Hans Verreyt. Belga Image

Uncategorized

Vlaams Belang dient klacht in bij sociale inspectie na “fraude” Marc Leemans

Anton Schelfaut

Marc Leemans stopt in 2024 – naar eigen zeggen uit vrije wil – als voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Toch zal hij zich door de vakbond laten ontslaan, zodat hij op brugpensioen kan. Die “sociale fraude” van Leemans zet kwaad bloed bij Vlaams Belang, dat een klacht indient bij de sociale inspectie.

Leemans kondigde gisteren aan dat hij binnen 10 maanden stopt als voorzitter van het ACV. Omdat hij nog niet pensioengerechtigd is, zal hij gebruikmaken van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – het vroegere brugpensioen. Binnen dat stelsel hebben werknemers van een zekere leeftijd die buiten hun wil om worden ontslagen recht op een vaste werkloosheidsuitkering en een aanvullende vergoeding van hun laatste werkgever.

Om in aanmerking te komen voor het SWT, moet de vakbond Leemans dus eerst ontslaan. Dat is het ACV ook van plan, hoewel Leemans er zelf voor kiest om te stoppen als voorzitter. “Of dat misbruik is? Nee, ik voldoe aan de voorwaarden, want ik zal 62 jaar zijn en heb een loopbaan van 40 jaar achter de rug”, reageert hij bij HLN.

Fraude

“Dit komt neer op fraude”, reageert Vlaams Belang-Kamerlid en arbeidsspecialist Hans Verreyt. “Het SWT is een noodsysteem om werknemers te beschermen en niet om vakbondsafgevaardigden op betaald verlof te sturen. Wij zullen dan ook klacht indienen tegen dit misbruik bij de sociale inspectie.”

Volgens Verreyt ondergraaft de vakbond met dit vals ontslag zijn eigen geloofwaardigheid. “Hoe kan deze vakbond nog enige autoriteit hebben in discussies over bijvoorbeeld de zware beroepen als ze zelf profiteert van de sociale zekerheid?”, vraagt hij zich hardop af.

Ook Chris Janssens, fractieleider voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, reageert verontwaardigd. Hij zal minister van Werk Jo Brouns (cd&v) ondervragen over het kunstmatige ontslag van Leemans door het ACV, nochtans een bestuurder van de VDAB. “Het ACV ondermijnt met deze zet het activeringsbeleid van de Vlaamse overheid”, hekelt hij.

https://redactie.palnws.be/2023/03/n-va-wil-brugpensioen-afschaffen-na-sociale-fraude-door-acv-voorzitter-marc-leemans/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Vlaams Belang dient klacht in bij sociale inspectie na “fraude” Marc Leemans”

  1. Kan hij niet gewoon op vervroegd pensioen gaan? Hij zal dan wel voor de rest van zijn leven een kleiner pensioen krijgen zonder er een boterham of een (duur) eitje te moeten voor laten.
    Voor het SWW van deze graaier moeten werkmensen met een minimumloon, belastingen betalen.
    Maar ja, de vakbonden (ook de blauwe en zéker de rooie) zijn er nu hoofdzakelijk voor uitkeringstrekkers, daar kunnen ze nog op verdienen want ze krijgen ruime vergoedingen voor het behandelen van die dossiers.
    Ondertussen zitten ze bij de officiële diensten (RVA, Hulpkas, enz.) in het bestuur en zorgen er zo voor om de efficiënte werking van die diensten belemmeren.

  2. Gewoon op vervroegd pensioen Veerle? Weet iemand hoeveel leden er nu al hebben opgezegd? Laat staan de schade aan de arbeidersbeweging, eerder ontslag om dwingende reden misschien?

  3. Als de “regering” binnen een paar dagen een wet kan stemmen om mensen in coronatijden 250€ boete te geven omdat ze samen op een bankje in het park zaten, kan ze evengoed deze perfide achterdeur sluiten. Maar ons kent ons en profiteren op kosten van de belastingbetaler moet zeker ook kunnen voor politici en vakbonden.

  4. Daar komt niks van vermits “ons kent ons” geldt bij de zich democratisch wanenden die zich verschansen achter het “Cordon Discriminatoir” , incarnatie van de wettelijk verboden “Discriminatie op basis van Politieke Overtuiging” !

Plaats een reactie

Delen