Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Binnenland politiek

Björn Rzoska stopt met nationale politiek: “Olijfboomcoalitie met N-VA was onbespreekbaar voor partijtop”

Wannes Neukermans

Björn Rzoska legt zijn functie als fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement neer en zal bij de verkiezingen van 2024 niet meer op een nationale lijst staan. Hij volgt daarmee de oude regel van Groen om maximaal twee parlementaire mandaten op te nemen en wil zich focussen op de Lokerse politiek. Daarnaast vindt hij dat de Groen-top op Vlaams niveau te snel aan de kant gaan staan is. “Het is ook daarom dat ik na de verkiezingen in 2019 pleitte om op Vlaams niveau een olijfboomcoalitie te vormen met Groen, Vooruit, CD&V en, waarom niet, N-VA. Maar dat was onbespreekbaar voor de partijtop.”

In 2013 volgde Rzoska Filip Watteeuw op als Vlaams Parlementslid, omdat hij schepen werd in Gent. In 2014 werd Rzoska fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. Van 2009 tot 2013 was hij ook ondervoorzitter van zijn partij. Bij Groen is het nog steeds de regel om na twee parlementaire legislaturen plaats te maken voor jong bloed, al vragen en krijgen heel wat politici een uitzondering. “Ik had perfect naar de Groen-leden van Oost-Vlaanderen kunnen stappen om een uitzondering te vragen, zoals velen doen”, vertelt Rzoska in De Standaard. “Straks, op het einde van de bestuursperiode, zal ik iets meer dan elf jaar oppositie hebben ­gevoerd in het Vlaams Parlement. Dat is mooi.”

Vlaamse regeringsdeelname

Volgens de Groen-politicus heeft de partij na 2019 de kans laten liggen om Vlaams mee te besturen. Volgens hem had de partijtop een samenwerking met N-VA niet onmiddellijk moeten afschieten. “Groen is Vlaams veel te snel aan de kant gaan staan”, aldus Rzoska. “Ik ben gedreven door inhoud en geen politicus die op voorhand anderen uitsluit, behalve de extremen uiteraard.”

Rzoska verloor in 2019 nipt de voorzittersverkiezingen van Meyrem Almaci, maar dat – en het mislopen van een federale ministerpost – heeft volgens hem niets te maken met zijn exit. “Toen ik de covoorzitters heb ­ingelicht over mijn beslissing, ­waren ze wat van hun melk.” Hij wil zich nu focussen op een campagne in Lokeren, waar hij “een kans ziet om mee te besturen”. Momenteel wordt de stad Lokeren bestuurd door een coalitie van Open Vld en cd&v, onder leiding van Filip Anthuenis. Een gezamenlijke lijst van Groen en sp.a (Vooruit) haalde toen 19,9 procent van de stemmen. Rzoska was toen de derde populairste politicus van Lokeren met 1.939 voorkeursstemmen, na eerste schepen Filip Liebaut (cd&v, 1.954 voorkeursstemmen) en burgemeester Anthuenis (Open Vld, 4.815 voorkeursstemmen).

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/groen-zinkend-schip-zoekt-kapitein/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Björn Rzoska stopt met nationale politiek: “Olijfboomcoalitie met N-VA was onbespreekbaar voor partijtop””

  1. Op basis van de laatste peiling heeft grosso modo NVA 20%, Vooruit 15%, Cd&V 10% en met de 7% van groen heeft BDW dus een meerderheid in de nieuwe Vlaamse regering. Rzoska zag dat zitten maar zijn partijtop weigerde dus verlaat hij nu al het Vlaamse parlement. Laat het duidelijk zijn dat dit niet de rekening is van 2019, maar dat dit opgaat voor 2024. BDW beseft heel goed dat minimum 1 op 4 Vlamingen op VB zal stemmen, samen met de Poetins Vrienden van de Arbeid, die toch 8% neerzetten, wordt dus a priori 1 op 3 Vlamingen in deze BDW-democratie uitgesloten. Hij heeft bovendien Demir in het stikstofdossier teruggefloten om zwakke Jan zijn regering te redden en Cd&V een opening te bieden, wat hij in zijn nieuwe Vlaamse pestregering zal willen uitbetaald zien. Het was dus Groen of Ovld, maar gezien Groen kleiner is en dus minder lastig kan doen en de Lachaert bijzonder onbetrouwbaar leek te zijn, wordt het dus Groen. BDW ziet liever een coalitie met links, Vooruit en Groen, dan met een Vlaamse partij, en dat mag al wat kosten, zoals hij de komende 5j al Wallonië en Brussel die 12Mia/jaar heeft beloofd. Ik vrees dat de Vlaming post 2024 van de regen in de drop zal terechtkomen en nog veel meer zal bloeden dan nu al het geval is.

  2. “Ik ben gedreven door inhoud en geen politicus die op voorhand anderen uitsluit, behalve de extremen uiteraard.” 🤣😂🤣😂🤣😂
    Tuurlijk, want de Partij Van De ACHTERLIJKEN is geen extreme partij, toch? Groene schijnheiligheid ten top.

  3. Jack R. 2024 wordt Vlaamsgezinden (VB) tegen Belgisch/Waals gezinden (N-VA,CD&V, Vooruit, OVLD, Groen, PVDA). Kunnen en mogen wij deze laatsten nog als Vlaamse partijen beschouwen vermits zij front vormen, via het cordon sanitaire, tegen zelfbestuur voor Vlaanderen?

  4. Op meer dan de helft van de artikels die ik vandaag in PAL NWS zie, hangt een slot. Zo hebben jullie natuurlijk altijd gelijk. Hou uw oogkleppen smal, zo kun je je koesteren in uw eigen geloof.

  5. Het front dat zij gaan vormen noemde ik al verschillende keren een “coalition of losers”. Nu al is op 1 op 3 Vlamingen in Vlaanderen uitgesloten van elke vorm van bestuur. Hoe groter die groep wordt, hoe meer men zal moeten samenklitten om toch maar een regering te kunnen vormen. Vivaldi was hier een eerste voorbeeld van, en Vlaanderen gaat in 2024 dezelfde weg op: een samen geharkte hoop verliezers die proberen aan 50% te geraken om de postjes en hun eigen visie van hun type democratie verder op te dringen aan de Vlaming. Je zult zien dat BDW terug zal zeggen dat Vlaanderen rechts stemde, Wallonië en Brussel links. Gevolg: niet alleen federaal maar nu ook Vlaams zullen we in Vlaanderen met een links bestuur, zoals nu ook trouwens met Ovld en SSomers als kingmaker, te maken krijgen. BDW heeft in deze ontzaglijk veel schuld: sedert 2003 heeft hij alle kansen gehad, met als summum in 2014, om Vlaanderen op de kaart te zetten, maar buiten het misbruik van de Vlaamse stem is het niet verder gekomen. Hij heeft nu al zijn Belgicistische vrienden bezuiden de taalgrens gerust gesteld dat er de komende legislatuur (2024-2029) terug elk jaar 12Mia Vlaams belastinggeld naar hun regio zal stromen, en als nodig blijkt te zijn nog meer. Ik reken in alle geval al niet meer op deze man en dus zijn (traditionele partij) en ik hoop alleen dat hij het verrekt moeilijk zal krijgen een regering met de linksen (hij zal ze nodig hebben) op poten te zetten en ermee te regeren.

  6. Beste, u begrijpt hopelijk wel dat een krant niet alle artikels die zij publiceert kan openstellen voor het grote publiek. Aan het maken van een krant, of het nu op papier of via het internet is, zijn namelijk onvermijdbare kosten verbonden. Als bewijs zou ik u eens willen aanraden op andere online nieuwssites te proberen zonder abo één van de artikelen te openen, ver gaat u niet geraken. Bovendien hebt u hier bij PALNws nog de mogelijkheid te reageren tegen de krant zelf, bewezen door uw reactie. Vooraleer te reageren zou ik u willen aanraden eerst even na te denken, voor zover dat u mogelijk is (en spijtig voor u maakt de redactie van deze krant dat duidelijk door niet te reageren). “Eerst BLABLA en dan BOEMBOEM”, een levenswijsheid die u zou moeten kennen.

  7. Roger, jij bent ook niet het scherpste mes in de schuif, hé? Gewoon een abonnement betalen en je mag jouw communistische zever bij elk artikel bijschrijven! Dan zijn al die slotjes weg! Maar ja, communisten zijn niet gewoon om te denken, hé? Dat doet de partij wel voor hen 😂😂😂😂.

Plaats een reactie

Delen