Zakenadvocaat Roan Asselman: "Mocht ik onderhandelen zoals cd&v over abortus, dan was ik al lang mijn job kwijt"

Roan Asselman (Facebook) en Sammy Mahdi (Photo News)

Uncategorized

Advocaat Roan Asselman: “Mocht ik onderhandelen zoals cd&v over abortus, dan was ik al lang mijn job kwijt”

Stijn Derudder

Vorige maand pleitte een ‘expertencomité’ voor een stevige versoepeling van de abortuswetgeving. Advocaat Roan Asselman, en onder anderen Mark Elchardus en Rik Torfs, gaat in zijn open brief in tegen de experten. Hier kan u alvast een voorproefje lezen van ons interview met hem, dat zondag in de vorm van een podcast gepubliceerd wordt.

Cd&v lanceerde na het advies van de experten een voorstel om de abortustermijn op te trekken van 12 naar 14 weken. Een voorspelbaar voorstel dat nergens op slaat, oordeelt Asselman: “Je kon er gif op innemen dat cd&v het rapport van het expertencomité zou gebruiken om mee te schermen: ‘Kijk, wij willen geen versoepeling van de abortuswet, het zijn de experten die het willen, en wie zijn wij om de wetenschap tegen te spreken.’”

“Dat is ook exact wat er gebeurt”, vervolgt Asselman, “niet enkel door cd&v, ook door de andere coalitiepartners, maar van hen kan je dat verwachten. Ik ben niet teleurgesteld in Groen, Vooruit of Open Vld. Zij doen wat ze prediken. Zij zijn zonder schaamte voorstander van het vereenvoudigen van het doden van ongeboren leven. Ik kan het daar moreel diep mee oneens zijn, maar zij zijn niet hypocriet.”

(Lees verder onder de tweet.)

Hypocriete cd&v

Voor de cd&v is dat wel anders, vertelt Asselman. “Cd&v daarentegen, door een openingssalvo af te vuren, start de onderhandelingen door ‘veertien weken’ voor te stellen. Ja, dat is al je verlies toegeven nog voor je begonnen bent. Mocht ik als advocaat op die manier onderhandelingen beginnen, dan was ik lang ontslagen door mijn cliënt. En terecht. Want bij cd&v zeggen ze dus eigenlijk dat tot vorig jaar ‘twaalf weken’ heilig was voor hen. Maar op het moment dat er zeven academici een rapportje publiceren, gaat voor hen plots hun hele visie op leven en dood – en hun christendemocratische waarden – de schop op.”

Lees meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

Plaats een reactie

Delen