N-VA wil deelstaten betrekken bij Belgische 'Defense, Industry and Research Strategy'

Theo Francken. Photo News

Uncategorized

N-VA wil deelstaten betrekken bij Belgische ‘Defense, Industry and Research Strategy’

Anton Schelfaut

N-VA wil dat de federale regering de deelstaten uitnodigt voor een structurelere deelname aan de Belgische ‘Defense, Industry and Research Strategy’ (DIRS). Daartoe hebben N-VA-Kamerleden Theo Francken, Peter Buysrogge en Darya Safai een voorstel van resolutie ingediend. Bovendien pleit het drietal ervoor om de mogelijkheden voor de gezamenlijke selectie en cofinanciering van grote internationale projecten uit te breiden.

De federale regering keurde in september vorig jaar de Belgische Defense, Industry and Research Strategy (DIRS) goed. Daarmee wil ze de samenwerking tussen Defensie, de industrie en onderzoeksinstellingen – de zogenaamde ’triple helix’ – bevorderen. Voor de DIRS werd in het kader van een groeitraject tot 2030 een budget van 1,8 miljard euro vrijgemaakt.

N-VA is niet onverdeeld gelukkig met de eerste projecten die uit de DIRS zijn voortgekomen. Volgens N-VA-Kamerleden Theo Francken, Peter Buysrogge en Darya Safai werden de deelstaten niet betrokken, verliep de selectie niet transparant en ontbreekt het urgentiebesef dat de herbewapening van Europa en de bevoorrading van Oekraïne met zich zouden moeten meebrengen.

In een voorstel van resolutie pleit het drietal voor een versterking van de DIRS in lijn met de oorspronkelijke strategische visie voor Defensie uit 2016. Daarin wordt opgetreden in overleg met de deelstaten en kunnen de deelstaten aan cofinanciering doen met het oog op een deelname aan grote internationale projecten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “N-VA wil deelstaten betrekken bij Belgische ‘Defense, Industry and Research Strategy’”

  1. Als het van Theo komt, let op je centen want hoe dan ook die 12Mia zijn we de komende jaren in 2024-2029 al kwijt aan Wallonië als het aan NVA en Theo ligt, dit heeft hij zelfs al bevestigd op de RTBF. Voorts is veel nogal dubbelzinnig van die gast, rechts overkomen, maar links besturen.

  2. Na Bart de mol, is het nu de beurt aan Theo la taupe. Niks Belgische defensie. Gewoon splitsen. Uiteraard verkiest N-VA loyaal te collaboreren met de Part Socialiste (belge).

  3. N-va, al zouden ze aan de macht komen, is meer van hetzelfde. Dus een nutteloze stem, als je dan toch een nutteloze stem wilt uitbrengen, stem op VB, misschien dat de moraalridders hun euro wel valt, als het protest groot genoeg is. Overtuig je familie, je collega’s, je vrienden hiervan. Wie weet lukt het nog ook. Voor alle duidelijkheid, VB zijn geen frisse jongens, maar de rest is nog veel nefaster voor gemeenschap en maatschappij.

  4. Als NVA-er met lidkaart sta ik iedere verstelt over de uitspraken van NVA-prominenten.Ik besef dat je in de anti-Vlaamse oppositie weinig kunt uitvoeren maar het is nu het moment om standpunten in te nemen die NVA-ers moeten horen en dit gebeurt niet.Ik hoor geen reactie van de NVA op de uitlatingen van svenneken,de gatlikker,idem de reactie van TF op Meloni,die de woke-demente-joe kaart trekt ipv de eigen volk eerst kaart.Voor nar-zelensky en tegen Yi-Ping en Poetin,maar ons wel met miljarden wapens facturen zal opsolferen om een corrupt en profiterend land als oekr.binnen de EU te loodsen en nar-zelensky,meer corrupt dan zijn lengte,met alle eer te overladen,.Ik verwacht iets anders van de NVA.

Plaats een reactie

Delen