Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina

Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina. Photonews

Uncategorized

Eerste daad vrijgesproken György Budaházy: te paard naar ’t café

Wim Vanraes

Tijdens de regering van de coalitie MSZP-SZDSZ, de socialisten en vrije democraten, werden in Hongarije verschillende gewelddadige protestacties gevoerd tussen 2007 en 2009. Dat ging van het gooien van molotovcocktails naar de huizen van linkse politici en de hoofdkwartieren van hun partijen, tot het afranselen van een voormalige linkse politicus. Twee molotov-aanvallen op homobars en een paar andere locaties, zoals een ticketverkooppunt in Boedapest, worden daaronder gerekend. Op de afgeranselde politicus na, vielen hierbij geen gewonden.

György Budaházy was de leider van wat een terroristische organisatie werd genoemd, namelijk de ‘Hongaarse Pijlen’ (Magyarok Nyilai). Hij en zestien van zijn medewerkers werden opgepakt en voor het gerecht gebracht, op beschuldiging verantwoordelijk te zijn geweest voor die aanvallen. Iedereen hield vast aan zijn onschuld. De eerste uitsprak van de rechtbank in 2016 werd door het hof van beroep tenietgedaan wegens het uitsluiten van het publiek en het in gebreke blijven van de rechtbank om de redenen voor schuld te vermelden, wat de uitspraak ongegrond maakte. In plaats daarvan werd een nieuwe proces bevolen.

In 2022 werd in dat nieuw proces uitspraak gedaan, en werden György Budaházy en zijn kompanen opnieuw schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen. Dat de hoofdgetuige meer dan een jaar voordien was overleden, maakte alles veel moeilijker te bewijzen, en leidde tot boosheid over die uitspraak.

De radicaal-rechtse Mi Hazánk-partij was kwaad over dat oordeel, en men wees erop dat criminelen van zigeurerafkomst, moordenaars en politieke criminelen dergelijke strenge straffen niet krijgen. De partij beloofde te werken aan een amnestievoorstel voor alle politieke rechtszaken tussen 2006 en 2010.

Vrijspraak

Op 17 april 2023 werd György Budaházy echter onverwachts vrijgelaten, na een pardon van de nieuwe president, Katalin Novak. Zij werd vorig jaar door het parlement, gedomineerd door Viktor Orbans Fidesz-partij, verkozen tot president. Aanleiding voor dat pardon was het aanstaande bezoek van paus Franciscus aan Hongarije, wat volgens haar “een speciale gelegenheid bood voor het uitoefenen van het recht op pardons”.

Hoe dan ook, de reactie van György Budaházy op zijn vrijlating was opvallend. Hij sprong op een paard en reed triomfantelijk tussen zijn aanhangers van de gevangenis weg, recht naar het dichtstbijzijnde café.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/05/paus-roept-hongarije-op-grenzen-te-openen-voor-migranten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

1 gedachte over “Eerste daad vrijgesproken György Budaházy: te paard naar ’t café”

Plaats een reactie

Delen