Vlaanderen verantwoordelijk voor 80 procent van Belgische export

Havenhuis van Antwerpen. Shutterstock

Binnenland politiek

VB over stijgende tolkkosten justitie: “Vlaanderen mag niet opdraaien voor allochtone daders”

Simon Segers

Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (VB) wil daders zelf laten opdraaien voor de kosten van tolkopdrachten in Vlaamse justitiehuizen.

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Justitie, verstrekte op vraag van Blancquaert informatie betreffende de tolkopdrachten. Hieruit blijkt dat dat aantal in de afgelopen jaren ruim verdrievoudigde, van 384 in 2020 naar 1371 in 2022. Die toename blijkt vooral aanwezig in Antwerpen en Gent en is in de eerste plaats van toepassing op talen als Arabisch, Turks, Berbers en Pools. In ruim de helft van de gevallen worden de diensten van de tolk trouwens aangewend voor daderbegeleiding. Als gevolg steeg het totale kostenplaatje in die periode van 27.169,72 euro naar 102.369,76 euro.

Fait divers

Minister Demir verduidelijkt in haar antwoord dat het aantal opdrachten sterk stijgt omdat het aantal dossiers massaal toeneemt. “Demir maakt zich er met dat antwoord wel heel gemakkelijk van af”, sprak Blancquaert. “Dat meer dan de helft van de tolkopdrachten nodig zijn voor daderbegeleiding lijkt voor haar slechts een fait divers.” Het Vlaams Parlementslid wil dan ook dat daders zelf de rekening gepresenteerd krijgen. “Deze tolkkosten moeten niet vallen op de schouders van de Vlaamse belastingbetaler, maar verhaald worden op de daders zelf. Vlaanderen mag niet opdraaien voor deze allochtone daders”, aldus Blancquaert.

De huidige werkwijze is volgens de minister van Justitie wel degelijk te rechtvaardigen. “Het is niet mijn taak om justitiabelen in te burgeren of terug te sturen – hoewel dat in vele gevallen wel degelijk absoluut noodzakelijk is – maar het is wel mijn taak en in ieders belang dat veroordeelde criminelen op een grondige manier worden opgevolgd om te voorkomen dat ze opnieuw slachtoffers maken. Als ik daarvoor tolken moet inzetten, dan zal ik daar niet over twijfelen”, reageerde Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “VB over stijgende tolkkosten justitie: “Vlaanderen mag niet opdraaien voor allochtone daders””

  1. Ik hoop alleen dat voor dove Vlaamse mensen voldoende tolkuren zullen voorzien zijn bij justitie. Als vader van een dove Vlaamse dochter heb ik wel twee heel nare ervaringen opgedaan. Van tolken was er helemaal geen sprake op de rechtbank. Als je Chinees of Spaans of Frans of noord-afrikaans bent, dan heb je helemaal geen problemen ! Ik ben 72 en heb haar gered in deze 2 zaken. Als ik dood ben weet ik niet wie haar dan nog zal helpen. Blijkbaar weinig interesse in onze Vlaamse samenleving…

  2. dat Demir zorgt voor een juist justitiële procedure zorgt is normaal,maar die kost kan bij de beschuldigde bijgevoegd worden,.Als hij geld heeft mag dit geen probleem zijn,een aangespoelde kan men de termen laten begrijpen met de vertaaloptie op Google.

  3. Jaren geleden had een zogenaamde “beëdigde tolk” van Marokkaanse origine in een leeg kantoor in het Antwerpse justitiepaleis (onder de neus van de magistraten) een handeltje in tolken en vertalingen opgezet, waarvan het grootste deel van de “kosten” aan zijn lepe vingers bleef plakken (inside info van “off the record” bron). Dit bleef doorgaan tot de bron besloot naar hogerhand te stappen. Met de stille trom zijn er na vele jaren eindelijk “maatregelen” genomen. Is nooit in de pers gekomen.

  4. Wie hier een jaar woont en zeker wie hier geboren is, zou geïntegreerd moeten zijn en heeft geen recht op een tolk, tenzij hij/zij die zelf betaalt. Illegalen hebben er eveneens geen recht op.
    Dan blijven er niet zoveel meer over, probleem opgelost.

Plaats een reactie

Delen