Rik Torfs: "Wie de vrijheid voor iedereen verdedigt, flirt volgens extreemlinks met extreemrechts" | PAL Tweets

Rik Torfs en Dries Van Langenhove. Belga

Uncategorized

Komt het asymmetrisch arbeidsmarktbeleid er? “Crevits en Brouns botsen op een complete blokkering van federaal minister Dermagne”

Wannes Neukermans

De wet van 15 mei 2014 maakt het mogelijk om het federale arbeidsmarktbeleid toch gedeeltelijk op regionaal niveau te organiseren. De ambitie om dat effectief uit te voeren was één van de belangrijke communautaire elementen uit het federaal regeerakkoord die vooralsnog dode letter blijven. “De Vlaamse ministers botsen op een complete blokkering van federaal minister Dermagne”, vertelt Axel Ronse (N-VA).

Dat asymmetrische arbeidsmarktbeleid was één van de argumenten van cd&v om toch in de federale regering te stappen. Maar nadat communautair expert Jürgen Vanpraet vertrok op het kabinet van Annelies Verlinden, werd het eens zo duidelijk hoe machteloos cd&v binnen die regering staat met haar communautaire eisen.

Pierre-Yves Dermagne

In een interview met ’t Pallieterke vertelt Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) hoe de federale regering “het de VDAB niet makkelijk maakt” in zijn ambitie om meer werkzoekenden aan het werk te krijgen, onder andere via sancties.

Als het federaal niet kan, zou die federale regering tenminste kunnen toelaten dat Vlaanderen via asymmetrisch beleid wél overgaat tot meer begeleiding en sanctionering. Dat dat er niet komt, is volgens Ronse echter niet de schuld van de Vlaamse cd&v-ministers.

“Bij minister Crevits zag je hoe ze week na week, eerst op z’n cd&v’s, maar later heel duidelijk, kwam vertellen hoe ontevreden ze was”, vertelt Ronse. “En op het einde van haar ministerschap van Werk was ze snoeihard en zei ze: ‘Van die Dermagne krijg ik niks, nougatbollen gedaan.’ Ik geloof dus dat zij en later Jo Brouns écht wel op tafel hebben geslagen, maar op een complete blokkering van federaal minister Dermagne (PS) zijn gebotst.”

Lees hieronder het volledige interview:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Komt het asymmetrisch arbeidsmarktbeleid er? “Crevits en Brouns botsen op een complete blokkering van federaal minister Dermagne””

  1. Fredje, dat is een juiste vraag maar Vlamingen zijn blaffende honden die niet bijten.
    Ze moeten doen zoals Dieu indertijd, dreigen met een communitaire atoombom en zijn zaak was toen vlug ok. Maar ja, Spitaels was een Waal en PS’er.

  2. Binnen het federale kader zijn geen beslissingen mogelijk, tenzij ze worden aanvaard door de PS. Met de huidige grondwet valt geen land te bezeilen. Zo lang men dit in Vlaanderen niet wil inzien kan en zal er in dit België niets veranderen. Tenzij in het voordeel van Wallobrux.

  3. De PS bepaalt wat er in België gebeurt en dat houdt zeker geen hervormingen in die hun hangmatmodel en de geldstromen vanuit Vlaanderen zouden kunnen wijzigen. Zo werken ze natuurlijk het einde van België in de hand, de EU gaat de huidige situatie niet langer tolereren. Ooit moeten ze buigen.

  4. Vlaamse politici in de pseudo-federale regering en de Vlaamse regering zijn graaiers die zonder schroom hun kiezers beliegen en bedriegen. Misschien moeten wij overstappen naar een nationale kieskring. De meerwaarde van Vlaamse politici in de bestuursmeerderheden is 0,0.

  5. Een geluk dat de CDnV mooie postjes behaald heeft, want ze hebben 0,00000 resultaat behaald. En den verwachten ze boven de kiesdrempel te geraken hahahaaa

Plaats een reactie

Delen