Oud-president Georgië beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben

Oud-president Georgië beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben. Shutterstock

Uncategorized

Oud-president Georgië beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben

Wannes Neukermans

Micheil Saakasjvili, de voormalige Georgische president, beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben. Saakasjvili werd in oktober 2021 opgepakt na jarenlang de facto ballingschap in Oekraïne. Sindsdien zit hij in een Georgische cel. De laatste weken verergert zijn gezondheidstoestand na een hongerstaking en een vermeende vergiftiging. Sinds februari ligt Saakasjvili op intensieve zorgen.

Micheil Saakasjvili werd president in 2004, toen de Georgiërs na de Rozenrevolutie zichzelf afkeerden van de Russische invloedssfeer. Hij werd als pro-westerse kandidaat met ruim 96 procent van de stemmen verkozen en bleef, met een korte onderbreking in de winter van 2007-2008, tot 2013 president.

Oekraïne

Toen een rivaal aan de macht kwam en er hem vervolgingen voor vermeende corruptie boven het hoofd hingen, vertrok hij “in ballingschap” naar Oekraïne. Hij verkreeg het Oekraïense staatsburgerschap en werd er een tijdlang gouverneur van Odesa. Van 2017 en 2019 werd zijn Oekraïens staatsburgerschap echter afgenomen, omdat er sprake was van fraude bij zijn aanvraag van de Oekraïense nationaliteit.

Op 2 oktober 2021 werd Saakasjvili gearresteerd nadat hij – voor het eerst sinds 2013 – naar zijn thuisland terugkeerde. Hij kwam aan vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in Georgië, en wilde mee campagne gaan voeren. Uiteindelijk werd hij gearresteerd  – volgens hem politiek gemotiveerd.

Russisch complot

Uit protest ging de oud-president een tijdlang in hongerstaking, met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg, totdat hij na druk van de Georgische ombudspersoon en internationale drukkingsgroepen overgeplaatst werd naar een privékliniek.

Nu is zijn gezondheidstoestand nog verder achteruitgegaan. Hij lijdt aan enorm gewichtsverlies en een enorme zwakke gezondheid. “Ik ben vergiftigd door Russische agenten”, beweert de oud-president. Volgens hem maakt zijn vermeende vergiftiging deel uit van een groter plan om Georgië opnieuw in de Russische invloedssfeer te brengen.

Van 120 naar 60 kilogram

Micheil Saakasjvili zou minstens de helft van zijn lichaamsgewicht verloren hebben sinds zijn arrestatie. “In deze gevangenis wordt medische behandelingen gewoon door cipiers uitgevoerd, en niet door medische professionals”, verklaarde Massimo D’Angelo, de Amerikaanse advocaat van de oud-president.

Internationale instellingen zoals Amnesty, Human Rights Watch en verschillende Europese landen eisen de vrijlating van Saakasjvili.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/04/zet-rusland-nu-ook-zijn-tanden-in-georgie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Oud-president Georgië beschuldigt Russische spionnen ervan hem vergiftigd te hebben”

  1. Hahahahaha. Micheil Saakasjvili heeft geld gekregen van de NED (de “CIA2”), wisten jullie dat niet ? Of mogen we dat niet weten ? Geen wonder dat hij dit toneelstukje opvoert. En jullie, bij PAL NWS, trappen er weer helemaal in ….

Plaats een reactie

Delen