Ondanks sancties heeft Rusland zicht op recordverkoop diesel

Dieselschepen. Shutterstock

Uncategorized

Ondanks sancties heeft Rusland zicht op recordverkoop diesel

Wannes Neukermans

De handelssancties tegen Rusland lijken dweinig effect te hebben op de verkoop van diesel uit Rusland. Sterker nog, deze maand zou de export van Russische diesel een recordniveau bereiken. Vooral Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië maken het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer grotendeels goed.

Volgens gegevens van de website Vortexa, die de scheepsbewegingen in de energiesector bijhoudt, exporteerde Rusland in de eerste negentien dagen van maart ongeveer 1,5 miljoen vaten dieselbrandstof per dag. Als deze trend zich doorzet, zal de export deze maand het hoogste niveau op maandbasis bereiken sinds 2016.

Oorlogskas

De Europese Unie heeft sinds 5 december 2022 al geen ruwe aardolie meer uit Rusland geïmporteerd en sinds vorige maand geldt dat ook voor aardolieproducten zoals diesel en kerosine. Deze maatregel moest ervoor zorgen dat de Russische president Vladimir Poetin zijn oorlogskas minder gemakkelijk kan vullen.

Desondanks blijkt uit de verkoopcijfers dat de Russische producenten er vrij zeker van zijn dat ze hun brandstoffen aan buitenlandse kopers kunnen blijven verkopen. De grotere aankopen door landen als Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië maken het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer grotendeels goed.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/welke-effecten-zullen-de-anti-russische-sancties-veroorzaken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Ondanks sancties heeft Rusland zicht op recordverkoop diesel”

  1. men heeft nu al een tekort aan meststoffen en het zaai seizoen moet nog beginnen,gelukkig kunnen we sla en tomaten invliegen vanuit Kenia samen met enkele kenianen erbij.Hoelang zal men dat stom wijf en die kale knikker nog dulden ,om nog maar te zwijgen over borell en dikke franz.

  2. Het is effenaf totaal onbegrijpelijk dat men in de EU dacht met sancties Rusland op de knie te krijgen….
    Jammer voor de EU, maar het tegendeel is waar……
    Wie zijn die “leiders” in Europa met hun mierenverstand, die het kortetermijndenken van de VS slaafs opvolgen om er zelf als eerste het slachtoffer van te zijn.
    Rusland en China zijn recent miljarden investeringen overeengekomen om miljoenen m3/ maand goedkoop gas van Rusland naar China te krijgen. Nu heeft China voor de volgende tientallen jaren de goedkoopste energie om alles als goedkoopste te kunnen blijven produceren. Europa daarentegen betaalt nu de hoogste prijs voor energie, waardoor alle productie in de EU niet meer competitief is en systematisch verhuisd wordt naar landen die met goedkope energie kunnen produceren (naast goedkopere lonen uiteraard).
    En die toestand is voor tientallen jaren onomkeerbaar !
    Daarenboven wordt Nordstream 2 van Rusland naar Europa nog door hun grote “vriend” vernietigd !…
    Nu las ik ook dat Ursula en Macron plannen om samen naar China gaan om er te gaan bedelen ???…..
    Is er nu écht geen enkele politicus die dit inziet en dit (durft) te zeggen…….
    Jammer voor de EU, maar ik vrees dat het kalf verdronken is………..

Plaats een reactie

Delen