Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Uncategorized

Thuisonderwijs blijft na corona populair: “Veel meer dan impulsieve beslissing tijdens pandemie”

Wannes Neukermans

De laatste vijf jaar is het aantal leerlingen dat in Vlaanderen individueel huisonderwijs volgt meer dan verdubbeld. Bij kinderen in het lager onderwijs gaat het zelfs om een verdriedubbeling. “Maar over het profiel van de leerlingen die thuisonderwijs volgen, zijn weinig of geen cijfers”, vertelt Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (cd&v). Zij vroeg de cijfers op bij bevoegd minister Weyts (N-VA).

Tijdens de coronacrisis was er gedurende lange tijd afstandsonderwijs, waardoor ouders er vaker voor kozen om hun kinderen individueel thuisonderwijs aan te bieden. Maar ook na de lockdowns blijft de opwaartse trend zich verderzetten, al kan die stijging deels verklaard worden door het feit dat vijfjarigen sinds de verlaging van de leerplicht ook geregistreerd worden. “Maar de enige verklaring van deze stijging is het zeker niet”, legt Vandromme uit.

Weinig gegevens

Jammer genoeg zijn er geen gegevens over de profielen van leerlingen die huisonderwijs volgen. Daar moet minister Weyts verandering in brengen, vindt de onderwijsexperte van cd&v. “Het kan ons meteen ook veel leren over de leemtes of pijnpunten in ons huidig onderwijssysteem”, vindt ze.

Kinderen moeten in Vlaanderen niet naar school: enkel de leerplicht geldt. Dat betekent dat sommige ouders huisonderwijs organiseren. Dat melden ze via het Loket Huisonderwijs. In 2017-2018 volgden 1.082 leerlingen individueel huisonderwijs onderwijs. Vijf jaar later waren dat er al 2.548, een stijging met 135 procent.

Definitieve overstap

Opvallend genoeg is de groep kinderen die vanuit het regulier onderwijs naar huisonderwijs overstapt groot, terwijl de groep kinderen die de omgekeerde beweging maakt daalt. Dat terwijl minister Weyts in volle coronacrisis voorspelde dat heel wat ouders op hun stappen zouden terugkeren. “Quod non”, aldus Vandromme. “Voor steeds meer leerlingen is huisonderwijs meer dan een impulsieve beslissing naar aanleiding van de lockdown tijdens de coronapandemie”, concludeert ze. “Daarom lijkt het mij heel waardevol om hier verder onderzoek rond te doen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/de-nieuwe-taalstrijd-de-verengelsing-van-het-onderwijs/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Thuisonderwijs blijft na corona populair: “Veel meer dan impulsieve beslissing tijdens pandemie””

  1. Dit is de eerste stap naar dure privé scholen. Ons, eens zo degelijk onderwijs is, bewust, kapot gemaakt door politici die een massa, gemakkelijk te manipuleren meelopers willen kweken, via ondermaats onderwijs voor Jan-met-de-Pet. De afgestudeerden van die privé scholen zullen de luitenanten worden van die politici. Er is geen verder onderzoek nodig. Iedereen weet waar het schoentje wringt. “Nutteloos onderzoekje hier, nutteloos onderzoekje daar. Zonder komen politici karig klaar”.

Plaats een reactie

Delen