Francken (N-VA) scherp voor Franstalige politici: "Vlamingen radicaliseren omdat jullie alleen maar 'neen' zeggen"

Theo Francken. Photo News

Binnenland politiek

Francken (N-VA) scherp voor Franstalige politici: “Vlamingen radicaliseren omdat jullie alleen maar ‘neen’ zeggen”

Anton Schelfaut

De Franstalige openbare omroep RTBF organiseerde woensdagavond een groot confederalismedebat. Elk voorstel om de deelstaten meer autonomie te geven, stuitte echter op een ‘njet’ van de Franstalige politici die aan het debat deelnamen, tot groot ongenoegen van N-VA-Kamerlid Theo Francken. Hij waarschuwde dat de Franstaligen daardoor een verdere radicalisering bij de Vlamingen in de hand werken.

In ‘QR le débat’, een programma op de Franstalige openbare omroep RTBF, kruisten Kamerleden Jean-Marc Delizée (PS), Theo Francken (N-VA), Gilles Vanden Burre (Ecolo) en Mathieu Bihet (MR) woensdagavond de intellectuele degens over het confederalisme. Ook François Tulkens (professor grondwettelijk recht aan de Université Saint-Louis Bruxelles), Pieter Timmermans (gedelegeerd bestuurder van het VBO) en Xavier Brenez (directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen) namen deel aan het debat.

Dat elk voorstel om meer autonomie aan de deelstaten te geven op een ‘njet’ van de Franstalige politici stuitte, leidde tot frustratie bij Francken. Hij stelt vast dat de Vlamingen verder radicaliseren door het eeuwige ‘njet’ van de Franstaligen op elke Vlaamse eis. “Zelfs een heel voorzichtig voorstel van het VBO wordt in de vuilbak gekieperd. Jullie spelen met vuur. Het is echt tijd voor een mentaliteitsverandering in het Zuiden of het loopt slecht af”, waarschuwde hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Zeven dwergen

Verder hekelde Francken dat de twee grootste partijen van het land, Vlaams Belang en N-VA, van de Franstaligen niet mogen meebesturen. “Jullie hebben dan maar een regering van zeven dwergen gemaakt met één doel: aantonen dat België nog werkt. Resultaat: alles is geblokkeerd en het geld is op. En Bouchez en Magnette blijven maar vechtend over de straatstenen rollen”, merkte hij fijntjes op.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “Francken (N-VA) scherp voor Franstalige politici: “Vlamingen radicaliseren omdat jullie alleen maar ‘neen’ zeggen””

  1. Wat een hypocrisie van francken, nva radicaliseert constant het Vlaams Belang, de grootste partij en scheld ze zelfs uit voor paljas op televisie. Verleden jaar opperde nva om de energie in Vlaamse handen te krijgen en als het VB eenzelfde wetsvoorstel indient stemt nva tegen. En als laatste wil nva zelf ook niet met het VB samen besturen dus stop die hypocrisie francken en kuis eerst eens de nva stal uit.

  2. Het riedeltje ‘jullie Franstaligen blijven neen zeggen’ horen we al 30 jaren en meer. Jammer dat Francken dit nu nog eens gaat herhalen. Die ‘njet’ van de Franstaligen interesseert de gemiddelde Vlaming niet meer. Laat ze maar ‘njet’ zeggen. ‘Einde verhaal’ denken velen. En wees er zeker van, veel meer dan lijkt.

  3. Wat Francken, als reclame schoothondje van De Wever, poneert, is, meestal, “de nagel op de kop”. Spijtig dat al die nagels, na 2024, in De Wever’s diepvries zullen belanden. Want: “mini kabinetje” willen vormen met de Vlamingen hatende Magnette. Francken heeft ook aan de PS beloofd dat de transferts naar Wallonië zullen blijven duren. Ik dacht dat het standpunt van de PS, o.a., via jeanet Di Suppo, was, dat, indien, die transferts stoppen, België, voor hun, niet meer relevant is . Zou, misschien, eventueel het consolideren van die transferts niet haaks kunnen staan op het eerste partij programma punt van de NVA, nl. “onafhankelijk Vlaanderen” ? Samengevat: Zot, zotter, zotst en dán; NVA, gebukt onder het dictatoriaal bewind van ego-tripper De Wever.

  4. Dat de Fransaligen “neen” zeggen tegen de graaiers van N-VA daar heb ik alle begrip voor. Ik raad de Vlamingen aan dezelfde houding aan te nemen met Bart De Wever. Geen nieuwe bevoegdheden zonder referendum en rechtstreekse verkiezing van de minister-president en de provinciegouverneurs.

  5. Het falend N-VA- onderwijsbeleid (Weyts) in Vlaanderen is dat ook de fout van de Franstaligen? De boerenoorlog van Demir (N-VA) ook de fout van de Franstaligen? De communautaire diepvries van N-VA ook weer de schuld van de Franstaligen? Bart De Wever faalt op Vlaams en Belgisch niveau… om niet te spreken over zijn afgang met de war on drugs in Antwerpen. BDW paralyseert het talent binnen de partij en maakt zichzelf en de partij ongeloofwaardig. Ik ken iemand bij N-VA die inzake competentie BDW overstijgt. Een man met dossierkennis. Een kuitenbijter. De tijd van Bart De Wever is voorbij. Hij moet aftreden als voorzitter in het belang van N-VA, vooraleer hij de partij meesleurt in zijn val.

  6. Theo, het volstaat niet zoiets te zeggen, je moet er iets aan doen. En wat blijkt…je hebt hen terug van 12Mia per jaar voor de periode 2024-2029 belooft op de RTBF. Dus weer eens die dubbele tong, weer eens dat bedrog aan de werkende Vlaming. NVA: luister naar mijn woorden, maar kijk vooral niet naar mijn daden. En dan is het weer de fout van de “extremen” zeker? Je kunt niet alle mensen altijd blijven bedriegen.

  7. Bert,je moet eens onderzoeken waarom er problemen zijn met het VB,de dag dat het VB haar toon mildert in het openbaar zal er een oplossing in zicht zijn.NVA en VB hebben dezelfde doelstellingen,de ene schreeuwt ze van de daken,de andere doet het in commissies,maar ja,we moeten een meerderheid hebben om het doel te bereiken.

  8. Migratie staat weer op nummer 1 en daar werd tot nu toe door geen enkele Vlaamse partij iets aan gedaan (tenzij met woorden), in Wallonië heeft men er geen probleem mee zolang wij betalen. Daar zit de grote frustratie van de Vlaming. Vele problemen volgen uit de ongebreidelde migratie : onderwijs problemen (door taalachterstand), te hoge sociale uitgaven met een ontsporing van de staatsschuld tot gevolg, criminaliteit/drugsbendes… Het kan anders, kijk maar naar Denemarken.

  9. Theo Francken is een bleekgezicht dat spreekt met een dubbele tong. Op de RTBF de Walen van hun jaarlijkse subsidie verzekeren en de week daarna proberen bij de Vlamingen een wit voetje en stemmen te halen. Hoe noemen ze zo’n mensen ? Ah ja, tweezakken !

  10. Luidens Paul Magnette, is het zelfs overbodig te praten over een nieuwe staatshervorming met Bart De Wever, omdat de kansen om een tweederde meerderheid vinden miniem zijn na de verkiezingen van 2024. Bovendien wordt Bart De Wever langs Franstalige kant beschouwd als een onbetrouwbaar politicus. Wantrouwen dat steunt op ervaringen uit een recent verleden en zijn talrijke incoherente uitspraken. Nog nooit is hij erin geslaagd een realistisch plan voor te leggen om zijn doelen te bereiken. Anderzijds toont N-VA in de Vlaamse regering haar falen met het voeren van een transparant beleid, communicatie en dialoog. Kortom Bart De Wever is een politicus uit het verleden.

  11. “BELGIE BARST” is de enige en definitieve uitweg uit de tricolore patstelling zodat de Vlaamse geldstroom naar de hangmatten over de taalgrens eindelijk eens voor immer ophoudt ! Of zouden wij dan tricolore masochisten zijn ?

Plaats een reactie

Delen