Rekenhof opnieuw vernietigend voor Brusselse financiën: "Nog nooit ging minister zo kwistig om met belastinggeld"

Cieltje Van Achter vroeg twee jaar geleden al het ontslag van Gatz. Photonews

Binnenland politiek

Nathalie Muylle (cd&v): “Jaarlijks wijzen verzekeringsmaatschappijen meer dan 1.000 arbeidsongevallen onterecht af”

Wannes Neukermans

In 2021 werden bijna 15 procent van de 147.607 aangiften van arbeidsongevallen afgewezen door verzekeringsmaatschappijen. Het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s Fedris staat in voor de controle, maar dat gebeurt lang niet altijd. Kamerlid Nathalie Muylle (cd&v) stelt dat er daardoor jaarlijks meer dan 1.000 slachtoffers van een arbeidsongeval geen erkenning krijgen.

Federaal parlementslid Muylle vroeg in februari cijfers op bij bevoegd minister Vandenbroucke (Vooruit). In 2021 werden 21.808 van de 147.607 aangiften afgewezen door verzekeringsmaatschappijen. Dat percentage stijgt sinds 1985, toen slechts 2,2 procent werd afgewezen.

Wanneer verzekeringsmaatschappijen een aangifte weigeren, moeten ze dat melden aan Fedris. Dat federaal agentschap kan zelf kiezen wanneer het tot controle overgaat. In 2021 werden op basis van een steekproef 3.609 onderzoeken ingesteld terwijl 18.199 afgewezen aangiften niet werden gecontroleerd. Daaruit bleek dat er 214 mensen toch recht hadden op een arbeidsongevallenverzekering.

Wat is een arbeidsongeval?

Daardoor oordeelt Nathalie Muylle dat er jaarlijks meer dan 1.000 slachtoffers van een arbeidsongeval onterecht geen erkenning krijgt. “Elke geweigerde erkenning moet onderzocht worden”, stelt ze. Daarom diende ze een wetsvoorstel in waardoor élke afgewezen erkenning onderzocht moet worden. De kosten daarvoor hoopt Muylle te verhalen op de verzekeringsmaatschappijen.

Het feit dat er meer arbeidsongevallen geweigerd worden, ligt volgens koepelorganisatie enerzijds aan de definitie van een ‘arbeidsongeval’. Stel dat iemand van de trap valt terwijl hij aan het telewerken is: valt dat onder de definitie? Anderzijds zou er ook meer fraude gepleegd worden.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/03/robrecht-bothuyne-cdv-het-bestaan-van-een-groene-partij-is-een-fout-van-de-geschiedenis/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Nathalie Muylle (cd&v): “Jaarlijks wijzen verzekeringsmaatschappijen meer dan 1.000 arbeidsongevallen onterecht af””

  1. Tja, als je nu nog weet dat verzekeringen heel duur zijn om een paraplu te worden voor als het regent, maar nooit opengaan als het begint te regenen. Zowat elke verzekering, is het nu in het geval van arbeidsongevallen of een overstroming, de meeste tijd steken ze in rechtszaken omdat deze minder kosten dan de mensen te moeten uitbetalen. Behalve de wettelijk verplichte verzekering moet je er nooit eentje nemen, het is hen alleen om het geld te doen.

Plaats een reactie

Delen