Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Uncategorized

Brengen de Chinezen vrede in Oekraïne?

Michaël Vandamme

Zorgt het langverwachte telefoongesprek van de Chinese leider Xi en de Oekraïense president Zelensky voor een uitweg in het conflict? Zonder dit gesprek is elk Chinees initiatief om tot een oplossing te komen ongeloofwaardig. Tegelijkertijd beseft Peking dat hoe langer dit conflict aansleept, hoe funester dit voor de eigen belangen is. Zekerheden zijn er nooit, maar als de Chinezen het verstandig aanpakken, zou met een voorzichtig optimisme het perspectief van een staakt het vuren in zicht kunnen komen.

Toen Europees Commissievoorzitter Von der Leyen enkele weken geleden de Chinese leider Xi vroeg wanneer hij met de Oekraïense president Zelensky zou bellen, luidde het botte antwoord kortweg: “Wanneer het moment daar is.” Zopas dus, precies één jaar, twee maanden en twee dagen na het begin van het conflict vond het gesprek van ongeveer een uur plaats. In diezelfde periode was er een half dozijn gesprekken én twee ontmoetingen tussen Poetin en Xi. Dat Zelensky en Xi mekaar zouden spreken, lag in de lijn van de verwachting. Verschillende diplomatieke initiatieven werden in dat verband opgezet. Kiev was vragende partij, maar de bal lag in het kamp van Peking, dat de optie inmiddels gelicht heeft.

Daadwerkelijke initiatieven

Het is een gave om na afloop van dergelijke gesprekken door de bomen het bos nog te zien. Platitudes zijn er voldoende, maar wat is hun werkelijke betekenis? De belangrijkste conclusies die analisten uit de verklaringen trekken, is dat China daadwerkelijk initiatieven gaat nemen om tot een staakt het vuren te komen. Welke vorm deze zullen krijgen, is een open vraag. De Chinese traditie op dat vlak bestrijkt een waaier van pro-formahandelingen (cfr. het Israëlisch-Palestijns conflict) tot erg resultaatgerichte demarches, zoals de doorbaak die in maart tussen de Saoedi’s en de Iranezen gerealiseerd werd. Los nog van de concrete invulling, was dat gesprek met Zelensky onontbeerlijk om een minimale geloofwaardigheid te geven aan elk Chinees initiatief. Enkele weken geleden kwamen de Chinezen al met een voorstel voor de dag, maar alleen al omdat er nooit een veroordeling van de Russische bondgenoot kwam, was dit een doodgeboren kind. Die veroordeling is er nog steeds niet, maar toch zijn er redenen van voorzichtig optimisme.

Lees hieronder verder:

https://palnws.be/2023/05/brengen-de-chinezen-vrede-in-oekraine/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

5 gedachten over “Brengen de Chinezen vrede in Oekraïne?”

  1. nar zelensky moet stoppen om het Westen in die oorlog te betrekken.Van Trump zou hij nooit die steun gekregen hebben maar van demente joe,hete ursula en schele michel waren de kaarten al geschud voor februari 2022.Wij betalen de schade,oekera.vluchtelingen en criminelen,munitie;leeflonen enz.Luister eens naar de Franse TV hoe er daar gedacht wordt over de Oekr.bendes die hun land teisteren.Die nar moet asp naar Siberië,een of andere goelag,ver weg

  2. Het enige dat de Chinezen moet brengen zijn loempia’s en ongepelde rijst, liefst zo goedkoop mogelijk zodat Oekraïne de rest van het budget kan spenderen aan Europese wapens. We gaan een ex-derdewereldland toch niet toelaten zich te bemoeien met Europese aangelegenheden. Daar hebben wij echte toppers voor zoals Verhofstadt en Michel!

  3. Xi is een gele, communistische klootzak met spleetogen en een okselgeur. Hopelijk kan hij, met zijn stinkende armputten, Poetin bedwelmen, zodat deze laatste niet onverhoeds op “de rode knop” duwt.

  4. De vraag is natuurlijk in welke mate onze CIA marionet, Zelenski, nog meester is van zijn agenda. Joe Biden kan misschien een tip van de sluier oplichten? Concreet heeft Zelenski het gevaar voor annexatie van Oekraïne bij Rusland gedwarsboomd. Is dat voldoende voor een staak het vuren? Ondertussen heeft deze waanzinnige oorlog van Poetin geleid tot de uitbreiding van de NAVO. Dus de USA en haar EU bondgenoten sterker gemaakt en Rusland/Poetin strategisch en politiek verzwakt.

  5. De pogingen om de oorlog te staken zijn lovenswaardig. Op onze liberale krijgsheer en oorlogshitser, Alexander De Croo, maakt het althans weinig indruk. Voor deze geradicaliseerde Belgische premier primeert het adagium:”de ene zijn dood (Russen en Oekraïners) is de andere zijn brood (kosmopolitische liberalen). Belgisch Vivaldi-belastinggeld, neen niet voor de Sociale Zekerheid, wel dus voldoende in voorraad om buitenlandse oorlogen mee te helpen financieren. Oorlog bussines as usual voor de blauwe euromiljonairs. Regionale en nationale prijstijgingen ten gevolge van oorlogen en economische boycot zijn ondertussen mooi meegenomen redeneren die egoïsten en lieden zonder normen en waarden. Het is zoals bij roofdieren eens ze bloed (dollars) geroken hebben.

Plaats een reactie

Delen