Demir wil transparantie over waar miljard euro aan VREG-subsidies naartoe gaat

Zuhal Demir. Photonews

Uncategorized

Na petitie overweegt Zelensky om Rusland om te dopen tot Moskovië

Wannes Neukermans

Tot grote woede van Russische ambtenaren overweegt Oekraïens president Volodymyr Zelensky om de officiële naam van Rusland te veranderen in Moskovië, nadat een Oekraïense petitie over een naamswijziging 25.000 handtekeningen verzamelde. De term Moskovië werd tot in de achttiende eeuw gebruikt om te verwijzen naar (voorlopers van) het Russische rijk.

Zelensky zou naar verluidt de Oekraïense premier Denis Shmygal hebben opgedragen om te overwegen om Rusland te hernoemen tot Moskovië. Bij die naamswijziging moet rekening gehouden met de gevolgen onder internationaal recht en of het ‘juist’ is in historische en culturele context.

Petitie

Een Oekraïense petitie over een mogelijke naamswijziging verzamelde op korte tijd 25.000 handtekeningen. Door de naam van Rusland in Moskovië te veranderen, zouden de initiatiefnemers het Russische narratief, namelijk dat de inval in Oekraïne als doel heeft een verdeeld volk te herenigen, willen doorprikken.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei in een verklaring die op zaterdag op Telegram werd gepost, dat Zelensky probeert een “anti-Russisch Oekraïne” te creëren.

Rusland weigert

Dmitry Medvedev, een naaste bondgenoot van president Vladimir Poetin en vicevoorzitter van de veiligheidsraad van Rusland, reageerde ook op het nieuws en zei dat ze de naam niet zullen overwegen.

“De opper-nazi van Kiev (hiermee doelt hij op Zelensky, red.) heeft opdracht gegeven om een naamswijziging van Rusland naar Moskovië uit te werken. Dat willen wij niet eens overwegen,” aldus Medvedev.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/03/de-geschiedenis-van-oekraine/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Na petitie overweegt Zelensky om Rusland om te dopen tot Moskovië”

  1. Als de NATO Rusland kan verpletteren zoals Nazi-Duitsland verpletterd werd, dan OK. Kan dat niet, dan is er na een aantal jaren een nog grotere oorlog. Tenzij de Bom nu al ontploft.

Plaats een reactie

Delen