Vlamingen eisen strenge straffen, Limburg kiest voor bemiddeling

Illustratiebeeld. Shutterstock

Binnenland politiek

Dermine (PS): “Vanuit budgettair perspectief zijn ‘Vlaamse’ havens toch een beetje Belgisch”

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) heeft op Twitter gereageerd op de communautaire rel die gisteren is uitgebroken in de Kamercommissie Defensie. Hij herinnert zijn “Vlaamse vrienden” eraan dat de federale overheid nog nooit zoveel heeft geïnvesteerd in de “Vlaamse” Noordzeehavens als vandaag het geval is.

Een onschuldig voorstel van resolutie van N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge heeft woensdagmiddag een communautaire rel uitgelokt in de Kamercommissie Defensie. Dat de Noordzeehavens in de resolutie “Vlaams” worden genoemd, zette kwaad bloed bij de aanwezige Kamerleden van PS en MR. Zij schilderden het voorstel af als “flamingant”, maar dat volgens Busrogge geenszins de geest van de resolutie.

Ook staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) heeft intussen gereageerd op het incident. Hij wijst erop dat de federale overheid nog nooit zoveel heeft geïnvesteerd in de Noordzeehavens als vandaag het geval is. “Dus ja, vanuit budgettair perspectief zijn het toch een beetje Belgische havens”, reageert hij met een kwinkslag. “Soms is het de moeite waard om enkele van onze Vlaamse vrienden eraan te herinneren wat de federale overheid voor hen doet.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaamse bevoegdheid

N-VA-Kamerlid Sander Loones herinnert Dermine – en bij uitbreiding PS en MR – op zijn beurt aan de ‘Bijzondere Wet tot Hervorming der Instellingen’ (BWHI). Die bepaalt dat de havens en hun aanhorigheden een bevoegdheid van het Vlaams Gewest zijn. “De zeehavens zijn Vlaams, net zoals een wapenfabriek Waals is”, merkt hij fijntjes op.

Lees meer:
https://palnws.be/2023/05/vlaamse-havens-zetten-kwaad-bloed-bij-ps-en-mr-in-commissie-defensie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Dermine (PS): “Vanuit budgettair perspectief zijn ‘Vlaamse’ havens toch een beetje Belgisch””

  1. Met dergelijke figuren uit de meest corrupte partij van België en omstreken wil De Wever wel een regering vormen. Maar voor diezelfde DE Wever moet het VB grote kuis houden binnen haar partij. Welk zinnig mens hecht nog geloof aan dergelijk figuur?

  2. Hoog tijd om over te gaan tot een ordentelijke boedelscheiding. Het wordt toch nooit normaal. Vlaanderen moet resoluut en definitief af van de franstalige bemoeizucht en aanspraken op zijn grondgebied. Loones heeft dat heel goed gezegd ; de havens liggen in Vlaanderen, en de wapenindustrie in Wallonië. Ware het anders geweest dan was de wapenexport al lang niet meer bestaande. En de havens even goed bestuurd als de Borinage.

  3. hoog tijd om confederaal te worden,NVA en VB moeten samengaan en werken.De rest is bijkomstig,er zijn ook NVA-ers die niet van vreemdelingen moeten weten,evenerg als VB-ers.

  4. Met andere woorden, Vlamingen betalen het merendeel van de belastingen die de federale (r)overheid int, vervolgens investeert de federale (r)overheid een klein stukje van dat geld in Vlaamse havens, en dan verwachten de Walen de we hen eeuwig dankbaar zijn voor zoveel milde vrijgevigheid. Man ik krijg een punthoofd van dit land. Splitsen!

  5. Dat is typisch gedrag van Franstaligen. vandaag zijn ze al vergeten wat ze gisteren zelf mee beslisten . Als het hen uitkomt zeggen ze morgen dat België helemaal niet federaal is om in de namiddag te zeggen dat België federaal is er meer middelen naar Wallonië moeten gaan! Zo zitten Franstaligen in mekaar!
    Gelukkig dat er nog politici van het kaliber Sander Loones zijn om die bende terug met haar 2 voeten op de grond te zetten!

  6. Blijf maar dromen van wat het belang niet gaat doen. Er zijn 2wegen naar grotere onafhankelijkheid: revolutie zonder federaal of Europees kader of in een federale discussie. Ik geloof nooit dat de veel te brave en veel te bange Vlaming de federale en Europese instrumenten om de revolutie tegen te werken gaat steunen. Ik blijf het herhalen: als een eenzijdige actie wordt genomen, aan wie gaat de Vlaming belasting betalen? De federale of de Vlaamse. Veel succes … als al 10% het durft om de federale aanslag niet te betalen zal het goed zijn. Het vb alleen gaat juist niks klaarkrijgen.

  7. Al wat er geïnvesteerd wordt in de Vlaamse havens moeten de Walen ook krijgen als compensaties o.a. de overbodige sluis in Strepy, het station in Charleroi, Luik, enz….
    Het is dank zij de havens en hun industrie dat zij overleven.

  8. Vlamingen hebben talkrijke kwaliteiten, maar politiek zijn de meerderheid nullen. N-VA en de Vivaldi collaborateurs mogen zich aangesproken voelen. Vlaanderen is een Waalse kolonie alwaar de meerderheid van de gekoloniseerden instemmen om zich fiscaal te platen pluimen door Waalse politieke parvenus. Nogal wiedes dat die Walen het gouden Vlaamse kieken haar vrijheids- en onafhankelijkheidstreven met lede ogen aanzien en de intelligentse Vlaamse kippen achter een cordon sanitaire plaatsen. De Vlaamse collaborteurs anno 2023 doen mij denken a

Plaats een reactie

Delen