De Wever: "Dalilla Hermans is niet geschikt om verbindend cultuurproject te leiden"

Dalilla Hermans en Bart De Wever. Photo News

Binnenland politiek

De Wever: “Dalilla Hermans is niet geschikt om verbindend cultuurproject te leiden”

Anton Schelfaut

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is schrijfster en columniste Dalilla Hermans niet geschikt om een verbindend cultuurproject te leiden. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in een Terzake-debat met Vlaams minister Benjamin Dalle (cd&v) over de omstreden aanstelling van Hermans als trajectcoördinator ‘Brugge culturele hoofdstad 2030’.

De Wever, die onlangs een boek schreef over woke, verwees in het debat naar een “anti-blank en racistisch” citaat van Hermans uit 2017. Dat luidde als volgt: “In de loop van de geschiedenis stonden de blanken altijd aan de verkeerde kant. In bijna elk verhaal brachten de blanken dood, verderf en miserie. Daar kunnen jullie toch niet blij mee zijn? Terwijl de zwarten hun lot telkens overstegen. Dat geeft mij een soort trots. Klinkt dat raar?”

De N-VA-voorzitter suggereerde om in deze uitspraak “blanken” door “zwarten” te vervangen en omgekeerd. “Als iemand zoiets zou zeggen in deze studio, dan zou die persoon wellicht voor niets nog in aanmerking komen”, schetste De Wever.

Die ongelijkheid tussen slachtoffer- en dadergroepen is volgens De Wever de essentie van het wokedebat. “Als slachtoffer mag je zo’n dingen zeggen. Maar als je tot de dadergroep behoort en zoiets over zwarten zou hebben gezegd, kom je nérgens nog aan de bak. Dan word je volledig gecanceld”, hekelde hij.

“Collaborateur van systemisch racisme”

Verder herinnerde De Wever eraan dat Hermans zijn partijgenote en Europees Parlementslid Assita Kanko een “collaborateur van het systemische racisme” heeft genoemd. Het is voor hem dan ook niet verwonderlijk dat N-VA-mandatarissen de benoeming geen goede zaak vinden.

Tot slot kaartte De Wever aan dat Hermans zelf niet naar de studio van Terzake wilde komen. “U bent blijkbaar niet vriendelijk genoeg”, wees hij naar moderator Pieterjan De Smedt. “U begrijpt haar niet voldoende.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

47 gedachten over “De Wever: “Dalilla Hermans is niet geschikt om verbindend cultuurproject te leiden””

  1. Natuurlijk is die aanstelling een platte politieke benoeming, het moest en zou een kleurtje moeten hebben en het moest en zou blanken de schuld van alles moeten geven. Natuurlijk is bv Fien Germijns niet bekwaam om een spelletjesprogramma te leiden omdat ze mensen “ontmenselijkt” maar dan is BDW stil gebleven. Waarom nu plots wel reageren, verkiezingen? Ik ga haar zeker niet verdedigen, een linkse Standaard-trien die de blanken evenzeer haat als de BLM terroristen die ons haten, maar ik walg van die 2 maten en 2 gewichten die BDW keer op keer tentoon spreidt. Hier probeert hij te vissen in de poel van VB. Moest VB zoiets zeggen over die linkse trien, BDW was de eerste om het als argument te gebruiken niet met VB in zee te gaan na de verkiezingen. Dus…een beetje consequentie na al hetgeen BDW al misdaan heeft aan Vlaming zou nu wel op zijn plaats zijn.

  2. Hey iedereen! Ik ben Bart De Wever, 52 jaar en ik doe het Vlaams belang na! Ik ben eigenlijk een liberaal en ik zat vroeger in het liberaal Vlaams studentenverbond, waar men mij op foto’s met Guy Verhofstadt terug vindt. Liberalisme is dan wel de plug-in van woke cultuur en sinds het bestaan van mijn partij probeer ik munt te slaan uit het originele woke-gedachtengoed: het cordon sanitaire. De meest ultieme woke-cancel-politiek-tirannieke maatregel ooit uitgevonden in België met de meest verregaande politieke gevolgen voor Vlamingen. Hoe zielig kan ik worden?

  3. Voor een deel heeft ze gelijk, de zwarte jongerenbendes in Brussel overstijgen (Of moet het ‘bestijgen’ zijn?) zichzelf regelmatig met betoogplunderingen, winkeldiefstallen, groepsverkrachtingen enz..Om niet te spreken over de extreem gewelddadige (tientallen doden) rellen/plunderingen in de VS, aangestoken (figuurlijk én letterlijk) door aanhangers van BLM. Verder overstijgen die zwarten in de VS zichzelf vooral in het vermoorden en verminken van andere zwarten. Ondanks de meerderheid in de VS nog steeds blank is worden er véél meer zwarten door zwarten vermoord dan door blanken. Verder zou Dalulla (geen typfout) zich beter ook eens informeren hoe de toestand was in Zwart Afrika vóór de blanken kwamen. Maar veel boeken zijn er niet want in heel het zwarte gedeelte van dat continent was er blijkbaar niet één volk in staat om een behoorlijk schrift te ontwikkelen. Maar uit de orale getuigenissen van de negers -wat is er nu eigenlijk mis met dat woord- toen blijkt dat het Afrikaanse leven één grote aaneenschakeling was van miserie, ziekten, stammenoorlogen en slavenbestaan voor degenen die het ‘geluk’ hadden te mogen blijven leven. Van de weinige betrouwbare getuigenissen raad ik de verslagen over Shaka Zoeloe aan, die werden opgetekend van eerste getuigen. En of Dalulla misschien ook eens de moeite wilt doen wat te lezen over de genocide in Roeanda, toen hebben veel zwarten zichzelf ook ‘overstegen’.

  4. Ottomanen (Turken) en Arabieren hebben natuurlijk nooit aan de verkeerde kant van de geschiedenis gestaan met hun slavernij en christenvervolging. En zwarten hebben natuurlijk nooit onderling oorlog gevoerd. Kan iemand Dalilla Hermans misschien eens een geschiedenisboek opsturen?

  5. Jan,er is een wezenlijk verschil tussen lezen en begrijpend lezen,dat kan vanilla niet.Wat de cvp burgemeester bezield heeft om een negerin aan te stellen om een oer-Vlaamse blanke stad te promoten om cultuur hoofdstad te worden kan er bij mijn oude grijzehersencellen niet meer bij.En dalle zat te schuifelen op zijn stoel,nu nog de moslim-voorzitter van de christelijke partij ondervragen over vanilla en de campagne kan beginnen:beste Vlamingen stem niet voor de cvp maar voor de mvp.

  6. Bij deze bewijst Dalilla dat zwarte pieten antiblank racisme niet vreemd zijn. Als blanken aan de verkeerde kant zouden staan, wat ik betwijfel, staat zij daarentegen duidelijk op de verkeerde plaats.

  7. Doe geen moeite, lezen is niet aan haar besteed (behalve haar eigen ‘wijsheden’ in De Schandaard). Geschiedenisboeken horen niet thuis in haar kast (ik gebruik bewust niet het woord ‘bibliotheek’).

  8. Het is een bekend politiek-correct principe dat wie tot om het even welke totaal en volkomen politiek-correct overbeschermde minderheid behoort een PoCo streepje voor heeft op om het even welke woke verachtelijke blanke hetero carnivoor. Geef mijn dus maar eerst een vol soepbord brandnetelsoep, vlak voor een regenboogkleurige met vaseline ingevette “but plug” ter insertie ingebracht wordt. Meteen daarna dan eindelijk die volkomen overgesubsidieerde kultureluurse topfunctie met dank aangenomen van bij “ons-kent-ons”.

  9. Moeten wij de notie “neger” niet politiek-correct “negeren” in navolging van de PoCo-waan dat dit begrip vermeend “racistisch”(sic) zou wezen al geldt er geen enkele jurisprudentie die dit hersenspinsel zou kunnen bewijzen.

  10. Vergeleken met mevrouw Hermans is Filip De Winter een vredesapostel. Degenen, die deze voordracht gedaan hebben, kan je niet verdenken van enige luciditeit. Nu ja, het Westen is een gekkenhuis geworden, een vaststelling die ik al een aantal jaren geleden heb moeten maken.

  11. Ja maar er was geen Apache indiaan noch een levertraan slurpende Eskimo noch een Marsmanneke beschikbaar in de PoCo-propaganda hangaar, die zijn met Paasvacantie naar hun respectievelijke biotopen.

  12. Juist, Bart, maar dat gunt haar wel voldoende opgepompt woke karaat om emmers subsidies te kunnen blijven melken zolang wij zo naief blijven daartoe belastingen te blijven betalen.

  13. “Anti-blank racisme” wordt in praktijk nooit vervolgd omdat blanken nu eenmaal toch geen volkomen overbeschermde minderheid vormen, brute pech voor wie blank vel torst. Wij worden zelfs als… “witten” geklasseerd bij PoCo-instanties net of wij zouden sneeuwmannen of albino’s wezen !

  14. Juist. Al moet ik toegeven dat Geel een voorbeeld is van inclusiviteit, helemaal anders dan de verdwazing en polarisatie in het Westen, aangedreven door een door narcisme gedreven elite.

  15. Juist. Al moet ik toegeven dat Geel een voorbeeld is van inclusiviteit, helemaal anders dan de verdwazing en polarisatie in het Westen, aangedreven door een door narcisme gedreven elite.

  16. Inclusiviteit? Totaal mislukt in Haïti. Anno 1804. Het ware verhaal van Haïti – en de massamoord op blanken onder zwarte heerschappij. De volledige blanke bevolking, van baby’s tot bejaarden etnisch gezuiverd. Emancipatie van de negerbevolking ging gepaard met een genocide (2de na de inheemse indianen) van de blanke bevolking. Tegenwoordig behoort Haïti tot de armste landen ter wereld, en is het land politiek instabiel. Ze creperen van de honger maar zijn vrij en eigen baas op het eiland.

  17. “Positieve discriminatie” vaak politiek-correct gecamoufleerd als “positieve actie”(sic) geldt niet als “discriminatie”, politiek-correct ontaard beschouwd. Begrijpe wie kan, dus enkele weg gelegd voor wie woke mismeersterd is door PoCo-propaganda afgescheiden door journaille canaille.

  18. Natuurlijk is ze daartoe ongeschikt, objectief-correct beschouwd, maar met een vorte politiek-correcte verdraaiing van feiten en dito “aanpassing” wordt dat hokus pokus pats wel
    gefixt ten bate van om het even welke politiek-correct volkomen overbeschermde minderheid en uiteraard ten laste van elke door het Systeem immer toch politiek-correct autochtonofoob achteruitgestoken meerderheid, zeker als die de brute pech heeft hetero, blank en carnivoor te zijn, die stouteriken. Onthouden bij ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024 want dan zal immers voor ons, blanke hetero’s gelden : “electorale wraak is zoet” !

  19. Hopelijk leest Weverke de reacties. Sommige ervan tonen aan hoe grondig De Wever het, voor meer en meer mensen, verkloot heeft met zijn “diepvries politiek” en “paljas”- geschreeuw.

  20. Blijkbaar volgens uw proza beste Ronny héél zielig. Ik vraag mij telkens af waarom Vlaams Belangers te pas en ten onpas moeten schelden op de persoon van Bart De Wever, zelfs wanneer er een artikel helemaal niet over hem gaat. Maar ze staan er wel op om samen met NVA te regeren in een nieuw Vlaanderen ??

  21. Inderdaad, Vl.B. wil, samen met NVA in zee gaan. Maar De Wever’s eerste antwoord op de uitgestoken hand van Tom Van Grieken was: “Paljas” ! En, één van dé reden waarom er door meer en meer mensen, op De Wever wordt gescholden, is door zijn “diepvries politiek” en “Paljas gelul” naar Vl.B. toe. En dat wordt dan door zijn acolieten omschreven als “politiek vernuft”. Draai de zaak niet om: het is de leugenaar, bedrieger, ego-tripper en machtswellusteling De Wever die is beginnen schelden. Niet Tom Van Grieken. De onafhankelijkheid van Vlaanderen kan/ moet bespreekbaar zijn. Men kan zelfs stellen dat het, eventueel, onmogelijk zou zijn. Maar dat thema als belangrijk punt opnemen in je partij programma met als enig doel stemmen te ronselen om het, als alle stemmen binnen zijn, in de “diepvries” te stoppen is dégoutant. De Wever verdient niets meer dan te worden uitgescheten voor rotte vis.

Plaats een reactie

Delen