengerechtigd is, zal hij gebruikmaken van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – het vroegere brugpensioen. Binnen dat stelsel hebben werknemers van een zekere leeftijd die buiten hun wil om worden ontslagen recht op een vaste werkloosheidsuitkering en een aanvullende vergoeding van hun laatste werkgever.

Om in aanmerking te komen voor het SWT, moet de vakbond Leemans dus eerst ontslaan. Dat is het ACV ook van plan, hoewel Leemans er zelf voor kiest om te stoppen als voorzitter. “Of dat misbruik is? Nee, ik voldoe aan de voorwaarden, want ik zal 62 jaar zijn en heb een loopbaan van 40 jaar achter de rug”, reageert hij bij HLN.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/03/acv-zal-voorzitter-marc-leemans-kunstmatig-ontslagen-zodat-hij-op-brugpensioen-kan-sociale-fraude/

Sociale fraude

N-VA-Kamerlid Björn Anseeuw omschrijft het kunstmatige ontslag van Leemans als “regelrechte sociale fraude”. “Maar hij is helaas niet de enige in dit land die misbruik maakt van het systeem. Daarom moeten we dringend af van het brugpensioen”, benadrukt Anseeuw, die een wetsvoorstel in die zin zal neerleggen in de Kamer.

Op een steeds krappere arbeidsmarkt is het volgens Anseeuw “onhoudbaar” om het SWT, “waarbij oudere werknemers veel te vroeg uit de arbeidsmarkt worden geduwd”, in stand te houden. “Vandaag kunnen we het ons écht niet meer veroorloven om talenten en competenties van oudere werknemers te verkwisten. Het uitdoven van het SWT is noodzakelijk”, benadrukt hij.

Tot slot merkt Anseeuw fijntjes op dat Leemans met zijn loopbaan van 40 jaar niet voldoet aan de voorwaarden om zich terug te trekken van de arbeidsmarkt. “Ik reken er dus ook op dat de inspectie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) hem daar vriendelijk op wijst, zodat hij geen misbruik kan maken van een systeem dat bestaat voor mensen die het écht nodig hebben”, besluit hij.

Hoorzitting

Voor Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) is de positie van het ACV als bestuurder van de VDAB “onhoudbaar” geworden. “De VDAB is decretaal verplicht om mensen in het SWT jobs en opleidingen aan te bieden. Gaan ze daar niet op in, dan moet de VDAB hen schorsen of schrappen van de werkloosheidsuitkering”, legt hij uit. “Het ACV doet nu alsof het SWT gelijk is aan een definitief pensioen. Dat staat haaks op wat het Vlaams Parlement van de VDAB decretaal verwacht.”

Verder noemt Ronse het kunstmatige ontslag “een majeur probleem” dat een grondig debat in het Vlaams Parlement verdient. In die zin heeft hij Robrecht Bothuyne (cd&v), voorzitter van de commissie Economie in het Vlaams Parlement, gevraagd om zo snel mogelijk een hoorzitting te organiseren. “Dit is een kaakslag in het gezicht van al wie vandaag werkt of onderneemt, want hun loon wordt gebruikt om dat soort uitkeringen te betalen. Er is duidelijk sprake van sociale fraude”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “N-VA wil brugpensioen afschaffen na “sociale fraude” door ACV-voorzitter Marc Leemans”

  1. nva als traditionele partij moet eens nakijken of siegfried bracke, de rode nva’er, ook niet in dit systeem zit, eerst 18.000€ per jaar van Telenet krijgen, dan het schandaal van de extra pensioengelden, als er geld te rapen valt zijn ze er als de kippen bij. nva is verworden tot een traditionele partij, cvp zijn de belZIEKE tsjeven, nva de Vlaamse.

Plaats een reactie

Delen