Russische wet bestraft laster tegen soldaten en huurlingen met vijftien jaar cel

Russisch leger. Shutterstock

Uncategorized

Russische wet bestraft laster tegen soldaten en huurlingen met vijftien jaar cel

Wannes Neukermans

Wie kritiek uit op vrijwilligers of soldaten van het Russische leger, riskeert voortaan tot vijftien jaar cel. Dat heeft het Russische regime vandaag bekendgemaakt.

De aanscherping van de wet komt na een oproep van het hoofd van de Russische paramilitaire groep Wagner, Jevgeni Prigozjin. Hij vindt dat politici de huurlingen, die officieel als vrijwilligers worden beschouwd, moeten beschermen tegen laster. Prigozjin rekruteerde ook veroordeelden voor de oorlog in Oekraïne.

Kritiek

De afgelopen maanden heeft de Russische regering de vrijheid van meningsuiting fors beknot. Verschillende tegenstanders van de oorlog zijn al veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat ze het Russische leger in diskrediet zouden hebben gebracht of vals nieuws zouden hebben verspreid.

De wet wordt gezien als een instrument om elke kritiek op de oorlog in Oekraïne de kop in te drukken en de reputatie van het Russische leger te beschermen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/internationaal-strafhof-vaardigt-arrestatiebevel-uit-voor-poetin/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Russische wet bestraft laster tegen soldaten en huurlingen met vijftien jaar cel”

Plaats een reactie

Delen