Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Vlaamse regering maakt voorkeurstraject Ventilus bekend

Simon Segers

De Vlaamse regering heeft een consensus bereikt over het voorkeurstraject van de Ventilus hoogspanningsverbinding. Zeebrugge zal de aanlanding vormen en ongeveer 10 km van het tracé zal zich ondergronds bevinden. Verder voorziet het plan in versterkingen en herbenuttingen van bestaande hoogspanningsverbindingen.

De nieuwe bovengrondse verbindingen zullen zich vooral situeren langs de E403, tussen Torhout en Izegem en op het grondgebied van Lendelede. Dat gedeelte zal nabij ongeveer 80 gebouwen liggen, terwijl dat bij het bestaande tracé om circa 110 gebouwen zal gaan. Kinderopvangcentra en scholen worden geheel vermeden bij de aanleg van de nieuwe verbindingen, hoewel die optie tot de mogelijkheden behoorde.

Dossier moet verder

“Met deze beslissing kunnen we ongeveer 1.300 gezinnen in West-Vlaanderen geruststellen na jaren van onzekerheid langs een van de tracés”, duidde Vlaams minister van Energie Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Het voorkeurstracé zal de komende weken en maanden in een ruimtelijk uitvoeringsplan gegoten worden en de verdere formele stappen doorlopen. Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten was voor mij geen optie. Er is intussen lang genoeg gestudeerd, het dossier moet nu verder. Voor de betrokken eigenaars vragen we een uitgebreide compensatieregeling aan de federale overheid. Ook voor getroffen bedrijven wordt in flankering voorzien”.

Het verzoek van de industrie om de bedrijfssite langs de E403 in Izegem te omzeilen kon echter niet worden ingewilligd door de Vlaamse regering wegens een tekort aan onbebouwde ruimte. Bovendien sluiten ook de bodemcondities de optie uit, net als de noodzakelijk onteigeningen die een “onaanvaardbare impact” tot gevolg zouden hebben.

Het gekozen tracé:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen